måndag 15 februari 2010

Vet för i helvete hut, socialtjänsten i Falköping!!

Ännu en familj är bostadslös. Den här gången rör det en trebarnsfamilj i Falköping, som står utan bostad sedan någon vecka tillbaka. Artikeln i Aftonbladet berättar litet om bakgrunden till situationen, men tre saker framgår tydligt:

1. Familjen uttrycker klart och tydligt att de tycker socialtjänsten har vänt dem ryggen. Lärare och specialpedagogisk personal som haft insyn i familjens dagliga liv har larmat socialtjänsten om läget men inte fått gehör.

2. Familjen har från början varit beroende av socialtjänstens stöd för att få ett boende. De har gamla hyresskulder, vilket omöjliggör ett eget hyreskontrakt utan att socialen går in och borgar för dem. Mellan raderna framkommer att familjens sociala skyddsnät, som normalt består av släkt och vänner, är för glest för att kunna hjälpa dem alla när läget nu är akut.

3. Familjen kämpar nu för att klara ett dygn i taget. Pappa och de två minderåriga barnen har lyckats få tillfällig sovplats i en källare hos någon bekant. Mamma och det äldsta barnet, en artonåring, bor i bilen med husdjuren.

Det känns så bra att tänka på hur de har det. Inatt var det flera minusgrader ute. En parkerad bil är ingen varm och skön upplevelse klockan fyra på morgonen, men det känner en pyjamasklädd socialassistent knappast av där det sovs djupt under duntäcket hemma i sängen.

-VAKNA!!

17 kommentarer:

 1. Ja nåt så jävla helvetiskt.. Socialförvaltningarna behöver begåvas, dom också!, med logik!

  SvaraRadera
 2. Det bevisas gång på gång att våra myndigheter och verk berövar oss på de mänskliga rättigheterna som vi ska ha som medborgare.
  Det vore spännande att få insikt hur den aktuella handläggare i detta ärende har tänkt?

  Troligen inte alls...sorgligt.

  Tyvärr växer bara byråkratin...

  SvaraRadera
 3. Det är bara så tragiskt att jag inte finner ord. Att man tillåter detta i dagens Sverige. Det finns inget som heter välfärd, social trygghet längre. Allt är bortmonterat. Mina tankar är just nu hos familjen. Det finns idioter i Falköping, synd bara att dom finns i Socialens domäner. Var finns empatin??

  SvaraRadera
 4. Vi hjälpte en kvinna med överklaganden. Ungefär samma historia som i Falköping.
  http://insolvenssthlm.blogspot.com/2008/02/galenskapen-nr-nya-hjder.html
  samt fick en debattart. publicerad i Situation Sthlm
  http://www.situationsthlm.se/sv/Containers/Nyheter/Overklaga-alla-soc-avslag/
  hur det gick för kvinnan?
  http://insolvenssthlm.blogspot.com/2008/09/existensminimum.html

  Detta pågår dagligen dags. Det är en skam för ett modernt samhälle!

  SvaraRadera
 5. Det här är så vardagligt och omänskligt att jag kippar efter luft, Var är politikerna, hur kan det komma sej att soceländet får fortsätta styra alla med sin inkompetens, soc bör gå ner i källaren och rulla topz, det värsta är att i slutänden är det dom som bestämmer, och utger sej för att vara experter, Nu vet inte jag om du vet var dessa befinner sej men i det här läget och i alla lägen är det alltid klokast att ringa socialjouren efter kl.17,,,oftast är det riktigt bra människor där som vet vad som behöver göras, för anmäl hanterandet som medmänniska går att göra anonymt, det är barn inblandade, och är inte detta ett brott mot FN:s barnkonvention? Såg i artikeln att politiker nekade till all kännedom om familjen!!??? undras om inte vi alla kan göra polisnmälan mot soc?

  SvaraRadera
 6. Jo, jag är väl inte ensam om att bli förtvivlad när jag läser tidningen, men hur i glöheta kunde det gå sådär illa? Om det hänt i Stockholm hade kanske, kanske något av anledningen kunnat vara akut brist på lediga lägenheter och/eller platser på härbärgen, hotell och vandrarhem. Men LILLA FALKÖPING!! med bara 31 000 invånare, det ska ingen försöka få mig att tro att allmännyttiga Falköpings Hyresbostäder inte har en enda ledig lägenhet till en vräkt trebarnsfamilj där därtill minst ett barn är funktionshindrat!

  Hur tusan kan man tillåta att mor och ett barn bor i en bil på Domusparkeringen??? Man skäms!

  SvaraRadera
 7. När politiker nekar till kännedom betyder det bara att dom bryr sig inte. Nu kan jag inte hur Falköping styrs, men var finns deras KD-parti? Dom borde väl kunna stoppa detta? Men ärligt talat så bryr dom sig inte. Dom har säkert något intresse i fastighetsmarknaden.

  SvaraRadera
 8. Man brukar säga vid såna här tilltag att: Sån't händer inte i Sverige. Nu får man omförhandla med sig själv och sprida detta budskap: Detta är Sverige.....i verkligheten!

  SvaraRadera
 9. Har skickat följande mail till Socialkontoret i Falköping med anledning av händelsen. Ska bli väldigt intressant att se vad dom svarar. Om dom svara, alltså! Men då skickar jag samma mail igen lite högre upp i hierakin i Falköping.

