onsdag 23 juni 2010

Många dör efter skuldsanering. DN 100623

Så går drevet igen. DN publicerar en artikel om överdödlighet bland svenskar som genomgått skuldsanering, baserat på en undersökning som beställts av Konsumentverket. Utdrag ur artikeln:

"Den som gått igenom skuldsanering löper 33 gånger högre risk att dö än befolkningen i stort, visar en hittills opublicerad forskarrapport.

Det är Konsumentverket som beställt studien där forskarna följt upp de 1.116 skuldöversatta personer som beviljades skuldsanering 2003 och jämfört med folkbokföringsregistret.

Det uppseendeväckande resultat visar att 15 procent, eller 167 personer, 106 män och 61 kvinnor, hade avlidit fram till maj i år. Det innebär att gruppen har 33 gånger högre dödlighet än befolkningen i stort.

(---)

– Det finns en motsvarande studie i Norge och där är dödligheten bara 6 procent. Den enda tänkbara förklaringen är att de skuldsatta i Norge har högre marginaler, linjerna är helt enkelt lite mjukare jämfört med Sverige. Kanske kan det bidra till att folk där har råd att köpa mediciner och gå till läkaren, säger en källa som läst rapporten."

...och genast är det fritt fram att vräka ur sig vad som helst i frågan. Går det någon på Stureplan med ett plakat på magen och gapar
"-Pissa på en överkuldsaaaatt - graaatiiiiiis - läs DN och kommenteeeera - pissa på en överskuldsaaatt...."

För det verkar ju vara precis fritt fram att skriva vad som helst i kommentarsfältet?

Ett par exempel, kanske inte utformade av den del av befolkningen jag vill ha med att göra:

"Hmm, formodligen har skuldsaneringen inget med livslangden att gora. Snarare ar det nog sa att personer som rakar ut for skuldsanering ocksa lever de icke-ekonomiska delarna av sitt liv pa ett omdomeslost satt vilket i sa fall forklarar den okade dodligheten... DN: varfor gor ni sa dalig undersokande journalistik? Suck!"
(signaturen Ekonomen)


"Insatserna för skuldsanering kan istället användas till upplysningsarbete för att istället undvika skuldsaneringför de som lider av ekonomiskt vanvett. . Skuldsanering ses dessutom som ett lockande alternativ som till och med uppmuntrar både svagbegåvade och cyniker till dålig betalningsmoral. Före skuldsaneringens införande hade folk i allmänhet bättre betalningsmoral. Lägg ned!"
(signaturen Fattig)

Om någon därute fortfarande undrar varför vi överskuldsatta är så dåliga på att tala offentligt om hur vi har det, och varför vi inte vill låta omgivningen veta att vi har skulder.... gå hem och lägg dig och tänk en stund. Såhär blir vi bemötta. Ofta. På jobbet, på lekplatsen där vi är med våra barn, på bussen och i matbutiken. Överskuldsatt och andra klassens människa är tydligen samma sak. Eller?Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Det var bra skrivet!! Helt sant att vi som är överskuldsatta, oavsett anledning, dras över en och samma kant dvs vi kan inte sköta vår ekonomi!! Ingen, jag säjer INGEN ids ens bry sig om att kolla VARFÖR nån blivit överskuldsatt.

  Personligen har jag inga problem att sköta min ekonomi, men lång tids arbetslöshet har ändå lett till att jag (som dessutom varit ensamstående med hemmavarande barn i många år) blivit överskuldsatt. Men det är det ingen som bryr sig att ta reda på... Att det dessutom är fruktansvärt jobbigt innan man ev kommit så långt som till skuldsanering, är det heller ingen som bryr sig om att ta reda på. Att det dessutom är SVÅRT att få skuldsanering är det ingen som bryr sig om att ta reda på heller!

  Klart att man inte varken orkar eller vill berätta att man fått skuldsanering för alla man möter... Men jag tänker som så: vilka är idioter egentligen??

  SvaraRadera
 2. Hej och välkommen, Tant Grön! Jotack, vi får ju slåss emot fördomar hela tiden. Och jag skriver och skriver, tillsammans med ett gäng andra bloggare som häckar på forumet Fattiga Riddare, för att väcka debatt och få ut KUNSKAP i frågan. Men ibland blir man ytterligt förtvivlad när man läser tidningen.

  Vilken trevlig hemsida du har! Är själv passionerad "skogsmulle" och ska nog gå in och läsa lite vad du pysslar med emellanåt. Plockar du svamp också?

  SvaraRadera
 3. Tyvärr är det fortfarande mycket skämmigt med att hamna hos kronokallen i Sverige och vi har bland de hårdaste lagarna i Europa, tyvärr....

  De som inte varit där inser inte hur lätt det är att hamna i en ond spiral neråt.

  SvaraRadera
 4. Spiralen finns där. Skammen likaså - och den förstärker den onda spiralen, för när det väl börjat gå åt fanders är det svårt att be om hjälp och ännu svårare att få den. Jag tänker på saneringslån som många skulle ha nytta av, för att få bort skulderna och sedan kunna börja om på ny kula med stabila avbetalningar varje månad istället för att hamna i utmätning och förlora tusenlappar vid varje lön till räntor när själva kapitalskulden aldrig minskar. Saneringslån jobbar man med i Finland, genom det som kallas Garantifonden. Men här på andra sidan Bottenviken är det inte en möjlighet... hur långt efter resten av världen ska vi ligga här i vårt lilla nordliga reservat?

  SvaraRadera
 5. Kul att du gillar min blogg! Du är så välkommen att läsa... Fast jag är rätt slö för tillfället med att blogga, men det går i vågor det där. Din blogg är också bra, tänker lägga den i min lista över intressanta bloggar - hoppas det är okej.

  Svamp plockar jag ibland, men är inte så väldans kunnig i svampvärlden. Men skog å mark är alltid trevligt att strosa runt i oavsett vad man gör...

  Ska ta en titt hos Fattiga Riddare!

  SvaraRadera