onsdag 24 februari 2010

Undersökningen "Skulder, hälsa och livskvalitet" - brev till oss enkätrespondenter ifrån docent Ahlström

För knappt två dygn sedan satt jag och fyllde i det sista i enkäten "Skulder, hälsa och livskvalitet", vilket jag också beskrivit här på bloggen. Som jag skrev då, mailade jag en länk till min blogg till forskaren bakom enkäten så snart jag lagt den på lådan. Idag fick jag ett svar! Det är med Richard Ahlströms godkännande jag lägger ut hans brev här på bloggen. Hoppas fler än jag tycker detta är värdefullt vetande.

"Hej,

Tack för länken till din blogg! Det är bra att ha kontakt om enkäten. Allra först; -Jag har som hälsoforskare arbetat med överskuldsättningsfrågan i mer än tio år, för att därigenom försöka ”lyfta” frågan om svårt skuldsatta människors livsvillkor så att politiker, beslutsfattare och människor i allmänhet ska förstå vad det handlar om i termer av lidande, extrem fattigdom och utanförskap. -Det har inte varit en lättframkomlig väg. Motståndet och ignoransen är fortfarande mycket stor i vårt samhälle vad gäller denna fråga, även om jag faktiskt tycker att det nu börjat vända under de två senaste åren. Kanske har det med att göra att allt fler medborgare hamnar i skuldproblem. Enligt Kronofogdens rapport ”Alla vill göra rätt för sig”, från 2008, sägs 400 -600 tusen svenskar idag vara överskuldsatta. Till dessa siffror måste man då också räkna direkt berörda familjemedlemmar som makar/sambo och barn. Vi kan alltså i värsta fall räkna med att ca 1,2 miljoner människor i Sverige lever i denna situation. Siffror från EU pekar på att minst 25 miljoner EU medborgare är i samma situation! Detta sakernas tillstånd är fullständigt ohållbart, och radikala förändringar till det bättre måste komma till stånd. Det är framför allt politikernas uppgift !

Det är med bakgrund av detta som jag gör min forskning. Jag är medveten om att det är en mycket ”mastig” enkät att fylla i. Anledningen till att den är så omfattande är, att jag behöver få en helhetsbild av hur överskuldsatta människor har det. Enkäten bygger på flera olika formulär som ofta används inom hälsoforskning, och som gör det möjligt att jämföra överskuldsattas hälsa och livskvalitet med personer i normalbefolkningen. Enkäten finansieras huvudsakligen med ett forskningsbidrag från Folkhälsoinstitutet, men Konsumentverket, Kronofogden och Insolvens-Riksföreningen för överskulskuldsatta hjälper mig att skicka ut enkäten, eftersom jag inte har tillgång till adresser.

Jag ser av att antydningarna i ett inlägg i din blogg /Anonym den 21 februari/ att jag eller kanske någon från de Konsumentverket, Kronofogden och Insolvens-Riksföreningen för överskulskuldsatta har ett syfte att spåra och kanske röja identiteterna på de som deltar i undersökningen. Jag hoppas verkligen inte att man ser den här undersökningen som någon form av spioneri eller snokande gentemot människor med skuldproblem. Det är precis tvärtom. Mitt syfte med undersökningen är att HJÄLPA människor som har hamnat i den här fruktansvärda situationen. Resultaten lägger jag sedan ”upp på politikernas och beslutsfattarnas bord” som ett beslutsunderlag för just det jag hoppas, nämligen förbättringar! Dock, förstår jag verkligen blogginlägget från ”Anonym”. Livet som överskuldsatt, innebär ju många gånger att man känner sig skamsen, rädd och hotad av banker, inkassobolag, Kronofogden och ”elaka människor” i omgivningen (Jag har skrivit om detta i en tidigare studie), så det är inte konstigt att man kan bli extra misstänksam. Men detta med universitetsbaserad forskning är något som vi måste tillsammans måste värna om. Som universitetsforskare är det min uppgift att stå fri och obunden från påverkan av myndigheter, politiker och andra aktörer som t ex banker .

Bästa hälsningar,

Richard

--------------------------------

Richard Ahlström, Docent

Avdelningen för psykologi

Institutionen för samhällsvetenskap

Mittuniversitetet

831 25 Östersund

e-post: richard.ahlstrom@miun.se"Hej Richard!

