fredag 5 mars 2010

Fisk och vin

Nej, jag är inte katolik. Men vi är i fastan, hur vi än gör har vi kommit till den del av kyrkoåret då fredagen för mig betyder fisk och i år har vi inte råd att äta kött här hemma, så det blir verkligen fisk enligt gammal tradition. När lilla Mannan var liten räckte det med att jag köpte konserverade fiskbullar som vi åt mosade med kokt potatis, men man blir less på sånt man äter för ofta bara för att det är billigt, och så måste man hitta andra alternativ. Hittills har jag spenderat hela 266 kronor av månadens tusenlapp avsatt till mat, men då har jag köpt två kilo fryst torskfilé för knappt hundra kronor och det får jag ut ganska många fastefredagar av, så jag tänker inte gräma mig. Min köttvägrande dotter är också väldigt nöjd för mamma Manna lagade fiskgryta på ett nytt recept ikväll med chili och ris, och när jag stod med disken tog hon backning en tredje gång. Vad hon äter! Sånt värmer en gammal mammas hjärta, att den lilla Mannan äter och är glad, och jag fick hennes tillstånd att upprepa receptet längre fram, och med det får man nog säga att vi haft en lyckad fredagkväll.

Och jag dricker vin ikväll! Inte för att jag tagit mig råd, eller tagit mod till mig för den delen och gått till Systembolaget, skuldsatt och vanartig som jag är. Däremot är jag bra på att stoppa undan saker till ett bättre tillfälle, och just ikväll tog jag fram den där flaskan min kompanjon gav mig förra året efter en tysklandsresa då bilen kom hem fullastad med just vin. Det kallas för självmedicinering har jag hört...

Jag sover fyra-fem timmar per natt. Jag somnar någonstans runt halv ett - ett i bästa fall, och vaknar alldeles för tidigt varje morgon. 03.58, 05.37, 04.16... långt innan klockan ringer är jag klarvaken, och det spelar ingen roll om jag ska jobba eller inte, för min hjärna har bestämt att sömn är ett överskattat tillstånd och att mitt inre larmsystem ska stå på "ON" dygnet runt. Den här veckan har fantastiska saker hänt, det har börjat rulla in jobb på mitt lilla företag och på söndag måste jag gå ner till kontoret för att hinna ordna en del saker till kommande arbetsvecka, så jag börjar få hoppet tillbaka nu. Börjar!! Jag skrev inte att allt har ordnat sig, märk väl. Jag skrev inte heller att "jag kan nog ta ut en halv lön i slutet av april", något sådant skulle jag aldrig påstå för jag har varit drabbat av livet och verkligheten förut, och då utmanar man inte ödet genom att vara övermodig och dum. Men jag börjar så smått få hoppet åter.... så nu handlar tillvaron om att hålla ut, och hålla ihop så länge det går. Det betyder att jag kan ge mig själv ett "OK" till att dricka rödvin för att få sova, och så länge en flaska kan ge mig två nätters sömn ligger jag troligen på rätt sida av den fina linje som skiljer brukare från missbrukare, eller så har jag fel och behöver upplysas, men bara jag får sova bryr jag mig inte mer om saken just ikväll. Kristi blod är utgjutet för mig, jag har tagit nattvarden, är jag kanske inte förlåten då? Jag är så spänd i kroppen att jag med jämna mellanrum får påminna mig om att jag måste andas, att jag inte kan gå med axlarna uppdragna till öronen hela tiden och att jag måste tänka aktivt på att slappna av om jag ska kunna somna om kvällarna. Och i samma stund jag slappnar av kommer huvudvärken, och som det är lördag imorgon och jag ska få vara litet ledig vet jag redan nu att jag kommer ha ont i skallen, må illa, frysa och se ljusa eller mörka prickar eller floaters och ha en mängd andra märkliga symtom, som förmodligen hör till fenomenet migrän. Det händer även om jag inte druckit vin, eller någon annan sorts alkohol heller för den delen. Och det är dags att gå till en läkare för länge sen, men det finns inga pengar till vare sig det eller till medicin, så varför skulle jag göra det?

En annan sak är att landstinget i mitt län sedan fem dagar inte längre accepterar kontant betalning. Endast kortbetalning gäller. Vad ska jag göra som inte har något betalkort för att jag har betalningsanmärkningar? Låta bli att bli sjuk, eller be om att få en faktura som jag sannolikt blir nekad eftersom jag har betalningsanmärkningar?

Nu ska jag gå och lägga mig. Jag ska ta med mig katten, en gratistidning jag plockade upp på stan som innehåller ett korsord i lagom storlek, och en penna. Med litet tur slipper jag vakna i vargtimmen och tro att jag ska gå till jobbet.

