onsdag 16 juni 2010

Skattmasens nya verktyg: gaffel och våg! Egenföretagarslakten kulminerar snart, eller?

När man talar om trollen... jag började min dag med att hjälpa katten som fastnat med en klo i sin egen svans, fortsatte med att diskutera med Ulrika kring myndigheternas syn på egenföretagare såsom fuskare och halvkriminella, och kom såsmåningom till di.se och fick ett gott skratt när jag såg denna artikel:

"Skatteverket räknar pizzakartonger
Vill tusentals kunder ta hem sina halvätna pizzor från pizzerian? Det tror inte Skatteverket på. Nu åker restaurangen dit för skattefiffel och fler fuskande småföretagare står på tur.
---
En pizzeria i Stockholm får en dryg skattenota för sin verksamhet sedan det visat sig att matstället använt sig av svart arbetskraft och hållit en del av dagskassan utanför bokföringen. (--) När Skatteverket började räkna inköpta pizzakartonger och jämförde med hur många hämtpizzor man sålt visade det sig att tusentals pizzakartonger borde finnas på lagret, vilket inte var fallet. Också detta menar Skatteverket är ett tecken på att pizzaruljangsen var betydligt större än vad man uppgivit. "

Och så det underbara:

"Den andra restaurangen som fick påhälsning av Skatteverket, serverar främst sushi. Efter att myndigheten ”anonymt” köpt en mellansushi på restaurangen och sedan vägt ingredienserna gick det att beräkna bruttovinsten. Med hjälp av en ”laxkalkyl” åkte även sushirestaurangen dit för fiffel med intäkter gällande mat och dryck samt arbetsgivaravgiften. "

Joo, kriminella är vi allihop eller hur? För det kan ju inte vara så att man valt att vara egenföretagare för att man tror på att det ska gå att livnära sig på egen verksamhet INOM lagens ramar, eller hur? Så dum kan man väl inte vara *hrrrm*

...jag kan liksom se framför mig hur Skattmasen sitter där och pillar i sushin med en gaffel, väger portionen och sedan räknar på grammet hur många portioner man kan tänkas få ut av ett par kilo fisk...Kollar man sedan mot leverantörsnotorna går det garanterat att få fram "bevis" för att något hekto försvunnit i hanteringen, och så har man ett åtal klappat och klart, och så är ännu en FUSKARE till egenföretagare borta från kartan, ruinerad, konkursad och överskuldsatt, och med detta dömd till evigt lidande och för tidig död. För spill kan det förstås inte vara tal om, eller?

Ulrika hade en poäng med sitt inlägg om Svenska krusbär på gamla bloggen.

Anders Linder på SVD får också poäng av mig, för att han förstått att det handlar om rättssäkerhet, och att man som småföretagare är chanslös emot myndigheterna om de bestämmer sig för att slakta såväl det företag man driver som företagarens privatekonomi genom exempelvis ekobrottsanklagelser och/eller skönstaxering.

Mååååååd får inga poäng alls, för hon har missuppfattat sin roll sin näringslivsminister totalt. Hon borde verka för att underlätta för oss företagare, genom styrning av myndigheterna på ett sånt sätt att de hjälper oss istället för att stjälpa oss. DÅ skapar man jobb, Måd. Inte annars.

Och nej, det hjälper inte att baxa problemen framför sig heller, med olika anstånd och uppskov och andra kosmetiska förslag, för grundproblemet består: statens dåliga förvaltning av företagarnas förtroenden utgör idag ett hinder för egenföretagande, inte ett stöd. Så är det så väldigt konstigt om det verkligen har försvunnit ett hekto sushi, egentligen?

Gud, så arg jag blir ibland. Men det hjälper ju inte.




Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

  1. Skulle jag tvinga i mig nåt så äckligt som rå fisk skulle den enda anledningen möjligen kunna vara vetskapen att man bidrar till att rädda vår kollapsade nationalekonomi. Men när det till och med fuskas med denna vidriga anrättning förstår jag inte hur folk ställer upp på att solidariskt äta skit.

    SvaraRadera
  2. Som delägare i just en sushiresturang sen ett par år tillbaka så säger jag bara: Den "kalkylen" skulle jag vilja se....
    Jag mycket svårt att tro att skattemyndigheten vet ens en gång 0,5% av hur man gör sushi.
    Vägde och trixade dom med Wasabin också ?
    Riset ?

    SvaraRadera
  3. Ja, exakt hur de gjorde vet nog bara de själva, men jag tänker spontant att bara kontakten med luften gör ju att den uppskurna fisken torkar en aning, och minskad vattenmängd gör att en massa vikt försvinner... Nej, det känns lite väl vågat att ge sig på att räkna på sushi eller för den delen vilka matvaror som helst. En pizzabagare på min hemort "åkte dit" på mjölets vikt för många år sen, då en skattmas menade att en massa kilo mjöl "försvunnit" och det måste ju betyda att en massa pizzor sålts svart --- inte ett ljud om att mjöl minskar i vikt under lagringstid, eller om att det blir en massa spill när man kavlar ut för att du måste ha mjöl mellan deg och bakbord, annars fastnar eländet, för att inte tala om den deg som inte gått åt, och som man kastar innan man går hem... känns vanskligt och osäkert att hålla på och räkna gram sådär, tycker jag! Och hur räknar man på den vikt som blir "smakad" av personalen?

    WotaSweden, nästa gång kan det vara du som råkar ut för nåt liknande, om det nu är så att Skatteverket har valt ut just små restauranger för den här granskningsvågen. Hoppas du slipper vara med om något liknande, för jag begriper baske mig inte hur man ska kunna motbevisa en skattmas påstående som de lagt upp det den här omgången. "Laxkalkyl"... hjälp!

    SvaraRadera
  4. Hur ska man göra då? Ni diskuterar ju bara att metoden inte är tillförlitlig. Hur vet ni det?

    Personligen känner jag till (pizza-)bagare som även köper mjöl utanför bokföringen, för privata/svarta pengar just för att undkomma kontroll. Gissningsvis förekommer även annat fiffel. Den allmänna regeln är väl att om fiffel utan risk för straff är möjligt, så förekommer det alltid några som utnyttjar det. Titta på föräldraförsäkring och sjukförsäkring t ex.

    Med dagens skatteregler är det nästan omöjligt att driva en restaurang helt vitt. Det är ett större problem. Minska skattetrycket, så minskar behovet av fusk.

    Men kontroller behövs ändå, annars konkurrerar fifflarna ut de hederliga. Det är redan på väg. Vi börjar få ett samhälle med viss tolerans för fiffel på alla nivåer, även inom myndigheter. Det är bedrövligt.

    SvaraRadera
  5. Lasse B, det stora problemet, som jag ser det, är inte att det förekommer fusk - det lär det nog ha gjort sedan urminnes tider, och som du skriver finns det säkert alltid vägar runt om någon verkligen VILL fuska. Håller även med dig om att nuvarande regler gör det svårt att driva restaurang vitt hela vägen, att man borde satsa på att göra det enklare att göra rätt, och att det blir en osund konkurrens på grund av att några inte följer regelverket. Men jag tycker också att Skattemyndigheten redan har bra kontrollmöjligheter, genom granskning av bokföring, upprättande av personalloggar, med mera, och den nya kassalagen är bra och tillräcklig i sig självt. Vad jag kunde önska i så fall var att verket fick mer pengar till personal, alltså fler anställda så de fick mer tid att vara ute i fält och ha kontakt med oss företagare, och kanske kunna vara lite mindre stressade och mer serviceminded och hinna hjälpa till mer om man behöver det, både som privatperson och som företagare/arbetsgivare.

    Det stora problemet är att man ifrån myndigheternas sida ser alla företagare som potentiella fuskare. Läs gärna Göran Ennerfeldts utmärkta artikel som publicerades i DN i maj: http://www.dn.se/debatt/statsmaktens-fortroende-for-foretagen-har-minskat-1.1109481

    Med den utgångspunkt som Skattemyndigheten verkar ha i den drive de gör nu, är min slutsats att de går ut med misstro i syfte att sätta åt så många företagare som möjligt så hårt som möjligt. Läs exempelvis den här artikeln, http://www.dn.se/ekonomi/kassarazzior-vantar-smaforetagare-1.1121538 så förstår du hur jag menar.

    Alltså: det handlar mindre om att upprätthålla ett system än att skapa skräck och varnande exempel. Orden "razzia" "hårdhandskar" och "fiffel" används högst medvetet tror jag, och därav min inställning till verkets handlande. Det handlar om hur jag uppfattar att jag som småföretagare blir betraktad av staten genom Skatteverket - och jag ogillar att bli misstänkliggjord för att jag har valt att skapa mitt eget arbete istället för att arbeta åt andra. Sen hanterar jag inga kontanter, och verkets personal är välkommen till min firma när som helst utom under semestern för jag vill vara ledig då, men ändå - stämpla mig inte, för jag blir ilsken.

    SvaraRadera
  6. ....ska tillägga en sak: om Skatteverkets anställda själva fick bestämma vad de behöver för att kunna göra ett bättre jobb, skulle de troligen unisont säga "HÖGRE LÖN". Eller hur?

    SvaraRadera