Tack för svar, det är bra att få en bakgrund till ditt arbete och få veta mer om hur våra svar används. Bra att du tar med anhörigperspektivet också, jag har ju noterat att även om det bara är jag som är överskuldsatt, så drabbas ju min dotter också - alltså är vi oundvikligen två som är fattiga på grund av en överskuldsättning.

Något jag saknade i enkäten var frågor om husdjur. Många av oss svälter hellre själva än vi avstår ifrån våra djur, vare sig vi är nyskuldsatta och nyfattiga, eller har lidit av löneutmätning i många år. Kanske försöker vi kompensera lite för bristen på andra sociala och känslomässiga relationer som drabbats negativt av den ekonomiska situationen? Min katt är min bebis, bokstavligt talat, och det kan nog låta löjligt men hon är en av två varelser som betyder livet för mig. Dottern kommer först, men katten är god tvåa, och jag vet fler med dålig ekonomi som säger likadant vare sig det gäller katt eller hund. Det påverkar också hälsan.

Sen funderar jag även på om någon tittat på sambandet mellan våra dåliga tänder, bristen på resurser till tandvård och de följdsjukdomar som kan slå till. Då tänker jag inte så mycket på tandvärk som på plackbildning i kranskärlen och matsmältningsproblem...

Jag lägger som synes även ut dina kontaktuppgifter, för jag vet att det finns en väldig massa kunskap därute bland dem som läser här. Ska nog lägga en länk på Fattiga Riddares forum hit också.

Om du vill göra något aktivt för oss i utanförskap tills vidare, får du gärna skriva ut en blankett och fylla i personnummer, hemkommun och namn, för att stötta oss i bildandet av Partiet Fattiga Riddare, som enkom ska arbeta med obeståndsfrågor. I så fall ber jag dig sända blanketten senast med söndagens posttömning till

Insolvens Stockholm
Box 761
12002 ÅRSTA

Du kanske har arbetskamrater på Mittuniversitetet som också vill skriva på?

Med vänlig hälsning,

Mannan

5 kommentarer:

 1. Skulder är en sak, hälsa och livskvalite en annan sak i mitt vardagsliv. Man kanske inte kan dela på dom, men jag försöker. Skulderna har jag, dom är för mig statiska. Jag kan inte göra så mycket åt det i nuvarande läge. Däremot hälsa och livskvalite hör ihop. Utan det ena, har du inte heller det andra. Min hälsa och livskvailte är just det huset som vi hyr och bor i. Vi har haft jätteproblem med hyresvärden, som gått vidare till Hyresnämnden. Vi har skrivit massor med brev om vår situation. Nu senast var det även att vi kan ha koll på grannens gräsmatta, blommor,m.m. Vi vill ju verkligen bo här och vi stortrivs. Och tydligen har han lyssnat. Idag fick vi ett brev från Hyresnämnden där det stod att hyresvärden drar tillbaks ärendet från nämnden. Detta är en kollossal lättnad. Även om vi haft det på känn, så finns det nu papper på att vi kan/får bo kvar i huset. Så nu kan min hälsa och livskvalite höjas, emedan skulderna är kvar. Men just nu skiter jag i det!

  SvaraRadera
 2. Jo, det är så man gör för att försöka behålla förståndet: man stänger av allt när man får en möjlighet, om man får en möjlighet.

  Skönt att hyresvärden dragit tillbaka ärendet. Hoppas ni kan få det lättare framgent, det är ni värda!

  SvaraRadera
 3. Du 2 st är två och det är fler än ett så kämpa varje människa är viktig och framförallt du jag och alla är människor som har hjärta och en vilja att visa att nu får det vara nog...det är nu vi har chansen och min skrivare gick till de sälla jaktmarkerna men va tusan jag är livstidsgäldenär och det innebär att jag hittar lösningar ;)

  SvaraRadera
 4. Hur går det? Har lagt ut en ny post för att uppdateras i vår vilja, hoppas den inspirerar :)

  SvaraRadera
 5. Jag har panik... för mycket att göra och hinner knappt med mig själv, och nu är det snart måndag morgon igen! Jag postar mina två usliga namn idag, och har mailat bekanta som jag VET har skulder själva, och ber dem skriva ut, underteckna och posta utan min inblandning.

  SvaraRadera