tisdag 22 juni 2010

Vem bryr sig om våra fattiga ungar?

Drygt 400 000 svenskar planerar att låna till semestern i år, visar en undersökning som Nordea släppte i förra veckan. I genomsnitt kommer man att lägga 16 000 kronor per hushåll på semestern. Det gäller garanterat inte någon av de många barnfamiljer som har skulder hos Kronofogden och därmed utmäts varje månad, om där finns något att utmäta. För ett hushåll som består av en överskuldsatt ensamstående mamma och ett tonårigt barn, motsvarar den tänkta semesterkassan på 16 000 kronor mer än två månaders leverne, efter löneutmätning. Förbehållsbeloppet för en sådan familj är, efter att hyran betalts men före elräkningen, totalt 7219 kr, varav cirka 4400 utgörs av den vuxnes normbelopp och drygt 2700 avser barnets behov. En semesterkassa på 16 000 är alltså inte att tänka sig, det torde stå klart för vem som helst. Man kan knappt överleva på 7219 kronor, ännu mindre semestra. Barn till vuxna med skulder hos Kronofogden blir automatiskt fattiga.

Just nu har ungefär en och en halv miljon barn sommarlov. En tredjedel av dem, eller ungefär en halv miljon barn, kommer att tillbringa sommaren hemma. Ungefär en kvarts miljon barn lever i hem där bristen på pengar är ett ständigt problem. För många av dem är det ett problem i sig självt att skolan stänger så länge, för att skolmåltiderna är en garanti för att de får mat varje dag. Tidningen Dagen skrev om det i samband med skolavslutningarna. Kommer Rädda Barnen att skriva något om det i sin kommande rapport om barnfattigdom? Har man varit i kontakt med Kronofogdemyndigheten för att få veta mer om den grupp barn som berörs av sina föräldrars skuldsituation? Och kommer någon alls att uppmärksamma de barn som lever i familjer med löneutmätning?

Jag vet inte, men jag tror att man kommer mer eller mindre avsiktligt kommer att segla förbi dessa viktiga frågor även det här valåret. Barn röstar inte, alltså räknas inte deras frågor. Kanske kommer man i Almedalen att få se en och annan politiker tala varmt om att förbättra förutsättningarna för den kvarts miljon barn som har det tuffast just nu, men jag kan inte tänka mig att någon enda politiker kommer att ta upp skuldsättningsproblematiken och hur den påverkar våra barn. På något sätt är det så etablerat, detta att vi som har skulder bara har oss själva att skylla och att vi får stå vårt kast, oavsett det ligger slarv eller sjukdom, dödsfall, skilsmässa eller företagskonkurser bakom skulderna. Och med det är frågan om arvssynd också utredd - om vi överskuldsatta är sekunda gods så är våra barn det också. Trots att de inte själva valde att födas till oss.

Och man är så misslyckad som förälder när man inte kan ge vad andra barn får.
Det är också något att ha i tankarna när man går och lägger sig till årets allra ljusaste natt.Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

 1. Mycket tänkvärda ord. Tanken på alla barnen som far illa gör ont. Och det är staten själv, via våra representanter, som har skapat lagarna som gör detta fattigdomselände möjligt. Barnens rätt till ett humant liv borde gå före den snikna skuldindustrins rätt att med Kfm:s hjälp roffa åt sig.
  /lasseh

  SvaraRadera
 2. Jo, man borde sätta barnen före profiten. Och KFM borde tillåta barnfamiljer att få behålla mer vid utmätning. Men jag börjar förtvivla, det kommer nog inte bli några bättre förutsättningar för våra barn på mycket lång tid.

  Jag inväntar nu Rädda Barnens kommande rapport om barnfattigdom. Där lär vi få svart på vitt hur det ser ut i riket idag.

  SvaraRadera
 3. Fast jag tycker inte att man ska känna sig misslyckad som förälder för att man inte kan ge sina barn vad "alla andra" får. Vad får egentligen "alla andra"? Grejer är inte det viktigaste, inte en massa kläder heller... kärlek och omtanke ÄR viktigast! Personligen tror inte jag att mina egna (tre) barn mått bättre av att ha en massa prylar. Dom har fått lära sig att klara sig ändå, att bli duktiga på att fixa å dona och inte ta för givet att man ska ha allt. Nu jobbar dom och kan för sina egna surt förvärvade pengar skaffa sig det dom vill ha rent materiellt. Rent mänskligt har dom blivit fantastiska människor!

  Dom har säkert haft det jobbigt pga min situation, men det finns barn som haft och har det betydligt värre trots bättre förutsättningar. Pengar och prylar garanterar ingen lycka och garanterar inte att barn inte far illa!

  SvaraRadera