onsdag 10 februari 2010

Insolvensdebatten, sammanfattning på lätt svenska

Skulder är ett allvarligt problem i det svenska samhället.

Idag är mellan 400 000 och 600 000 svenskar överskuldsatta.

Överskuldsatt betyder, att en person har så stora skulder att han eller hon inte kan betala tillbaka dem.

Skulderna kan bero på att man lånat pengar från banken som man inte kan betala tillbaka, eller att man handlat för mycket med kreditkort, men det är inte så vanligt.

Oftast beror skulderna på att någon har förlorat sitt arbete och inte längre får någon lön. De kan också bero på att man blivit sjuk, och fått vänta länge på ersättning från Försäkringskassan.

När man skiljer sig kan man också få skulder, för att man måste sälja sitt hus med förlust eller för att man måste betala underhåll för sina barn. Den som har ett företag kan bli överskuldsatt, för att man inte förstår reglerna för att betala in skatt för företaget, eller för att företaget går i konkurs om kunderna inte kan betala sina räkningar.

När man inte kan betala sina skulder, får man hjälp av Kronofogdemyndigheten. De skriver arga brev till de skuldsatta, och talar om att man måste göra rätt för sig och betala det man är skyldig. För att man verkligen ska förstå att man har gjort fel, får man betala mycket mer pengar än man skulle behövt om man kunnat betala på en gång. Det kallas för ränta eller straffavgift, och gör att skulderna blir större för varje dag som går.

Du får också betalningsanmärkningar, när Kronofogdemyndigheten och kreditföretagen skriver upp att du inte har betalat. Alla får veta att du inte har gjort rätt för dig. Då får du inte låna pengar av banken, och du får svårt att hyra eller köpa saker du behöver. Det kan bli svårt för dig att få hyra en bostad, och du får svårare att få arbete. Många arbetsgivare vill inte anställa dig om du inte har betalat.

Kronofogdemyndigheten ska hjälpa dig att göra rätt för dig. De hjälper dig genom att ta pengar från din inkomst varje månad. Det kallas för löneutmätning. De kan också komma hem till dig och ta saker som de tycker att du inte behöver. De kan ta din bostad, om du äger den. Sedan säljer de sakerna för att få pengar som din skuld ska betalas med.

Idag är det nästan 120 000 människor som får hjälp av Kronofogden varje månad, när Kronofogden tar pengar från dem. Nästan 900 bostäder såldes förra året, för att de skuldsatta skulle få göra rätt för sig snabbare. De som arbetar hos Kronofogden gör inte så för att de tycker det är roligt, utan för att du ska göra rätt för dig. Det har politikerna bestämt, och alla som röstar har bestämt att politikerna ska bestämma i Sverige.

På 1990-talet gjorde en stor ekonomisk kris att många svenskar fick skulder. Idag är det fortfarande nästan 100 000 svenskar som har skulder kvar från den tiden, och som inte kan göra rätt för sig. Dessutom har fler svenskar fått stora skulder sedan dess, och nu har vi en ny stor kris där ännu fler svenskar blir överskuldsatta.

Nu är några politiker oroliga. Överskuldsättningen kostar mycket pengar för samhället. Kronofogden säger att de överskuldsatta kostar mellan 30 000 000 000 (30 miljarder) och 50 000 000 000 (femtio miljarder) svenska kronor varje år.

Det beror på att den som är överskuldsatt inte betalar lika mycket skatt som andra, eller inte betalar någon skatt alls. Många överskuldsatta är sjuka, eller blir sjuka av att de inte kan köpa lika bra mat, vård och medicin som andra svenskar. Många känner sig stressade, och blir sjuka av det. Därför tillsatte politikerna en utredning som presenterade sitt betänkande för mer än ett år sedan. Betänkandet heter Vägen tillbaka för överskuldsatta.

