tisdag 9 mars 2010

De hade fel i skolan! Tänderna är INTE en del av kroppen.

Förra helgen skrev jag bland annat om hur landstinget i mitt län sedan den 1 mars kräver betalning med kort på vårdcentraler, sjukhus med flera vårdinrättningar. Idag är det ganska vanligt att banker nekar överskuldsatta att få tillgång till betalkort och andra betaltjänster, så landstingets beslut gör det svårt att betala för några av oss... *hrrrrm* för mig, menar jag. För vad gör man om man inte har kort? Ber om att få en faktura, när man är van att bli nekad kredit vart man än försöker på grund av betalningsanmärkningar? "Hmmm...Gör man en kreditprövning hos läkaren också, tro? Då får jag nog ingen vård" tänkte Mannan och lade pannan i djupa veck. OK, det kanske bara kostar några tior att kreditpröva oss som saknar betalkort, men när de ser man har betalningsanmärkningar, vad händer då? Får man gå hem utan undersökning?

Då vi är drygt 427 000 människor i länet som under 2009 gemensamt har dragit på oss cirka 50 000 ansökningar om betalningsförelägganden, finns det anledning att tro att fler än jag själv påverkas av landstingets beslut. Alltså skrev jag ett mail.


"Hej!
Behöver lite svar här då... Jag såg att ni vill ha betalt med betalkort från 1 mars. Förstår att ni vill minska kontanthanteringen för era anställdas skull, men undrar lite angående ett praktiskt problem som uppstår för dem med skulder hos Kronofogden. Vi är någonstans mellan 400 000 och 600 000 personer som har betalningsanmärkningar idag. Några (många) av oss blir varje månad nekade att få betalkort, och i vissa fall tillochmed att öppna konto hos olika banker. I det läget kan kortbetalning och autogiro vara omöjliga betalningsvägar. Hur ser alternativen ut, och hur ska vi betala för oss vid läkarbesök? Är det bara faktura som återstår då, och kan vi bli nekade på grund av våra betalningsanmärkningar? Kan man i något sammanhang bli nekad vård av landstinget i Östergötland på grund av sina betalningsanmärkningar? Tar ni kreditupplysning på den vårdsökande innan ni beviljar en faktura?

Jag antar att ni inte vägrar folk akutvård om man t.ex. råkar ut för en olycka och kommer blödande till akuten utan betalkort. Samtidigt ökar risken att en skuldsatt person inte ska kunna betala för sin vård, om man får en faktura hem istället för att man kan få betala direkt. Det beror inte på betalningsovilja, utan på de praktiska svårigheter vi ställs inför, och som ofta ofta leder till ökade kostnader även för betaltjänster. För den vårdtagare som saknar betalkort OCH konto med gireringsmöjlighet tillkommer dessutom en kostnad för att betala fakturan över disk, för närvarande kostar 35 kronor/faktura genom Kassagirot. Det låter kanske futtigt, men 35 kronor är nästan sex liter mjölk, ett kilo köttbullar eller tre par barnstrumpor på billighetsaffären.... kommer ni att öppna för någon möjlighet att betala kontant på universitetssjukhuset, t.ex?

Emotser ert svar, och vill vara tydlig med att fler undrar så jag har för avsikt att publicera ert svar på min blogg,
http://resurspank.blogspot.com

För ursprunget till detta mail, se
http://resurspank.blogspot.com/2010/03/fisk-och-vin.html#comments#ixzz0hczgOwoy

Med vänlig hälsning
Mannan på Resurspank"


Och se, jag fick svar redan idag!


"SV: Fråga om betalning av läkarbesök etc, om svar anhålles‏
Från: Hjertkvist Nilsson Annika (Annika.Hjertkvist.Nilsson@lio.se)
Skickat: den 9 mars 2010 15:34:36
Till: 'resurspank@hotmail.com' (resurspank@hotmail.com)
Kopia: Registrator Ledningsstaben (Registrator_ledningsstaben@lio.se)

Hej!

I första hand vill vi att patienten betalar med betalkort och i andra hand via autogiro. Är det inte möjligt så återstår faktura. Vi kommer inte att ha någon kassa för kontant betalning.

Landstinget kan inte neka någon vård på grund av att personen har betalningsanmärkning. Ingen kreditupplysning tas innan fakturan skrivs ut men däremot skickas fakturan till inkasso om den inte betalas. När det gäller tandvård som inte är akut så kontrolleras att personen betalat tidigare fakturor innan ny behandling påbörjas.

Motivet till att Landstinget i Östergötland tar bort kontanter är främst av säkerhetsskäl för personalen och därmed också arbetsmiljöskäl. Vi frigör också tid för vårdpersonalen som slipper att räkna och hantera kontanterna innan de hämtas. Det innebär också minskade kostnader för att transportera kontanterna till banken samt övrig administration såsom avstämning. I förlängningen innebär det att mer vård kan utföras för våra skattepengar.