12 kommentarer:

 1. Förutom allt annat jag skulle kunna fråga om, så går det här först:
  "En annan sak är att landstinget i mitt län sedan fem dagar inte längre accepterar kontant betalning. Endast kortbetalning gäller. Vad ska jag göra som inte har något betalkort för att jag har betalningsanmärkningar? Låta bli att bli sjuk, eller be om att få en faktura som jag sannolikt blir nekad eftersom jag har betalningsanmärkningar?"

  Vilken myndighet kan verifiera det? Lanstinget? Jag vill veta mer om detta.

  SvaraRadera
 2. http://www.lio.se/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv/Nu-forsvinner-kontant-betalning-i-varden1/

  Från 1 mars måste jag betala patientavgiften med kort i mitt län. Punkt. Alternativet är autogiro eller faktura. Autogiro när jag inte har några andra regelbundna inkomster än barnbidrag och underhållsbidrag? Går det? Och jag får inte handla på faktura nån annanstans, som privatperson det vill säga, eftersom mitt personnummer är behäftat med betalningsanmärkningar. Gissa om jag drar mig för att ringa landstinget och fråga hur jag ska göra om jag behöver vård...

  SvaraRadera
 3. *suck* jag tror jag blir tokig... På riktigt går över gränsen snart. JAG HAR SÅ FÖRBANNAT SVÅRT FÖR DUMHET! och jag börjar tycka våra politiker är FÖR korkade snart.

  Men det där med kontantbetalning tror jag vi ska göra något av. Skriver en mental note om det.

  SvaraRadera
 4. Göra något? Binda fast sig i en lyktstolpe utanför någon landstingspolitikers villa med en skylt på magen "SLUTA GÖR LIVET JÄVLIGARE FÖR OSS!!!" ?

  Mmm. Det hjälper nog. Eller inte. Jag antar att de inte vägrar folk akutvård om man t.ex. råkar ut för en olycka och kommer blödande till akuten utan betalkort...Frågan är vad som händer ifall man som vårdsökande hamnar så illa till att man har flera obetalda fakturor liggande hos Kronofogden. Blir man nekad vård då, eller vad händer?

  Orkar inte tänka på skiten just nu. Får lösa det den dag jag MÅSTE till läkare, jag menar, man springer ju inte dit om man inte är tvingad till det, eller hur? Så varför oroar jag mig nu, egentligen? Bara irrationellt.

  Nu ska jag lägga mig på soffan och se en film med Michael Madsen. Inte pigg idag, så jag tänker unna mig att bara vara ett par timmar. Sen ska jag baka bröd. Igen. Två plåtar bakade i måndagskvälls är redan borta. Så är det att ha en tonåring i hushållet.

  SvaraRadera
 5. Herregud, vart är vi på väg? Nu har fan tagit fäste ordentligt på torra land. Skall folk med kort inte kunna få vård? Nej, det här duger inte. Om inte du ringer upp Landstinget där och frågar hur i helv... de tänkt så gör jag det. Maila mig telefonnummer.
  Jag vet inte var jag skall göra av min ilska snart över dårskaperna.

  SvaraRadera
 6. Jag tror man kan göra väldigt lite på en lördag. Däremot kan man nog skriva ett mail om man känner att man orkar härja med våra stackars landstingsanställda. Deras officiella e-postadress är landstinget@lio.se och dit ska jag försöka lägga ett mail själv under morgondagen. Du behöver inte ta fajten för mig, Noomi, även om jag uppskattar din omtanke. Om inte annat vill jag verkligen veta hur det funkar för oss som inte har betalkort och har betalningsanmärkningar, om vi får en faktura eller inte och hur det går om vi inte kan betala fakturan sen... blir man nekad vård då eller vad händer?

  Jag tror inte de som tog beslutet att avskaffa kontantbetalningen ens har tänkt på dem som inte har betalkort. Kanske vet man inte att problemet finns om man inte har betalningsanmärkningar själv. Så de kan nog säkert tycka att man är knepig som frågar...

  SvaraRadera
 7. Nu ska vi se... Jag hittade en artikel i Dagens Medicin om problemet, det kastar en del ljus över historien: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/02/02/asylsokande-drabbas-inte-i/index.xml

  "Östergötland fortsätter låta asylsökande betala med kort
  2010-02-02
  Asylsökande kommer inte att drabbas när möjligheten att betala patientavgifter kontant försvinner. I alla fall inte inom Landstinget i Östergötland.
  Läs även:

  Migrationsverket kritiserar indragen kontanthantering
  Sedan årsskiftet går det inte längre att betala med kort och kontanter inom hälso- och sjukvården i Landstinget Gävleborg.

  Asylsökande drabbas hårt av förändringen. De saknar ofta bankkort och blir tvungna att betala på faktura. Det innebär i sin tur en extra avgift, som är dyr om man har en ersättning på 71 kronor per dag. Något Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson är kritisk mot.

  Den 1 mars kommer även Landstinget i Östergötland att förändra sitt system. Men landstinget lovar att det inte ska drabba de asylsökande. De ska kunna använda det kort Migrationsverket betalar ut ersättning till.