Betänkandet är skrivet på svår svenska, men det handlar om att skapa enklare sätt att bli skuldfri. En väg heter skuldsanering. Skuldsanering skapades efter den stora krisen på nittiotalet. Det betyder att en överskuldsatt person kan få slippa betala en del av sina skulder, mot att man betalar allt man kan under fem år. Skuldsanering är ett bra sätt att bli skuldfri, men det är Kronofogden som bestämmer vem som får det. Bara 3 700 personer fick skuldsanering beviljad år 2008. Mer än 100 000 överskuldsatta skulle kunna få skuldsanering beviljad, om de bara ansöker. Det går för långsamt, och människor hinner dö innan de fått skuldsanering. Alla kan inte få hjälp. Bara några kan få hjälp. Kanske.

Därför vill Kronofogdemyndigheten och några politiker att fler överskuldsatta ska få skuldsanering, och att skuldsaneringen ska göras på tre år istället för fem år. Därför blev det debatt i riksdagen i förra veckan. Därför är många överskuldsatta besvikna idag. Vi tycker att de flesta politiker gör för lite för att hjälpa oss lösa våra problem. Vi tycker att de förstår för lite, eller att de inte bryr sig om oss som inte kan betala våra skulder. Därför bloggar jag på lätt svenska idag, ifall någon som kanske har något att säga till om skulle råka läsa det här. Vi behöver hjälp!!!

12 kommentarer:

 1. Har skickat till dom rödgröna följande mail;
  Hej
  Skulle ditt parti våga framföra en medborgarlönsreform? Det finns idag flera hundratusen som står utanför samhället då deras ekonomi, överskulder, m.m. inte tillåter dom att komma in i värmen. Deras/vår vardag består av att försöka hålla existensen vid liv. Att klara vardagen borde väl kunna vara en rättighet. Men det är det inte. Så om ni skulle ta fram en sån reform är jag säker på att ni skulle vinna på det.
  Undrar om dom svarar?

  SvaraRadera
 2. Man ska hoppas tycker jag. Själv är jag företagare, så jag har min inkomst och min framtid i egna händer, men för de allra flesta borde det finnas en grundnivå - så här lite får jag ha i inkomst men absolut inte mindre!! Folk tror nog att det finns en miniminivå, men det är ju....fel. Milt sagt.

  Får du svar, hojta gärna. Det behövs att någon orkar härja med dem!

  SvaraRadera
 3. Den hjälpen skulle kommit mycket tidigare. (Läs: för 10 - 15 år sedan). Iaf för mig. Om det nu överhuvud taget kommer någon hjälp.

  Vi är en alldeles för stor dollarkalv för wallenbergarna (50% ägare av inkassobolaget Lindorff, bara för att nämna en aktör, och vem vågar bråka med dom? Inte moderaterna iaf. Om dom vill behålla makten.

  SvaraRadera
 4. Låt oss hoppas att du kan få bli en skuldfri pensionär, Johnny.

  SvaraRadera
 5. Har skickat följande mail till dom rödgröna ang det som står på SVT's hemsida. Det här är något som gör mig så vansinnigt förbannad! Hyresvärdar och bankerna för en politik som helt bygger på att "Gör rätt för dig, annars ruinerar vi er". Hur många av dessa barn ska nu gråta ut i en iskall värld som vänder dom ryggen?

  Hej,

  finns idag på SVT's hemsida en artikel om att färre barn vräks. Det är som vanligt bara statistik. Det finns inget om hur dessas framtid ser ut. Förmodligen så hamnar dom i samhällets bottenskick som ingen vill ha att göra med. Vad tror ni händer med dessa barn? Jag blir så arg då man ser hur humanismen fullständigt har försvunnit från vårt samhälle. Min fråga är väldigt kort. Vad vill dom rödgröna göra för att få ett slut på detta? Och då menar jag ett
  riktigt slut. Det här är en fråga som är väldigt viktig för hur jag kommer att rösta i valet. Borgelig kan jag inte vara då min bakgrund alltid har varit till vänster. Men som sagt, detta är en rättvisefråga för mig.