Hälsningar!

Annika Hjertkvist


Landstinget i Östergötland
Annika Hjertkvist
Ledningsstaben - ekonomi- och uppföljningsgruppen
S:t Larsgatan 49 B
581 91 Linköping
Direktnr: 013- 22 71 49
Mobilnr: 070 - 22 92 398
Faxnr: 013- 22 72 61
annika.hjertkvist.nilsson@lio.se


--------------------------------------------------------------------------------

Från: Registrator Ledningsstaben
Skickat: den 9 mars 2010 08:47
Till: Hjertkvist Nilsson Annika
Ämne: VB: Fråga om betalning av läkarbesök etc, om svar anhålles


diariefört på LiÖ 2010-809."


Så bra, det fanns någon som ville svara, och fort gick det dessutom. Tack för det! Jag kommer alltså inte bli utkastad eller portad ifrån läkarmottagningen om jag inte kan betala en faktura vid något tillfälle, och det känns tryggt. Men jag blir tvungen att acceptera att det kommer kosta mig extra att betala med faktura. Det är inte en total katastrof, för även om det riskerar att göra mig ännu mer skuldsatt på längre sikt, kommer jag ändå aldrig att kunna betala alla mina skulder, så egentligen kan jag banne mig skita i alltihop och sluta försöka betala och samvetslöst unna mig att gå till doktorn bara för att jag behöver det, be om en räkning och sedan kasta den... eller jag skulle väl göra det om jag passade in i karikatyrmallen för Slösor, Lyckoslantens gamla seriedumstrut som skulle skrämma barnen till att öka bankernas inlåning... Det gör jag inte, och jag kommer nog fortsätta fråga sedelfacket i plånboken om lov först, innan jag ringer vårdcentralen för att få hjälp med vad det än vara månde.

Däremot är det väldigt intressant att läsa följande del av svaret: "När det gäller tandvård som inte är akut så kontrolleras att personen betalat tidigare fakturor innan ny behandling påbörjas." Det betyder i klartext att jag, om jag får en skuld till tandläkaren efter behandling av t.ex. akut tandvärk, inte får någon ytterligare hjälp med mina tänder om det inte uppstår en ny situation då jag behöver akut behandling. Igen: om du får akut tandvärk och inte kan betala direkt för behandlingen utan blir sittande med en skuld till tandläkaren, kan du glömma att du får mer hjälp, OM det inte blir akut igen. Alltså: ingen förebyggande tandvård, ingen lagning av småhål, inget stöd vid tandlossning utan bara "kom igen när du betalt den gamla skulden, om du så hinner bli tandlös som en av Staffan Westerbergs strumpdockor under tiden". Krävs det att man skriker rakt ut av smärta för att man ska bli insläppt på tandläkarmottagningen då, eller räcker det med att man är lite rädd att levern ska ta skada av alla receptfria smärtstillande man tryckt i sig flera veckor i rad för att kunna arbeta? Och jag undrar vad som skulle hända om landstinget körde den linjen när det gällde resten av kroppen. "Ledsen, bäste hjärtpatient, men du har en obetald faktura till kirurgkliniken sedan i höstas då du lades in akut för blindtarmsinflammation och måste opereras. Vi vet att du behöver komma in till läkaren och få en ny omgång kärlkrampsmedicin utskriven, det vet vi visst det, men du måste betala den gamla skulden först."

Fast de kanske tänkte att detta ska hindra oss skuldsatta ifrån att bleka tänderna, laga med guld eller klistra fast äkta stenar som prydnad på garnityret? Eller ta bort tandsten av rent okynne och shoppa onödiga tandställningar av rent kosmetiska skäl, istället för att laga hål?

Så lärde man sig en gång till hur det står till med verkligheten i dagens Sverige,
tänderna inte längre hör ihop med resten av kroppen.

Vi överskuldsatta måste uppfostras. Tack för det, men sist jag såg mig i spegeln stod en medelålders tant och glodde tillbaka på mig. Jag behöver inte tas i örat, så vad drar ni mig i örat för?

4 kommentarer:

  1. Du ar sa duktig Mannan. Jatteduktig! ...och jag skriver fran ett jattekonstigt tangentbord...

    Moe Bra!

    Ulrika

    SvaraRadera
  2. ...öööh, du har tappat prickarna, Ulrika, vad har hänt? Har du äntligen insett att detta landet är förlorat och flyttat till mer myndighetsbefriade breddgrader??

    SvaraRadera
  3. *s* I´m no longer a prick...

    Nej jag satt helt enkelt vid en dator som vägrade acceptera ett svenskt tangentbord.

    Men den där tanken om befriande känns liksom hm, befriande!

    SvaraRadera
  4. Super wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.

    SvaraRadera