onsdag 10 mars 2010

Lyxfällan, de alternativa avsnitten. Inte för den känslige.

Dags att visa en annan sida av Mannan. Jag är inte bara överskuldsatt, jag är filmintresserad också. Känner du igen den här texten??

Well I don't know why I came here tonight,
I got the feeling that something ain't right,
I'm so scared in case I fall off my chair,
And I'm wondering how I'll get down the stairs,
Clowns to the left of me,
Jokers to the right, here I am,
Stuck in the middle with you.


"Stuck in the Middle With You" av Stealers Wheel. Låten som Michael Madsen dansar till i en av filmhistoriens mest osannolika tortyrscener, hämtad ur Tarantinos "Reservoir Dogs" . Madsen stuffar runt med en rakkniv i handen, låter sig fångas av musiken och njuter av ögonblicket, och så njuter han ännu litet mer sekunden senare då han använder kniven och skär av en man högra örat. Man ser inget när kameran drar sig åt sidan, men man hör och det räcker. Filmen gjorde mycket riktigt braksuccé. För ett år sedan valde Lyxfällan att göra reklam för sig med draghjälp av den filmen. Man producerade en blek kopia på en inledande scen , men jag väntar fortfarande på att programledarna ska ta steget fullt ut och kopiera tortyrdansen. Kanske får vi snart se Mathias Andersson svansa runt i vit skjorta och kostymbyxor med en rakkniv i handen, kring en överskuldsatt svensk som sitter fastbunden på en stol? Allt för tittarna, eller vad säger ni?

Nu är jag inte riktigt representativ för de tittare Lyxfällans producenter vill nå, när de sjösätter ännu en säsong av programmet. Jag har visserligen intresse för och erfarenhet av skulder och överskuldsättning, men jag är inte köpstark nog att ligga i annonsörernas målgrupp och jag känner mig inte det minsta berörd av det som visas i rutan. Det brukar sluta med att jag byter kanal. Detta eftersom de två hurtbullarna framför kameran aldrig har kunnat presentera någon lösning för oss som INTE kan baka ihop lån, realisera tillgångar som t.ex en fin bil, inteckna kåken eller få mor och far att gå i borgen för att få loss kapital och minska skulderna. Eller fel, jag tror att de har nämnt skuldsanering i förbifarten ett par gånger, men det har inte påverkat det faktum att en stor del av deras tittare fortfarande inte fått någon större kunskap om vad en skuldsanering faktiskt är, hur den går till eller hur mycket den kräver av den som genomlider den. Med nästan en miljon tittare, hade hurtbullarna kunnat skapa opinion för frågan om skuldsanering och därmed åstadkommit något samhällsekonomiskt försvarbart för sina löner, men det var väl för mycket att hoppas på, att tv3 skulle sända något som luktar... seriöst?
Hellre då blod, snor och tårar som underhållning.

Till saken: i USA har man en charmerande tradition av gästspel i TV-serier som kan tänkas behöva en vitamininjektion efter ett antal säsonger i rutan. Ett vanligt sätt är att bjuda in gästskådespelare - missade ni Ray Liottas avsnitt av Cityakuten får ni skylla er själva - eller gästregissörer som får sätta sin klassiska prägel på ett eller ett par avsnitt. Här är mina fyra bästa förslag på förnyelse av Lyxfällan, vilka regissörer jag skulle vilja se bakom kommande säsongs program och de teman jag tror att de skulle kunna bidra med.

"Goodfellas" - ett avsnitt regisserat av Martin Scorsese.
Tittarna får följa programledarna efter Lyxfällans sista säsong. Tillsammans med Robert Aschberg befinner sig Mathias och Charlie plötsligt i ett slags ingenmansland: de festar runt, råkar dra på sig några barn "på byn" och måste börja betala för det. De blir utkastade hemifrån samtidigt som Försäkringskassan börjar kräva dem på underhåll baserat på inkomster de hade för två år sedan då Lyxfällan stod för lönerna, och så är katastrofen ett faktum. Snart har de tre herrarna betalningsanmärkningar i drivor, de får inte hyra egna lägenheter och har tillslut bara Aschbergs f.d. tjänstebil att sova i. En kall natt då de står parkerade bakom Domus i Falköping kommer en återtagsman från Zeltz i Holmsund och vill ta bilen ifrån den - och nu brister det för pojkarna, de kastar ner återtagsmannen i bakluckan och kör ut i natten....
Gudfadern - ett avsnitt regisserat av Francis Ford Coppola.
Vi får följa Mathias Andersonolini genom livet, från barndomen i Fattigland via flykten till Nya Ghettot, familjebildandet, företagsbyggandet och kriget emot den maktgalna Skattemyndigheten som skönstaxerar honom för att han undertecknat sin självdeklaration med en röd penna istället för en blå. I en tid då Andersonolini själv är sängbunden, sjuk och försvagad på grund av en företagskonkurs, tar hans äldste son Sonnen Andersonolini över och styr med järnhand över familjens väl och ve. I den scen vi ska se här har Sonnen upptäckt att hans lillasyster haft besök av en delgivningsman från Unicol, som helt fräckt påstått att en delgivning genomförts trots att systern vägrat släppa in honom i huset eller ta emot kuvertet. Sonnen är rasande, och delgivaren ska snart få lära sig vad det innebär att försöka delge en Andersonolini på ett sätt som strider emot gällande regelverk.
Apocalypse Now - Francis Ford Coppola regisserar igen.
Efter tiden i TV-rutan går Charlie och Mathias skilda vägar. Medan Mathias tar jobb som Kronofogde drabbas Charlie av svår sjukdom, mister arbetsförmågan och hamnar i skuldträsket då han inte kan klara sig på sin lilla sjukersättning. I ett desperat försök att må bättre lämnar han Sverige och flyr långt in i en asiatisk djungel. Kronofogdemyndigheten å sin sida sänder ut Mathias för att söka upp honom och försöka driva in de skulder som uppstått då Charlie inte klarat avbetalningarna på medicin på ett av de nya privatiserade apoteken. I en av de mest laddade scenerna möts herrarna igen. Den sjuke Charlie har svårt att acceptera att Kronofogden som statlig myndighet ägnar sig åt att driva in privatägda företags fordringar, och han är bitter och sarkastisk emot Mathias.

The Full Monty - ett avsnitt regisserat av Peter Cattaneo.

Eller "The Full Charlie", om man ska vara korrekt. Charlie går arbetslös en längre tid, och när han inte kan betala sin hyra för att a-kassan strular med ett halvårs handläggningstid får han ta de svartjobb som dyker upp längs vägen. Ett snabbknäck handlar om att stå för underhållningen på Partiet Fattiga Riddares årsstämma för kvinnliga medlemmar, och Charlie gör en oförgömlig insats till låten "You can keep your Cykelhjälm On".
Med detta skrivet har jag inte mycket att tillägga just ikväll. Lyxfällan har säsongspremiär imorgon torsdag den 11 mars, och jag kommer förmodligen inte att titta då heller, eftersom kanalen lär vara för snål för att satsa på mina ideer om givande avsnitt och gästregissörer. Men man kan väl få drömma?Pingat på intressant.se och twingly.com

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

14 kommentarer:

 1. Låter som bra förslag allihop. Scenen med soptunnelocket är ju en gammal favorit. Jag skulle även vilja se en nyinspelning av Cannibal Holocaust med Claes Månsson i en av huvudrollerna.

  Vilket avsnitt av ER är Ray Liotta med i? Jag har några säsonger ligger, men orkar inte se dom...

  Dwight

  SvaraRadera
 2. Liotta var med i Season 11, Episode 6 enligt imbd. Jag såg avsnittet på TV, och han är riktigt, riktigt bra.

  Oss emellan, jag tänkte på Claes Månsson, d.v.s. att ta med honom i ett avsnitt enligt ovan, och då var jag inne på just Hannibal, men i en annan roll. Minns du "It takes the lotion"?
  http://www.youtube.com/watch?v=RQb2m6VJ-eo

  Alltså: Svensk Inkassos Claes Månsson håller evighetsgäldenärer fångna i ett hål i källargolvet och tvingar dem att smörja in sig med lotion så de ska bli mjuka, lättflådda och möjliga att bära som päls ute bland vanligt folk på stan. Var du inne på samma linje?

  SvaraRadera
 3. Jag tänkte snarare att Claes ger sig ut i djungeln för att leta reda på ett gäng evighetsgäldenärer som flytt från hans terror. Han har i åratal sett till att dom fått leva på svältgränsen och när han väl hittar dom så är dom både hungriga och ganska upprörda över hur han beter sig så dom tar helt enkelt och äter upp honom.

  Dwight

  SvaraRadera
 4. ...men då utgår du ifrån att Claes Månsson är a) ätlig och b) god. Det tror jag inte på.

  SvaraRadera
 5. Fantastisk bra skrivet. Du skulle bli författare. Eller regissör. Kanske både och.

  SvaraRadera
 6. Jo, jag ska "bara" hitta någon som är beredd att dra hem baconet åt mig medan jag skriver min stora roman då ;) Det får bli när jag blir pensionär, med andra ord.

  SvaraRadera
 7. Tack för ett gott skratt!

  SvaraRadera
 8. Varsågod! Väntar med spänning på att Francis Ford Coppola ska landa i lilla Svedala och starta inspelningarna av "sina" avsnitt.

  SvaraRadera
 9. hej.
  skickade detta mail till annika,efter att ha läst svaret du fick AV HENNE om AUTOGIRO:

  hej.
  jag är läsare utav en blogg som heter Resurspank,och du hade visst svarat på hennes mail.
  jag undrar bara lite hur man resonerar när man har autogiro som betalningsalternativ på en vårdcentral/sjukhus?
  hur går det till? jag undrar därför att autogiro används ju vid ÅTERKOMMANDE BETALNING VARJE MÅNAD!?
  OCH sjukhus/vårdcentral är väl inget återkommande varje månad??
  hur tänkte ni där???
  /mvh

  SvaraRadera
 10. Oj, det tänkte jag faktiskt inte på, men du har ju rätt! Man brukar ju ha hyran på autogiro och då betalas ju beloppet in till exempel den 25 varje månad. Men till läkaren går man ju inte varje månad?

  Men de kan ju mena att man ger dem tillstånd att dra pengar ifrån kontot, så man själv inte behöver sköta inbetalningen. Kan det vara så?

  Bra tänkt av dig, jag hoppas du talar om vad hon svarar!

  SvaraRadera
 11. nu fick jag svar från annika,så här skrev hon:
  Hej!

  Det behöver inte vara återkommande betalning varje månad. Finns det bara ett medgivande från en patient om att landstinget har rätt att dra via autogiro så känner landstingets ekonomisystem av det och det blir ingen pappersfaktura utan en autogirofaktura (dvs pengarna dras från angivet konto med automatik men patienten får hem en avisering som talar om att pengarna kommer att dras).

  Hälsningar!

  SvaraRadera
 12. Ok, då förstår jag. Men den lösningen fungerar nog bäst om man har en regelbunden inkomst, alltså arbete eller ålderspension. För oss som har pengar "ibland" är det ingen fördel.

  Tack för att du kollade!

  SvaraRadera
 13. Apocalypse Now är en av mina absoluta favoriter bland krigsdramer. Brando gör nog sin bästa roll i den filmen ....ever! Måste ju snacka lite annat än........."du vet vad" ibland också ;.) Kram på dig

  SvaraRadera
 14. Kram tillbaka Johnny, du har gjort en stark blogg denna veckan också såg jag!!

  Just nu sitter jag och njuter av en gamling jag tror att du kan uppskatta, finns på youtube, det är min gamla husgud Jimi Hendrix ihop med Johnny Winter, förstå vilken vansinnigt underbar kombination! Blues "black&white" på allvar:

  http://www.youtube.com/watch?v=-VOBWKUdYlo

  The don´t do them like that nowadays...

  SvaraRadera