  Tacksam för svar, helst innan valet.

  SvaraRadera
 6. Joo, det har vi ju pratat om förut, du och jag, att vräkningar av barn är något av det värsta som kan hända en liten... och jag tar fortfarande inte tillbaka på att barn omhändertas av de sociala myndigheterna för att föräldrarna är fattiga, inte på grund av att barnen missköts. Bra om du orkar gå på politikerna! Ska kolla SVT när jag kommer hem.

  SvaraRadera
 7. Strålande Mannan. Fullkomligt strålande!

  //Ulrika

  SvaraRadera
 8. Detta blev svaret från V. Kan man kalla det politikerdravel? Många fina ord som kunde skrivits med ett enda ord: NEJ!

  Hej,
  Du har skrivit till Lars Ohly, som tackar för och har läst ditt mejl. Många skriver till Lars Ohly just nu och för att alla ska få svar inom rimlig tid måste han tyvärr ta hjälp av oss här på kansliet med att besvara e-posten.
  Arbetslinjen är central i Vänsterpartiets politik. Alla ska försörja sig själva så långt det är möjligt för att bidra till samhället och de ekonomiska trygghetssystem som vi har. Dessa system ska i sin tur omfördela resurser dit de behövs, samt ge en ersättning enligt inkomstbortfallsprincipen vid exempelvis sjukdom och föräldraledighet. Medborgarlön, eller basinkomst som det ibland kallas, är däremot en inkomst som medborgaren får oavsett om man arbetar eller inte och utan att behöva redovisa sitt behov av denna. Det är således ett ekonomiskt bidrag utan villkor. Detta befrämjar knappast människors utveckling till självständiga individer. Vänsterpartiet avvisar därför idén om basinkomst. Enligt Vänsterpartiet går det inte att skapa ett solidariskt och rättvist samhälle på det sättet.

  Med vänlig hälsning
  Jill-Marie Linder
  adm sekr (V)

  SvaraRadera
 9. Det ledsamma är att han inte tar sig tid att svara själv. Å andra sidan är det valår, och jag antar att han väljer bort en massa frågor. Fattigdom och grundläggande levnadsstandard är kanske inte frågor han vill diskutera i första rummet. Men vad vill han istället?

  Du har i alla fall lagt upp frågan på dagordningen! Och det är bra gjort.

  SvaraRadera
 10. Det är bedrövlig kanslisvenska till svar. Därför så blev mitt svar till V enl följande:

  Hej,
  du skriver "skapa ett solidariskt och rättvist samhälle på det sättet". Var någonstans i samhället finner du detta som du skriver?
  Visst, du lever i en helt annan värld än jag. Hade du haft mitt liv kanske du insett hur svårt det är när man är överskuldsatt, och allt går till andra än till familjen. Förresten, vad vill V göra med folk som är överskuldsatta?
  Ge mig inte samma svar som alla andra gör att; Skyll dig själv!!
  Sen letar du efter landet Utopia. Det finns bara i sagan. Tyvärr skriver du på kanslipolitikssvenska.
  Du kunde skrivit följande: Nej, v är inte intresserade av M-lön!
  Så enkelt hade det varit. Tveksamt om jag röstar på V i höstens val. Samma mail är skickat till S och MP. Ska bli intressant läsa deras svar och jämföra med V.

  SvaraRadera
 11. Mannan, om du finner något intressant så fär du gärna använda det på din egen blogg eller div forum.

  SvaraRadera
 12. En sak kan jag säga om (V), de har en kille i riksdagen som heter Egon Frid, och HAN har förstått vad det innebär att vara överskuldsatt. Läs om honom här:
  http://egonfrid.v-blog.se/2010/02/05/insolvensutredningens-forslag-forhalas-av-regeringen/

  Bättre än partiledaren, faktiskt! Trevlig helg! så hörs vi nästa vecka.

  Mvh Mannan

  SvaraRadera