  Hej,
  måste bara få veta hur ni tänkte när ni låter en familj bli utan bostad. Var någonstans tog humaniteten vägen? Empatin för barnen, den försvann visst? Eller? Jag tar väldigt illa åt mig när jag läser sånt här. Det kan inte vara rätt mot människor som i ett utsatt läge blir behandlade så här. Gjorde ni verkligen allt för att hjälpa familjen? Vore tacksam för ett svar så jag kan lägga ut det på en blogg som handlar väldigt mycket om vad ni precis gjort.
  Som ni säkert sett och läst är det inga vackra ord som skrivs om er kommuns sociala humanism. Eller tänkte ni bara ekonomiskt?

  Vi får se om dom svarar!

  SvaraRadera
 10. Jag har letat i tidningarna idag, jag tänkte att någon kanske skulle skriva om vad som händer familjen, men jag har inte hittat något. Det var kallt ute i natt igen. Hojta om de svarar, tycker jag!

  Jag mailade också igår till en man vars e-postadress lades upp av Inspirera på Fattiga Riddares forum, men jag har inte hunnit kolla om han svarat eftersom jag inte har tillgång till min privata mail på jobbet.

  SvaraRadera
 11. Måste bara få lägga in följande som jag hittade precis. Detta gäller ang Falköpings kommun.
  Citat:
  Pengarna räckte bättre för Skaraborgs kommuner i fjol än vad profetiorna tydde på. Nu presenterar den ena kommunen efter den andra miljonöverskott i sina bokslut.
  Falköping gjorde ett plus på mer än 17 miljoner förra året - trots att prognoserna pekade på stora underskott.
  Citat slut.

  +17miljoner! Och så kan dom inte hjälpa en barnfamilj!!

  SvaraRadera
 12. Det är så man skäms. Om de åtminstone var helt panka och satt med jätteminus i kassan, men nu finns inte ens det ekonomiska argumentet för att ställa familjen utan bostad. GRRRR!!!


  ...försåvitt de nu inte åstadkommit sitt stora plus in kassan genom att ställa fler barnfamiljer på gatan? Hemska tanke!

  SvaraRadera
 13. Fortfarande inget svar från Falköpings Sockontor.
  Ärligt talat så tror jag inte att bryr sig. Dom vill tysta ner det, och vill få folk att glömma det. Kan inte Falköpings tidning ta upp det tro?

  SvaraRadera
 14. Falköpings tidning (FT) har tydligen haft det uppe i minst en artikel, men jag hittar inget på internet, bara en bloggerska som skriver att hon läst att någon bor på Domusparkeringen och så... Vissa tidningar lägger inte ut sina artiklar, de snålar med det för att man ska gå och köpa papperstidningen istället. Det har man ju råd med!
  Och jag har inte heller fått nåt svar från sockontoret. Det är nog som du säger att de vill tysta ner hela historien.

  SvaraRadera
 15. Men! Nu kom jag på det... Reportern som skrev i Aftonbladet heter Ebba von Essen, och henne når man på ebba.von.essen@aftonbladet.se

  Nu mailar jag henne, hon kanske vet vad som händer med familjen? Skulle ju vara skönt om hon t.ex har fått veta om soc ordnat ett boende åt dem!

  SvaraRadera
 16. http://www.sr.se/cgi-bin/skaraborg/nyheter/artikel.asp?artikel=3450775

  Socialtjänsten i Skaraborg var bättre än vi befarade. Tack för det! Det var 3,5 minusgrader kallt i Falköping inatt igen, men nu kan de få sova inomhus hela familjen.

  SvaraRadera
 17. Jag har emellanåt haft att göra med social-tjänstens personal i Falköping i olika instanser, och jag kan ju skriva under på att 90% av personalen är totalt socialt inkompetenta ända ifrån reception upp till chefs nivå. Det kan skilja som natt och dag beroende vilken social sekr man har när man söker ekonomiskt bistånd.

  Vissa är så fyrkantiga att ett litet skrivfel tex kan få en att gå helt utan ersättning, medans andra sekreterare förbiser sånt direkt eftersom det ju är människors överlevnad det är frågan om.

  Svårare människor att få tag att prata med finns inte någonstans i världen tror jag knappast.
  Receptions personalen framförallt är nog ökända för deras attityds problem.

  Klarar man inte av ett jobb ska man inte ha det. Och för mig innebär det en enormt stor otrygghet när jag vet att jag måste söka någon månad för jag vet hur det kan strula med folk som sjukskriver sig utan att man får tag på någon annan som handläggare direkt tex. Pga tex receptionens totala inkompetens eller nästan illvilja känns det som ibland, och många har beskrivit att de upplevt samma sak.

  Den här historien inspirerade mig att skriva av mig "väldigt kortfattat", av hur det fungerar i Falköping.

  Guldstjärna till Peter Johansson & Thomas Demersjö dock som kanske inte längre jobbar som soc sekr men som jag uppfattat som mänskliga.

  Sen kan jag räkna upp flera namn på soc sekreterare man bör passa sig för, kom ihåg att även dessa folk är människor och kan ha böjelser, sjukdommar, egna sociala problem.

  Akta er för struliga social sekreterare säger jag bara.

  Det var mina 2 cents

  SvaraRadera