onsdag 17 mars 2010

Svartjobb, sista sämsta utvägen

Onsdagsbloggarna skriver idag om svartjobb, efter att ett par av våra läsare skickat in sina berättelser om hur de verkar i den svarta sektorn för att kunna överleva med sin skuldbörda.

Jag vill vara tydlig med att jag på inga villkor ser svartjobb som en bra väg till försörjning. Jag tycker att man som arbetsgivare ska betala vad det kostar att ha folk anställda, med försäkringar och allt, och jag tycker att man som anställd ska sätta värde på att ha ett arbete som ger inte bara lön, utan också försäkringar och pension... och så ska jag i samma andetag erkänna, att fast jag själv vägrar svartjobb sen min dotter föddes för femton år sen, så dömer jag ingen som tar ett sådant anbud. Fel enligt mig, men jag dömer inte, jag skvallrar inte för Skattemyndigheten om jag ser eller hör nåt, och de gånger jag blivit erbjuden svartjobb har jag bara lugnt och stilla tackat nej och gått vidare. Fel för mig kan vara rätt för en annan, och så länge ingen blir skadad och alla tar ansvar för sig själva, sätter jag mig inte till doms över någon.

En ny avhandling, "Illegal yet Licit. Justifying Informal Purchases of Work in Contemporary Sweden" ifrån Stockholms Universitet, skriven av Lotta Björklund Larsen vid Socialantropologiska institutionen, ska enligt uppgift ge en bra bild av hur vi svenskar ser på svartarbete i dagens Sverige. Jag har inte läst avhandlingen än, men citerar ur en artikel som hunnit publiceras om den:

"Trots att många i undersökningen sa sig ha tilltro till det svenska välfärdssamhället, så finns det samhälleliga flaskhalsar och förhållanden som inte anses rättvisa och därför kan lagen överträdas".

Med andra ord: trots att många av oss tycker systemet fungerar, kan vi se att det förekommer "fel" och orättvisor i systemet, och det gör att vi rent moraliskt kan anse oss ha tillstånd att överträda gällande regler.

Att man som överskuldsatt "väljer" svartjobb, kan alltså förklaras med att man anser sig orättvist behandlad, och då kan man rättfärdiga att man tar till ojusta metoder själv, är det vad som avses med ovanstående?
För jag kan tänka mig att nyansera den bilden en aning.

Folk tar svartjobb för att man med betalningsanmärkningar har svårt att behålla sina arbeten eller få nytt arbete om/när man blir arbetslös. Inte bara på grund av anmärkningarna som man inte får ha i vissa yrken, utan ofta på grund av att arbetsgivare hellre väljer en människa med alla tänder kvar, än en överskuldsatt med luckor i garnityret. Det SYNS utanpå människan att man har dålig ekonomi, och man blir bemött därefter.

Folk tar svartjobb för att de i mångt och mycket är hänvisade till att söka jobb på arbetsmarknad B, alltså inte på de bolag som är skötsamma och ger sina anställda vettiga löner och andra förmåner, utan på de bolag som är mindre skötsamma. Typexemplet i mitt län är callcenterbranschen, som anställer illa etablerade ungdomar till rena provisionslöner, och där är kvalificerade och vita jobb med fast timlön och betalda arbetsgivaravgifter ganska sällsynta fenomen. En annan bransch med samma enorma aptit på marginaliserade människor är den för Hushållsnära Tjänster. RUT-avdraget hjälper inte hela vägen, man får fortfarande mest jobb om man INTE frågar efter kollektivavtal eller vem på kontoret som ska ha a-skattsedeln. Nämnde jag bemanningsföretagen?

Folk tar svartjobb för att de efter utmätning på lönen får för lite pengar kvar, så kallat "normalbelopp" att klara sitt dagliga leverne på.

Människor på marginalen är tacksamma offer för den som vill tjäna en slant på andras arbete, utan att betala för att den anställde ska få del av trygghetssystemen. Jag vägrar ställa upp, men det finns alltid någon annan som är beredd att göra precis vad som helst för att kunna betala sin hyra och sätta mat på bordet åt sina barn. Det vet företagen, det vet företagarna. Så är det verkligen en fråga om bara den svartarbetande individens moral, Lotta?


Andra onsdagsbloggare, varav de flesta också skriver om svartjobb idag:


Insolvens Stockholm
Nollkoll
ProjektPåRiktigt
Ljuramannen
Affes Blogg
Att göra rätt för sig
Dwights13
Inspirerar Inspirationen
Johnny Rocker
Autodidact
Obestånd
Skuldsatt
NoCash is my name
VilleriderPingat på Intressant.se och Twingly.com

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

9 kommentarer:

 1. Vi har inget välfärdssamhälle idag. Det blir mer och mer "var-och-en-är-sig-själv-närmast-mentaliteten". Det är ett rent helvete att inte FÅ arbeta för att man är skuldsatt. Det är oerhört kränkande och man undrar ju hur regeringen tänkt, för det går stick i stäv med deras arbetslinje. Glömde, de tänker inte alls.
  Men människor måste ha mat på bordet.

  SvaraRadera
 2. Ja, människor måste äta, och bo, och ha tillgång till el och internet och ha kläder och skor. Därför är det så svårt att döma dem som tar svartjobben. Det handlar inte längre om moral, det handlar om "mätt eller hungrig".

  SvaraRadera
 3. Ett välfärdssamhälle var väl menat att vara för alla medborgare. Jag vet iaf ett par 100.000 som inte tillåts vara med längre. Då är svarjobben som en skänk från ovan. Jag skräder inte orden. Svartjobb är ett måste för fler människor än gemene man kan förstå.

  Tack för ett strålande inlägg

  SvaraRadera
 4. Som alltid ett strålande bra inlägg !Du sätter alltid huvudet på spiken!Jag har full förståelse för att folk jobbar svart,vad ska en stackars fattig sate göra då alla vägar till ett värdigt liv är effektivt tilltäppta av våra myndigheter??Själv har jag förmånen att jobba vitt än så länge,men valet skulle inte vara svårt om jag blev arbetslös och blev erbjuden svartjobb...Hellre det än att förnedras på soc,eller bråka med ngn intelligensbefriad A-kassa,(ingen verkar få några pengar från den kassan...)Så länge makthavarna inte styr upp denna vansinniga jakt på skuldsatta medborgare så får dom nog "Gilla läget" och svartarbetarna kommer att bli fler och fler...

  SvaraRadera
 5. Applåderar!

  MVH
  Robert

  http://www.systemsnyltarna.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. Man betalar ett högt pris, utan skyddsnät. På ålderns höst nada pension.

  SvaraRadera
 7. Japp och jag gillar att ha toapapper när jag går på dasset ;) just nu funderar jag på en sait där jag kan söka underblackcover jobb för några vita hittar jag inte, och systemet ger tusan i mej så då gör jag fula grimaser tillbaka...;)))) Var finns de avgiftbefriande jobben jag behöver ett!!!!

  SvaraRadera
 8. Det känns så fånigt att läsa på avin på den enda lilla skulden jag har kvar nu (den stora har löst sig så jag betalar den mindre i typ ett eller 2 år till YIPPPIE!) att jag denna månad har 295:- i ränta och betalt 500:-... AVDRAGSGILL RÄNTA har det stått hela tiden. Inte förrän NU ÄR den ju det. Eftersom jag ingen ränta FÅTT dra av hittills. Mne jaja Ni vet sånt där. Jag skrev bara det ifall det kommer nån annan och läser.

  SvaraRadera
 9. Anonym, jag tror det är MÅNGA MÅNGA skuldsatta som inte vet att man får dra av en del räntor, själv är jag ganska obildad på den fronten och har inte fått klart för mig hur jag ska göra alls. Tack för input, jag borde kanske ta hjälp av skattemyndigheten för att få fakta, och sedan lägga ett inlägg här på bloggen om vad som gäller på det området, såhär i deklarationstider.

  SvaraRadera