tag:blogger.com,1999:blog-4799810115490771781.post3147804280160735981..comments2024-03-19T08:34:12.278+01:00Comments on Resurspank - ett år i fattigland: Skattmasens nya verktyg: gaffel och våg! Egenföretagarslakten kulminerar snart, eller?Mannanhttp://www.blogger.com/profile/06913215574139637649noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-4799810115490771781.post-59961906585924490492010-06-19T14:36:32.259+02:002010-06-19T14:36:32.259+02:00....ska tillägga en sak: om Skatteverkets anställd.......ska tillägga en sak: om Skatteverkets anställda själva fick bestämma vad de behöver för att kunna göra ett bättre jobb, skulle de troligen unisont säga "HÖGRE LÖN". Eller hur?Mannanhttps://www.blogger.com/profile/06913215574139637649noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4799810115490771781.post-72213512840475055822010-06-19T11:28:12.189+02:002010-06-19T11:28:12.189+02:00Lasse B, det stora problemet, som jag ser det, är ...Lasse B, det stora problemet, som jag ser det, är inte att det förekommer fusk - det lär det nog ha gjort sedan urminnes tider, och som du skriver finns det säkert alltid vägar runt om någon verkligen VILL fuska. Håller även med dig om att nuvarande regler gör det svårt att driva restaurang vitt hela vägen, att man borde satsa på att göra det enklare att göra rätt, och att det blir en osund konkurrens på grund av att några inte följer regelverket. Men jag tycker också att Skattemyndigheten redan har bra kontrollmöjligheter, genom granskning av bokföring, upprättande av personalloggar, med mera, och den nya kassalagen är bra och tillräcklig i sig självt. Vad jag kunde önska i så fall var att verket fick mer pengar till personal, alltså fler anställda så de fick mer tid att vara ute i fält och ha kontakt med oss företagare, och kanske kunna vara lite mindre stressade och mer serviceminded och hinna hjälpa till mer om man behöver det, både som privatperson och som företagare/arbetsgivare. <br /><br />Det stora problemet är att man ifrån myndigheternas sida ser alla företagare som potentiella fuskare. Läs gärna Göran Ennerfeldts utmärkta artikel som publicerades i DN i maj: http://www.dn.se/debatt/statsmaktens-fortroende-for-foretagen-har-minskat-1.1109481<br /><br />Med den utgångspunkt som Skattemyndigheten verkar ha i den drive de gör nu, är min slutsats att de går ut med misstro i syfte att sätta åt så många företagare som möjligt så hårt som möjligt. Läs exempelvis den här artikeln, http://www.dn.se/ekonomi/kassarazzior-vantar-smaforetagare-1.1121538 så förstår du hur jag menar.<br /><br />Alltså: det handlar mindre om att upprätthålla ett system än att skapa skräck och varnande exempel. Orden "razzia" "hårdhandskar" och "fiffel" används högst medvetet tror jag, och därav min inställning till verkets handlande. Det handlar om hur jag uppfattar att jag som småföretagare blir betraktad av staten genom Skatteverket - och jag ogillar att bli misstänkliggjord för att jag har valt att skapa mitt eget arbete istället för att arbeta åt andra. Sen hanterar jag inga kontanter, och verkets personal är välkommen till min firma när som helst utom under semestern för jag vill vara ledig då, men ändå - stämpla mig inte, för jag blir ilsken.Mannanhttps://www.blogger.com/profile/06913215574139637649noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4799810115490771781.post-10163186561279099392010-06-19T10:44:37.980+02:002010-06-19T10:44:37.980+02:00Hur ska man göra då? Ni diskuterar ju bara att met...Hur ska man göra då? Ni diskuterar ju bara att metoden inte är tillförlitlig. Hur vet ni det? <br /><br />Personligen känner jag till (pizza-)bagare som även köper mjöl utanför bokföringen, för privata/svarta pengar just för att undkomma kontroll. Gissningsvis förekommer även annat fiffel. Den allmänna regeln är väl att om fiffel utan risk för straff är möjligt, så förekommer det alltid några som utnyttjar det. Titta på föräldraförsäkring och sjukförsäkring t ex.<br /><br />Med dagens skatteregler är det nästan omöjligt att driva en restaurang helt vitt. Det är ett större problem. Minska skattetrycket, så minskar behovet av fusk. <br /><br />Men kontroller behövs ändå, annars konkurrerar fifflarna ut de hederliga. Det är redan på väg. Vi börjar få ett samhälle med viss tolerans för fiffel på alla nivåer, även inom myndigheter. Det är bedrövligt.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4799810115490771781.post-24050768346476975912010-06-16T18:15:44.486+02:002010-06-16T18:15:44.486+02:00Ja, exakt hur de gjorde vet nog bara de själva, me...Ja, exakt hur de gjorde vet nog bara de själva, men jag tänker spontant att bara kontakten med luften gör ju att den uppskurna fisken torkar en aning, och minskad vattenmängd gör att en massa vikt försvinner... Nej, det känns lite väl vågat att ge sig på att räkna på sushi eller för den delen vilka matvaror som helst. En pizzabagare på min hemort "åkte dit" på mjölets vikt för många år sen, då en skattmas menade att en massa kilo mjöl "försvunnit" och det måste ju betyda att en massa pizzor sålts svart --- inte ett ljud om att mjöl minskar i vikt under lagringstid, eller om att det blir en massa spill när man kavlar ut för att du måste ha mjöl mellan deg och bakbord, annars fastnar eländet, för att inte tala om den deg som inte gått åt, och som man kastar innan man går hem... känns vanskligt och osäkert att hålla på och räkna gram sådär, tycker jag! Och hur räknar man på den vikt som blir "smakad" av personalen?<br /><br />WotaSweden, nästa gång kan det vara du som råkar ut för nåt liknande, om det nu är så att Skatteverket har valt ut just små restauranger för den här granskningsvågen. Hoppas du slipper vara med om något liknande, för jag begriper baske mig inte hur man ska kunna motbevisa en skattmas påstående som de lagt upp det den här omgången. "Laxkalkyl"... hjälp!Mannanhttps://www.blogger.com/profile/06913215574139637649noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4799810115490771781.post-55535599460829939812010-06-16T17:43:15.939+02:002010-06-16T17:43:15.939+02:00Som delägare i just en sushiresturang sen ett par ...Som delägare i just en sushiresturang sen ett par år tillbaka så säger jag bara: Den "kalkylen" skulle jag vilja se....<br />Jag mycket svårt att tro att skattemyndigheten vet ens en gång 0,5% av hur man gör sushi.<br />Vägde och trixade dom med Wasabin också ?<br />Riset ?WotaSwedenhttps://www.blogger.com/profile/11035568132724059626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4799810115490771781.post-65499685245703531312010-06-16T15:15:45.139+02:002010-06-16T15:15:45.139+02:00Skulle jag tvinga i mig nåt så äckligt som rå fisk...Skulle jag tvinga i mig nåt så äckligt som rå fisk skulle den enda anledningen möjligen kunna vara vetskapen att man bidrar till att rädda vår kollapsade nationalekonomi. Men när det till och med fuskas med denna vidriga anrättning förstår jag inte hur folk ställer upp på att solidariskt äta skit.Ljuramannenhttp://ljuramannen.blogg.se/noreply@blogger.com