söndag 4 september 2011

Okej då, en liten klapp på axeln till Skatteverket....

...kan jag bjuda på, för man ska inte vara orättvis. Jag är snabb med att nypa till dem, då kan jag vara snabb åt andra hållet också. Att ta kontakt med nystartade företag är klokt. Visserligen blir man ofta inbjuden till information på det lokala skattekontoret som nybliven företagare, men att gå ut på fältet och skapa personliga relationer till företagare är klokt. Man är inte lika stöddig när nån står och vill skaka hand med en, och en erfaren skattmas kan säkert se och hjälpa till att bromsa ifall man nu hamnar på obestånd ganska omgående. Tänk om de skulle göra ett besök första gången man var sen med momsdeklarationen eller inbetalningen av de sociala avgifterna också? Jag visste inte om att vi hade en skatteskuld eftersom min kompanjon vägrade tala om det, och revisorn kom ingen vart med honom heller... det blev en kallsup. Ett besök av Skattemyndigheten hade inte gjort ont i det läget.

Det är också klokt att slå hål på gamla myter om att ekobrott begås av "superskurkar", som med illvilliga planer lyckas dupera hela sin omgivning att allt går rätt till medan det i själva verket krävs ganska mycket teamwork för att ens få fram pengar till svarta löner, eller få tag på folk som hjälper till att gömma större summor, för det är inte smart att som en av mina gamla chefer gå med en sedelrulle rymmande ca 80 000 i byxfickan för jämnan. Så skriver hon som fått lönen rätt i näven ganska många gånger, och överlevt ett förhör med en anställd på EBM, och genom åren hunnit lära sig en hel massa om hur man inte ska göra... men de är på rätt spår: kontanterna är hela nyckeln till att ha svart arbetskraft hos sig. Om man nu kunde komma åt källan till kontanterna också så... ;)

Ur rapporten "Så fungerar den storskaliga skattebrottsligheten", av BRÅ och Skatteverket, släppt 110829:

"Kartläggningen slår hål på vissa myter, till exempel att det ofta finns en ensam person — en "hjärna" bakom brottsligheten. Ofta överdrivs också kopplingarna till annan organiserad brottslighet och yrkeskriminella, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brå.

En annan myt är att myndigheterna alltid ligger långt efter. Att utföra skattebrott är komplicerat, riskfyllt och innebär även vissa utgifter. Gärningsmännen anpassar sig efter myndigheternas åtgärder, men begränsas av sin branschkunskap och sitt nätverk. Många gärningspersoner begår till följd av begränsad erfarenhet brott endast inom sin egen bransch och utan större variation.

Skattebrottslingarna påverkas i hög grad av risken att bli upptäckt och av de kostnader som brottsligheten innebär. Myndigheterna kan därför effektivt störa den kriminella verksamheten genom att till exempel täppa till allmänt kända luckor i kontrollsystemen.

— Kartläggningen är värdefull för Skatteverkets brottsbekämpande arbete. Den bekräftar att vår strategi som bygger på att "följa pengarna" ger resultat och att vi måste fortsätta att utveckla samarbetet med andra myndigheter, säger Martin Solvinger, områdesansvarig på Skatteverket.
Kontanter är skattebrottslingarnas akilleshäl. För att tvätta pengar och till exempel avlöna svart arbetskraft behöver skattebrottslingar tillgång till stora summor kontanter. De skärpta reglerna för rapportering av misstänkt penningtvätt har gjort det svårare för gärningspersonerna att få tag på kontanter.

Riktade insatser mot exempelvis växlingskontor och factoringföretag är ett effektivt sätt att komma åt skattebrottsligheten."

Just factoringbolagen är en bra källa till kontanter den 24:e varje månad, det kan jag intyga efter ett par löneutbetalningar som gick till just så, när jag jobbade åt ett gäng bovar som kursade sju månader efter att bolaget startat. Ett annat sätt är att köra större jobb utan kvitto, ett tredje sätt att köra ut gamla inbytesvaror svart, sånt man inte kan inte kan lagerhålla för att det inte har något "egentligt" värde... eller plocka en leverantör på sekunda varor, sånt som skulle gått som "svinn" hos dem, och sälja ut som prima med ett factoringbolag som mellanhand... sätten är många, men det krävs alltid att flera led är inblandade och hjälper till, medvetet eller inte. Vem vet, det kanske blir svårare att jobba svart framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar