söndag 13 juni 2010

SVT Rapport ikväll: Allt fler unga i kronofogdens grepp

Ny statistik från Kronofogdemyndigheten visar att unga vuxnas skulder växer. På bara fyra år har de obetalda räkningarna ökat med 50 procent.

Statistik som publiceras av SVT ikväll:

Ansökningar om betalningsförelägganden

Siffrorna avser personer i åldern 18 till 25 år.

2006: 104 468
2007: 124 560
2008: 130 593
2009: 157 438


Källa: Kronofogden


SVT skriver vidare:

"Kronofogdens statistik visar att det handlar mest om obetalda mobiltelefonräkningar och avbetalningar av konsumtionsvaror som de unga inte klarar att betala tillbaka.

-Vi tror att det kan bero på att unga människor har allt större möjlighet att skuldsätta sig, säger Karolin Kull, kommunikatör på Kronofogden till Rapport.

Karolin Kull säger till Rapport att det inte är ovanligt att de unga har flera mobilabonnemang registrerade på sig.

Enligt Kronofogden har många ungdomar dåliga kunskaper om privatekonomi och många saknar kunskap om vilka kostnader det innebär att flytta hemifrån. Därför vill Kronofogden att privatekonomi ska bli ett obligatoriskt ämne i gymnasieskolan."


En annan bidragande orsak, om man låter bli att göra det lätt för sig, skulle kunna vara att det idag tar många år för unga att etablera sig på arbetsmarknaden, vilket ger låga inkomster - ofta för låga för att leva på. Det kan du inte utbilda bort. Antalet otrygga anställningar för unga - framförallt genom bemanningsföretag som från en dag till en annan godtyckligt kan besluta vem som får jobba och vem som inte får - och ett försäkringssystem med en för unga nästan ouppnåelig a-kassa som ofta tränger de unga på arbetsmarknaden ut i socialtjänstens verkliga badlands, är det kanske inte så konstigt att fler unga inte kan "göra rätt för sig", tänker jag. Däremot är de en guldgruva för inkassobolagen: betala, eller bli utslagen från samhället för all framtid, det är det unisona budskapet från en bransch som bara sväller och sväller. Detta ser vi på Fattiga Riddares Forum, dit numer även mycket unga personer hittar och ber om hjälp att lösa sina desperata situationer. Är det så den svenska staten ska behandla de ungdomar som om några år ska betala in den skatt som krävs för att beslutsfattarna ska kunna få sina höga löner?

Tänk så många ungdomslägenheter man skulle kunna hyra för 135000 kronor i månaden!

Tillägg 100614: Ulrika Ring, Fattiga Riddare Stockholm kommenterar nyheten i sin blogg.Intressant och pingat på Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. http://www.halmstad.se/download/18.31d9bb9f1285e3aab57800049966/Budgetradgivarnas-guide-low.pdf

    ganska bra info som min dotter som gick ut gymnasiet nu har fått!

    SvaraRadera
  2. Misstolka mig rätt mamma, men jag har en stark känsla av att du som förälder, som är inne på en blogg som min, har ett ganska starkt ekonomiintresse själv, och då har din dotter ett bättre stöd av dig än av en budgetguide, eller hur?

    SvaraRadera