fredag 9 september 2011

SAAB: lite pengar under skrivbordet, kanske?

Idag har Victor Muller iallafall visat att han kan skämta. Det blev nej till begäran om en andra rekonstruktion, och Muller tänker naturligtvis överklaga. Domskälen till att Tingsrätten inte biföll begäran om rekonstruktion av SAAB var framförallt oklarheter kring företagets kommande finansiering. Det är inte försvarbart att sätta igång en ny process med att få företaget på fötter om det fortfarande inte klarar av att betala sina anställda - vill du veta mer har du hela domen HÄR.  Imorse retade så Muller upp halva myndighetssverige rejält, genom att påstå att det visst fanns pengar till SAAB-arbetarnas löner under en intervju i Sveriges Radio. Ännu mer provokativt var det skämt den flygande holländaren levererade till TT senare under dagen. Från SVD.se:

"Enligt (Muller, min anm.) har Saab pengar till arbetarnas löner, men kan inte betala ut dem på grund av leverantörsskulderna - ingen fordringsägare får gå före någon annan.
När TT ber honom berätta var de pengarna är svarar han:
- Vi har dem i en stor låda under mitt skrivbord.
- Nej, självklart är de på ett bankkonto.
- Så då kan Kronofogden komma åt dem?
- Det beror på var de är. Det tänker jag inte berätta. Det är inte viktigt. Vi kunde ha betalat lönerna och vi kan göra det.

Enligt Kronofogden kan Victor Muller misstänkas ha gjort sig skyldig till ett brott mot upplysningsskyldigheten när han inte berättat om att Saab har pengar, rapporterar Ekot på Sveriges Radio.
- Absolut, jag har ställt den frågan tidigare och då har man inte haft de pengarna, säger Hans Ryberg, chef på verkställighetsavdelningen på Kronofogden i Uddevalla."

Vet inte vad som är mest tokigt, att TT:s utsände faktiskt frågade var pengarna fanns, som om någon faktiskt skulle berätta det, eller Mullers hysteriskt roliga svar om att han hade dem i en låda under skrivbordet. Undrar om det blir inbrott på hans kontor nu i helgen?

Att det är kriminellt att undanhålla pengar för utmätning är en annan sak. Det ska jag som lekman inte ge mig in på att förklara närmare, men har vi tur så kanske Masen ger sig in på att reda ut begreppen för oss förr eller senare, han har ju jobbat som Kronofogde och kan hela den juridiska biten. Nu ska jag arma människa röka en god cigarr, hälla upp en ny Gin & Tonic och känna mig lite rik en stund. God afton!

5 kommentarer:

 1. Skämt eller inte. Det visar på ett oerhört förakt för två saker Muller behöver om företaget mot förmodan skulle överleva:

  1. De anställda
  2. Leverantörerna

  Riktigt, riktigt dumt är det under alla omständigheter då det knappast stärker hans sak vad gäller överklagan av Tingsrättens beslut i Hovrätten.

  Det är ju också fullt möjligt att han ljuger; det finns inga pengar.

  Charlatan var ordet, sa Bill till Bull

  SvaraRadera
 2. Visst är det föraktfullt mot både personal och leverantörer, det kan mycket väl leda till att de vänder honom ryggen redan på måndag. Men frågan är om inte hela grejen är att han bluffar om att det finns pengar nånstans... det kan vara ett dumt försök att få bolaget att verka mer solvent än det är, för att in i det längsta hålla fackens konkursansökningar borta. Om så är, känner han knappast till att den uppvisningen i förlängningen kan leda till att han blir straffad. Han verkar i vilket fall som helst ha riktigt dåliga rådgivare, för han följer inte svensk lag när han undanhåller medel för KFM. Vi är alltså överens om att det är riktigt, riktigt dumt.

  SvaraRadera
 3. Det är naturligtvis "Ryssen" vars pengar inte SAAB får ta emot. Allt är en stor parodi som inte verkar ta slut. Det är beklagligt att ett gammalt fint bolag råkar ut för något dyligt i sin överlevnadskamp. Karlsson på Taket vänder sig säkert i förtvivlan.

  SvaraRadera
 4. Antonov går numera genom kinesiska bulvaner, det är min kvalificerade gissning efter en egen resa genom den svarta ekonomins hemtrakter... Mullers mystiska resor till Kina och de plötsliga intressenterna där talar sitt tydliga språk. Och det är inte rena pengar. Efter Sovjetunionens fall har en liten men hård grupp ryssar lyckats tillskansa sig enorma rikedomar, några av dem kallas oligarker men de allra flesta är helt okända för oss vanliga dödliga eftersom affärerna är ljusskygga, och jag förstår att ett gammalt fint och etablerat svenskt företag med stora förluster på papperet kan framstå som en attraktiv pengatvättmaskin. Lidande blir bara de anställda, och skattebetalarna i andra ledet. Den stora gåtan just nu är hur länge facken vågar vänta med konkursansökan. Det är många medlemmar som inte klarar ännu ett månadsskifte utan lön, och det tar tid att få hjälp genom lönegarantin också. Vi får säkert följa utvecklingen genom media de kommande veckorna.

  SvaraRadera
 5. Kul att du skriver igen Mannan!!!
  /Livsrop

  SvaraRadera