  I ett pressmeddelande säger Landstinget i Östergötlands ekonomidirektör Mikael Borin:

  – Att ta bort möjligheten att betala kontant i vården ska inte innebär merkostnader för någon. Därför erbjuder vi olika lösningar, som kortbetalning, faktura och autogiro.

  Annika Jeppsson
  annika.jeppsson@dagensmedicin.se"

  OK, faktura är standardlösning då, men det kostar mer än att betala med kort. Det är självklart att man får betala någon form av fakturaavgift, eller avgift för att betala fakturan hos sin bank. Alltså straffas man dubbelt om man har betalningsanmärkningar, med att dels inte få kort ifrån banken, dels få en i slutändan dyrare patientavgift. Men det står fortfarande inte nåt om vad som händer om man har betalningsanmärkningar, saknar betalkort och söker icke-akut vård. Blir man nekad att gå till doktorn, eller vad händer?

  Blir nog tvungen maila landstinget och fråga ändå... fortsättning på detta blogginlägg lär följa.

  SvaraRadera
 8. Har läst genom era kommentarer ang. kontantlöst på sjukhusen och förstår problematiken.

  Själv var jag på vuxenpsyk häromdagen och då frågade jag naturligtvis hur det fungerar om man inte har betalkort etc. Tjejen som arbetar där sa att det inte var ngt problem alls, de skickade hem en faktura utan extra avgifter.
  Att man frångått kontanthanteringen var för att bla höja säkerheten för personal som sitter som just hon. Har tydligen förkommit hot och rånförsök...
  Sen är det förmodligen en kostnadsfråga också eftersom kontanthanteringen ÄR dyr.

  Nu vet inte jag om detta stämmer helt och hållet men det var vad hon sa och själv har jag kort så jag kan inte verifiera sanningshalten hur det fungerar m. fakturabetalning.

  //m-matten

  (det lät väldigt gott m fisken, har du lust att dela med dig av receptet?!?)

  SvaraRadera
 9. Det kan nog stämma att kontanthanteringen är dyr och kanske också osäker för personalen, men jag ska fråga landstinget i alla fall, så jag vet vad som gäller. Det har varit lite klent med information om hur det funkar, och jag fick själv veta detta av en slump då det stod i en gratistidning i veckan. Men det är ett bra besked du fått, tycker jag!

  Fiskgrytan var jätteenkel. Tärna fiskfilé, jag tog ca 650 gram som var nästan helt upptinad. Stek fisken i olja så den blir tillagad (dock ej hårdstekt). Tillsätt en halv strimlad purjolök och fräs med, och häll sedan på två burkar krossad tomat eller hela skalade tomater. Smaksätt med ett par matskedar chilisås (mer om du vill ha), en buljongtärning (fisksmak), litet salt och peppar, och red sen grytan med en liten burk Creme Fraiche. Blir det för tjockt, kan du spä med litet vatten. Sist av allt lägger man i en strimlad röd paprika och låter den koka bara så länge att den blir mjuk, inte genommosig. Servera med kokt ris. Väldigt gott!

  Nästa gång ska jag prova att ha i konserverad majs, för att dryga ut lite. Jag hoppas det funkar, för majs är milt och borde gå ihop med fisken tycker jag.

  SvaraRadera
 10. Mmmm, det låter gott & tacksamt enkelt.
  Ett sånt där bra recept som faktiskt blir annorlunda varje gång beroende på vad man kryddar med (fänkål, curry, dill eller så) sådana gillar vi i det här hemmet.
  Tackar tackar och ha nu en härlig lördagskväll, njut vinet och var rädd om dig.

  //m-matten

  SvaraRadera
 11. Jag hoppas det löser sig ang betalningen. Jag kan berätta att jag har en massa hos Svea Inkasso som rör läkarbesök för jag hade inte råd. Det jäkliga var att för varje läkarräkning tog de kreditupplysning. Men när jag kom till luckan på sjukhuset sa jag, har inga pengar, skicka faktura. De gjorde de men att jag sen inte hade råd att betala den var en annans sak. Men jag var ju inte portad där för det.

  Har skrivit ut receptet på fiskgrytan - den kommer jag att tillaga i veckan. Låter jättegod. Tack!

  SvaraRadera
 12. Noomi, det var det jag misstänkte - att de tar en kreditupplysning!! Det gör min fråga väl befogad --kommer de att neka någon vård p.g.a. betalningsanmärkningar, om det inte är akut? OK, vi bor i olika län, men ändå, det är såhär det kommer utvecklas nu i hela landet, för alla. Och vi är mer än en halv miljon svenskar om har svårt att betala, om jag inte minns fel på statistiken.
  Ska maila landstinget imorrn!

  M-Matten: tack, detsamma! Ska erkänna att jag aldrig har ätit färsk fänkål, men det doftar väldigt gott så jag ska nog prova nästa gång de sänker priset på den :)

  SvaraRadera