fredag 2 juli 2010

Livräddningssällskapet: Simkunnighet bland barn en klassfråga

SVT idag: "De senaste dagarna har två barn drunknat i Sverige och drunkning är den näst vanligaste dödsorsaken genom olycksfall bland barn. Men simskolorna i landet kostar mycket pengar - vilket kan kosta liv.
(---) Simkunnigheten i landet har blivit bättre och drunkningsolyckor bland barn har minskat. Men en undersökning av drunkningar mellan 1998 och 2007 visar att det finns särskilt utsatta grupper. Risken för drunkning har visat sig öka för barn med bakgrund i Mellanöstern och barn i förskoleåldern med ensamstående föräldrar.

-Simkunnighet är en klassfråga, eftersom det har blivit så dyrt att gå i simskola. På vissa ställen kostar det upp till 1.500 kronor att gå tio gånger. Har man många barn blir det en hög kostnad, säger Mona Lisa Wernesten, Svenska Livräddningssällskapet."

Jag tänker inte kommentera Evelina Grassmans artikel ytterligare, bara tacka för ännu en besk sanning levererad av en av få journalister som visar seriöst intresse för hur de barn som växer upp under för små omständigheter lever, och hur de drabbas när pengarna inte räcker till "roligheter" som att få lära sig simma. Kommunerna skär ner på simundervisningen, och bara de välbeställda familjerna har råd att kompensera med privat simundervisning. Och så säger man att alla barn är lika mycket värda?

(inom parentes: räknar jag på vad Fiskeriverkets ARTON miljoner i uppsupet/uppätet representationskonto för fjolåret skulle räckt till, så får jag fram att staten kunde ha betalt simundervisning à 1500 kr/unge för 12000 ungar i sommar).


Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. hej.
  när jag va liten fick vi gratis simskola på en badplats...detta var förvisso 1984 och jag var 7år gammal...

  SvaraRadera
 2. Hej Mysig! Vad roligt att du är tillbaka :) Jo, jag tror man tänkte mer på barnen på 80-talet, jag vet att jag också fick gå på simskola på en badplats, visserligen inte gratis men det kostade så lite att både jag och min lillebror fick gå fast våra föräldrar hade kort om pengar.

  SvaraRadera
 3. hej mannan.
  kollade igenom och du har inte gjort ekonomisk redogörelse på ett tag? har du slutat med det?
  läste igenom jan-mars och såg att mannan fått mycket kläder,men köper du några kläder till dig själv? kan tipsa om tradera,jag fick 2st märkesklänningar för 20kr/st+frakt.

  SvaraRadera
 4. Jag har inte slutat men jag har inte haft ork, för den här våren har varit jättetuff med jobb och privat strul, men du har rätt, jag ska försöka ta mig i kragen och skriva ut april, maj och juni snart.

  SvaraRadera
 5. När jag gick i skolan här i Göteborg var simundervisningen närmast obefintlig. Det slutade med att jag och en kompis lärde oss själva att simma när vi var 17 år. (Vi köpte simglasögon och låg under vattnet och tittade på hur andra gjorde och sedan tittade vi på varandra och kunde då se vilka fel vi gjorde.)

  Några år senare ville jag lära andra att simma, men det tillåter inte simhallarna i Göteborg! Om jag tar med mer än en kompis till en simhall och försöker lära dem simma så kommer badvakterna och slänger ut oss och säger att "bara simsällskapet får bedriva simundervisning". Så vi kollade med simsällskapet men de har för få simlärare här i Götet så bara ca var tredje elev som anmäler sig till en simkurs får vara med. Så då frågade jag hur jag kan bli simlärare hos dem: Jo då måste jag gå deras grundkurs som kostar över 2000 kr. Och jag får inte följa med som hjälplärare några gånger för att först testa om jag vill vara simlärare hos dem.

  I andra föreningar, som t.ex. de dansklubbar jag är medlem i så kostar det inget alls att bli tränare, istället får man först gå med som hjälptränare för att se hur det är. Och det är ju bra för eleverna att det finns extra tränare på plats. Sedan betalar klubben tränarutbildningen. I gengäld får man sedan inget betalt i början när man är tränare, så att klubben kan tjäna igen pengarna. På så vis är det riskfritt att prova att bli tränare och det gör att klubbarna inte har brist på tränare. Visst, en del tränare hoppar av ett tag efter tränarutbildningen, men de flesta blir kvar ganska länge så klubbarna går med vinst på det.

  Jag har påpekat detta till simsällskapet men de verkar inte intresserade av att råda bot på simlärarbristen. Och de hävdar också bestämt att vi inte själva får lära våra kompisar att simma i simhallarna. De har tydligen ett avtal med simhallarna som säger att om simhallarna tillåter andra att undervisa där så slutar simsällskapet driva sina simkurser där.

  SvaraRadera
 6. David G, det där är allvarligt! Vad säger att Simsällskapet ska ha monopol på simundervisningen? Konsekvenserna av det du beskriver är att ungar kommer att drunkna på grund av att en organisation pissar revir och inte vill släppa in andra aktörer eller anpassa verksamheten efter behoven. Och detta skriver jag samtidigt som SVT:s Rapport sänder ett reportage om att Svenska LivräddningsSällskapet varnar för bristande simkunnighet och fler drunkningsolyckor bland barn med dåliga ekonomiska resurser.... Kan du inte gå till media med din berättelse, det måste ju komma fram att det är så, så vi får en förbättring? Tillochmed Robert Aschberg skänker pengar till Livräddningssällskapet har jag hört, så jag tror säkert att han skulle vilja veta det som du berättar om.

  Rosor till dig, David G, det är alldeles för få vuxna som kan tänka sig att ställa upp så som du vill göra! Kram på dig för att du vill rädda liv!!

  SvaraRadera