torsdag 4 februari 2010

SvD: Fortfarande Fattigsverige. Ur hand i mun, 2010.

Svenska Dagbladet igen. De har verkligen fokus på välfärdsfrågorna just nu. Det tackar vi för.

För en läsare med normal årsinkomst måste siffrorna på papperet te sig absurda. "Idag har var tredje vuxen svensk mindre än 10 000 sparade". Vad är tiotusen kronor idag? En struntsumma, för många. En månads leverne när de fasta kostnaderna är betalda, för andra. Nästan en och en halv månads leverne för mig.

I januari 2010 hade jag utgifter på 8 487,50. Detta omfattade då allt ifrån hyra och elräkning till månadspeng och kläder till min fjortonåriga dotter. Jag kunde köpa matvaror för drygt 852 kronor. Bara mjölken för månaden gick på 129 kronor, osten på 46,28.

Kronofogdens nya statistik visar att de 46 000 oreglerade sms-lån inkomna till myndigheten under 2009, inte längre är ett ungdomsfenomen. Istället är det andelen medelålders kvinnor som nu sticker ut bilden av gäldenärskollektivet. Vuxna kvinnor tar sms-lån, fast de borde veta bättre.
— Vi har fått många signaler om att personer tar dessa lån för att betala andra räkningar och skulder, särskilt nu under lågkonjunkturen, säger Janne Åkerlund, kommunikatör på Kronofogden.

Det beror inte på att låntagarna inte förstår att det är dyrt att ta sms-lån. Det beror inte heller på att låntagarna inte förstår konsekvenserna av att ta sms-lån, för vem som helst kan räkna ut att det är dyrt, och att man tillslut inte klarar av återbetalningskarusellen. Det beror på att låntagarna kämpar för att behålla sina bostäder, sina elleveranser, och för att kunna ge sina barn mat när pengarna aldrig räcker lika länge som månaderna varar.

Själv har jag aldrig tagit sms-lån, men det är nästa steg i mitt privatekonomiska förfall. Jag vet att det förvärrar situationen då jag vid återbetalningen måste ge långivaren en rejäl summa för förmånen att få låna snabbt, men jag kommer dit, jag också. Trots att jag har betalningsanmärkningar, trots att jag egentligen vet bättre. För att jag måste ha en bostad, el och mat till mitt barn varje dag.

Svenska Dagbladets slutsats är helt korrekt. "Ur hand i mun"-kulturen är ingen nyhet, den har bara bytt ansikte.

11 kommentarer:

  1. Igen så jävla bra du är!

    //Ulrika

    SvaraRadera
  2. ...som klarar mig, eller som orkar skriva om eländet?

    Mormor sa att fattiga är som löss. Nästan omöjliga att ta död på.

    Ska kanske tillägga att hon själv var utfattig och bodde hemma hos oss för att hon inte kunde betala för ett eget boende.

    SvaraRadera
  3. Någorlunda insiktsfullt skrivet på SvD's ledarsida, i alla fall. Kanske t.o.m. Borg och Ask läser den, dom som stoppat Ertsborns förslag om lättnader för överskuldsatta. Älskar att du modigt, utelämnande och roligt skriver om våra problem. Och det tycks ju som om frågan börjar komma upp på "dagordningen", när t.o.m. svenskan börjat förstå vad det handlar om.

    SvaraRadera
  4. *s* att du delar med dig och att du gör det med ett strålande och beskrivande språk!

    Det är en njutning att läsa dina inlägg!

    SvaraRadera
  5. 10000:- betyder att jag skulle kunna hjälpa min äldsta son lösa ut en gammal CSN-skuld. Då skulle han 1 vecka senare tillgodogöra sig nytt CSN-stöd. Idag bor han hemma, men trivs inte. Eller så skulle familjen klara sig ytterligare en tid. Vilket väljer man?

    SvaraRadera
  6. Jag förstår precis vad du menar, Stewball. Tänk att "bara" 10 000 ska vara så väldigt mycket pengar för några av oss, och en struntsumma för andra.

    SvaraRadera
  7. Tiotusen det är en dröm att ha för nöje och för katastroflägen undanstoppat i madrassen, Hur många kippar inte efter luft nu när elräkningarna kommer, Tiotusen skulle innebära så mycket just nu och oavsett är det en herrans massa pengar.
    Som löss får vi väl bli kliande hemska saker på våra bestämmare, Funderar på att bli ett stort hårigt kvalster och bita och nypa samtliga politiker just nu, ;)

    SvaraRadera
  8. Tänk om det hade funnits Medborgarlön. Ett belopp som hade varit skattepliktigt. Man hade kunnat vara en del av konsumtionssamhället. Idag är jag inte ens i närheten. Vilket parti hade vågat framföra ett sån reform? Knappast den borgeliga allaiansen. Kanske Ohly?

    SvaraRadera
  9. Ja, det där är ju ganska fantastiskt här i Sverige. Det är inte olagligt att vara fattig, och det finns ingen verklig lägsta-standard-summa för att överleva heller, trots allt förlegat prat om existensminimum precis som om det verkligen fanns ett existensminimum. Men olagligt att vara fattig förälder ska det minsann vara ändå! Jag har sagt det förut, jag säger det igen: svenska barn skiljs från sina föräldrar på grund av fattigdom, och myndigheters oförmåga att skilja fattigdom från vanvård. Samtidigt kan ungar ha ett helvete bakom fina gardiner i flera år, för att det inte upptäcks hur barnen har det så länge allt SER bra ut utifrån. Blir så arg...!

    SvaraRadera
  10. Såg detta på SVT's hemsida. Det finns ny statistik från någon myndighet tydligen. 3040 barn som inte får bo kvar i sina hem. Jag skiter fullständigt i statistiken, detta är för djävligt. Däremot hade varit intressant se ålderstrukturen för dessa barn. Är övertygad om att man fått en chock. Förmodligen är det små barn som skickas ut i ovissheten. Var fan finns solidariteten? Som jag skrivit innan, det finns inga hyresvärdar eller banker som har humanismen inbyggd i sitt arbete. Läs gärna mer på SVT's hemsida. Jag spyr åt denna orättvisa!! Läs det sista noga:Det är en marginell ökning och trots allt en utveckling som ser bättre ut än vi hade befarat i spåren av finanskrisen. Så det är barnen som ska betala finanskrisen!!

    Bakom minskningen ligger ett aktivt arbete mot hemlöshet och ett fokus på att barn inte ska drabbas av vräkning, tror Kronofogden.
    Dock har den nedåtgående trenden för vräkningar totalt sett brutits. Antalet vräkningar ökade med en knapp procent under 2009 till 3 040 jämfört med 3 004 år 2008.

    -Det är en marginell ökning och trots allt en utveckling som ser bättre ut än vi hade befarat i spåren av finanskrisen, säger Karin Berglöf Hedar, biträdande indrivningschef på Kronofogden

    SvaraRadera
  11. Det är alltid samhällets svagaste som får betala för olika åtstramningar. Håller å ena sidan med Karin Berglöf Hedar i att det ser bättre ut än väntat. Säger å andra sidan såhär: vänta bara till dess det blir lag på att kreditpröva sms-lånen, så det fattigaste föräldrarna inte kan snabblåna för att rädda hyran. DÅ kommer det synas i statistiken som Kronofogden för över antalet vräkta barn.

    SvaraRadera