måndag 28 juni 2010

Nej, jag kommer inte dit!

Ibland blir jag riktigt förtvivlad. Pressmeddelande ifrån Kronofogden per den 100621:

"Almedalen 2010

Vi kommer dit — gör du? För första gången deltar Kronofogden i Almedalsveckan. Det gör vi för att vi vet att det finns många missuppfattningar och fördomar om oss. Vi vill berätta om vad vi egentligen gör — och hur och varför.

Vår förhoppning är om kunskapen om Kronofogden och vår verksamhet ökar, blir det lättare att våga ta kontakt med oss innan det är för sent. Vi vill mycket hellre vägleda den som har växande skulder i tid, så att det slipper gå så långt som till indrivning.

Vi kommer att delta i följande paneldebatter — kom gärna förbi och lyssna!

• BRIS (Barnens rätt i samhället), söndagen den 4 juli kl. 15.00 — 16.30, Visby Högskola sal D 22 , Cramergatan 3:
Utsatta barn/barnfattigdom. Rikskronofogde Eva Liedström Adler deltar...."


Svar direkt: Nej, jag kommer inte dit! Hur intressant det än är. Att resa till Almedalen är nämligen en ekonomisk omöjlighet för 95% av alla överskuldsatta, vare sig vi redan ligger i KFM:s stora databas över skuldsatta med betalningsanmärkningar, eller "bara" lever på luft för att vi göder inkassoföretagen för att slippa hamna hos Kronofogden. Att det är så vågar jag garantera. Vi har nämligen inga semesterkonton. Vi som har barn får lära våra ungar att vara utan, och att vara utan semester är bara en uppoffring i raden. Efter utmätning finns det knappt matpengar kvar till alla familjemedlemmar, så hur skulle man kunna åka någonstans? Läs vad Roger skriver om utsökning i barnfamiljer, så förstår ni bättre varför vi inte kommer vara på plats i Almedalen.

Sedan finns det säkert några skuldsatta gotlänningar som kan tänkas vara intresserade av att prata på tu man hand med en rikskronofogde, och en och annan politiker med betalningsanmärkningar lär också vara på plats för att ragga röster....så jag lär nog inte bli saknad. Men å andra sidan kanske hela den här apparaten inte är avsedd för oss som redan sitter i smeten utan bara för den som bara kan tänkas hamna där?? Tja, den här patienten kanske redan är död...?

En eloge till Kronofogdemyndigheten, dock: jag är glad att ni åker ut för att synas och höras, det behövs. Ni påverkar direkt och indirekt livet för omkring en halv miljon svenskar som befinner sig i en långsiktigt ohållbar privatekonomisk situation, och ni styr vardagen för de mellan 100000 och 120000 som har löneutmätning varje månad. Och ni slog huvudet på spiken med detta tillägg till pressmeddelandet:

"Det är inte lätt att ta död på fördomar när ingen vill släppa in oss
Vi vet att det finns många förutfattade meningar om oss och om vad vi gör. Att vi jagar skuldsatta och länsar deras hem på de sista ägodelarna till exempel. Allt för att hjälpa den som har en skuld att kräva in. Och det är ju sant att den som har en fordran måste få betalt, annars skulle inte vårt samhälle fungera.

Men faktum är att det är ingen hos oss som brinner för att driva in pengar, och vi tar inte heller någons parti i indrivningen. Nej, vi brinner för något annat: en idé om att göra nytta i samhället. Så att den som har en fordran ska kunna få betalt. Så att den som har en skuld ska kunna betala och dessutom få vägledning till ett skuldfritt liv. Och framför allt så att de överskuldsatta blir färre.

Jämvikten mellan indrivning och förebyggande arbete är central för oss. Vi kallar det balans — mellan impuls och långsiktighet. Mellan inkomster och utgifter. Mellan den som måste få betalt och den som inte kan betala. Balans i ekonomin, helt enkelt."


Jag talade häromdagen med en kvinna som under den gångna vintern eldat med böcker och gamla kläder för att hålla sig själv och sin funktionshindrade dotter varma, när Kronofogden mätt ut för mycket på sjukersättningen flera månader i rad. Vårdbidragen för den funktionshindrade dottern var lika utmätningsbegärliga de... hur kan man ifrån Kronofogdemyndighetens sida förvänta sig annat än ett bristande förtroende när människor, framförallt barn med funktionshinder, kan försättas i sådana situationer då myndigheten går fram som en slåttermaskin och kapar folk längs fotknölarna? Kapar funktionshindrade ungar längs fotknölarna då vi föräldrar inte kan skydda våra ungar emot er? Ska vi behöva skydda våra barn från en myndighet över huvud taget, i Sverige år 2010? Hur, i så fall? Och vet BRIS om att de åtgärder ni arbetar med för att driva in skulder också innebär att ni straffar barnen för vad vi föräldrar gjort, när vi satt oss i skuld?

Och hur går det ihop med Kronofogdemyndighetens uppdrag?

"En god betalningsvilja ska upprätthållas i samhället och företeelser som kan leda till överskuldsättning ska motverkas. Medborgare och företag ska ha förtroende för Kronofogdemyndighetens verksamhet och det ska vara lätt för medborgare och företag att göra rätt för sig."

Jag tänker återkomma till detta lite längre fram i sommar när jag vet hur det gått för kvinnan ifråga, men för att komma till saken: Ja, förtroendet för Kronofogden är mycket lågt i vissa kretsar. Det kan förbättras. Det måste förbättras, och ett av de viktigaste stegen är att komma ut ur garderoben och delta i debatten. Risken finns att ni tycker jag är orättvis som kritiserar er, men jag tror också att det jag skrivit här är sådant som ni egentligen redan vet att ni måste lyckas ändra på, för barnens skull. Så, ha det så gott i Visby, ni som åker ner, och gå gärna ut och ta en öl på någon trevlig uteservering, ta gärna en stor stark för min räkning också. Så fortsätter jag riva skinn på er när ni är tillbaka igen.


Läs även vad Ulrika skriver!



Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 kommentarer:

  1. Finns inte chans att jag åker till Gotland. Sen får dom kalla det vad faan dom vill. Nu när hustrun förlorat i Ansvarsnämnden får vi vara glada att vi bor som vi gör. Det blir semester eller sommarledigt i huset. Vi kan gå till stranden och bada, m.m. Det var en hel del vi tänkt vi skulle göra, men allt försvann. Nu väntar istället en förmodad långvarig tvist med den kommun som orsakade hennes skador. Rättshjälp får vi, tack och lov. Semester får vi i himlen!!

    SvaraRadera
  2. Så här skriver SVT på sin hemsida. Givetvis gläds vi åt dessa siffror. Men varför tar man inte upp den tragedi bakom varje fall. Nåväl, läs och begrunda;

    Allt färre barn vräks från sina hem, visar ny statistik från Socialstyrelsen.
    Förra året vräktes 618 barn, vilket är en minskning med 14 procent jämfört med året innan.
    De barn som tillsammans med föräldrarna tvingas lämna sin bostad bor vanligtvis inte på gatan utan hamnar i ett tillfälligt kategori- eller hotellboende.
    "En förbättring har skett sedan Kronofogdemyndigheten utvecklade sin vräkningsstatistik. Alltfler kommuner arbetar nu vräkningsförebyggande och uppmärksammar noga om barn berörs", säger Annika Remaeus, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

    Kort fråga till någon som ev kan. Vad är vräkningsstatistik? Finns ordet i SAOL? Jävla kanslisvenska kallar jag det.

    SvaraRadera
  3. "Det är inte lätt att ta död på fördomar när ingen vill släppa in oss"

    Kanske Kronofogden skulle ställa sig frågan varför? Den trångsynta byråkratin slår till igen. Svårt när man inte är förankrad i verkligheten.

    SvaraRadera
  4. Hej Stewball! Roligt att höra av dig igen. Menar du att hustrun förlorade? Beklagar, jag vet du berättade att hon fått lida en hel del. Hoppas det går bättre i målet emot kommunen!

    Vräkningsstatistiken är lite luddig, men jag tror det handlar om faktiska avhysningar, alltså ärenden som slutat med att familjen tvingats lämna bostaden och inte kunnat återvinna sin hyresrätt. Men visst skulle det vara intressant att få veta mer. En sak jag pratat med Ulrika Ring, Fattiga Riddare Stockholm om så sent som idag, är om det finns nån statistik över hur många av de familjer som vräks som har löneutmätning sen tidigare. Jag misstänker att det kan vara så, att många av dem som vräks av rent ekonomiska skäl har kommit efter med hyran för att de drabbats av något plötsligt bakslag och inte haft någon buffert på grund av löneutmätning som pågått länge. Ska fråga KFM om detta längre fram i sommar när jag fått lite ledigt och hinner sätta mig och formulera frågorna ordentligt.

    NoCash, det finns som en mur mellan oss och fogdarna, det är sant. Hoppas vi kan få dem att se över den muren, vi fortsätter blogga så får vi se om de börjar förstå oss med tiden :)

    SvaraRadera
  5. Jag släpper gärna in Kronofogden. Ska bara ladda hagelgeväret först - så jag kan ta död på lite fördomar...

    SvaraRadera
  6. Anonym, vad du än gör, gör inget som kan skilja dig ifrån dina anhöriga och dem som älskar dig - det är det inte värt.

    SvaraRadera