torsdag 22 juli 2010

Polletten föll ner igår

...efter långt och intensivt tankearbete. Saker och ting går inte min väg, det är tydligt, för i samma stund som jag hann tänka att "Det ordnar sig, jag kan klara det" så inträffade nästa lilla "grej" som ger mig ekonomisk huvudvärk. I företaget Mannan & Co har jag en kompanjon som vid sidan av driver ett annat litet företag, och när hans största kund nu för ett par veckor sedan gick bort, påverkar detta naturligtvis min privatekonomi direkt. Det blir en hel höst på minsta möjliga lön för min del, så vi slipper hamna i en akut situation där pengarna inte räcker. Och så småningom kommer även den här situationen att reda sig, han kommer få andra kunder, men jag har haft ont i huvudet sedan jag fick veta vad som hänt, för roligt blir det inte.

Och med allt detta i huvudet har det inte blivit mycket ledigt, koppla av-ande eller sommarmys för min del, men igår när jag var ute och letade efter de där kantarellerna som krupit tillbaka ner i mossan på grund av torkan, slog det mig att alltihop ju bara är tillfälligt. För om några år när den lilla Mannan har flyttat hemifrån, kommer jag inte att ha några problem att klara mig med litet pengar. Då räcker det med att jag får in till hyran, och jag kanske kan få tag i en enrummare så det inte blir så dyrt, och det jag får behålla efter löneutmätning blir väl motsvarande dagens 4 400 kronor, och det räcker till maten iallafall. Så problemet minskar ju när lillan blir stor, och jag kommer vara mindre stressad utan försörjningsbördan. Så det finns en bra sida av att dottern blir vuxen också...

...och sedan slog mig den verkliga insikten:

I samma stund som dottern flyttar till något eget och blir självförsörjande, försvinner piskan från min rygg. Då behöver jag inte längre kämpa, det räcker om jag drar in så mycket att jag har till hyran plus exakt vad jag får behålla efter löneutmätning varje månad, för allt jag tjänar utöver det försvinner ju till Kronofogden och skulder jag aldrig kan bli av med hur mycket jag än kämpar. Det betyder att jag glatt kan gå ner till att bara arbeta deltid. Det betyder fler lediga timmar varje månad. Skulle det vara så att den förenklade löneutmätningen införs med andra regler för beräkning av förbehållsbelopp, kan jag lägga mig på samma nivå som riksnormen för socialbidrag, för där ligger ju ändå någon slags "botten" för vad myndigheten vill plocka åt sig från oss gäldenärer, eller nästan i alla fall... Det betyder att jag för första gången på flera år kommer att ha tid med mig själv, och jag tror jag kommer må bra av det. Att ha tid! även om jag inte har några pengar.

Och med det känns livet plötsligt lättare. För nu ser jag ett ljus i tunneln. Jag kommer inte att ha fyllt fyrtio när dottern skaffar eget, och oavsett jag har en förväntat "kort" livslängd då man i snitt blir 62 år i min familj, så får jag bättre livskvalitet om jag släpper taget och slutar kämpa. Go with the flow, eller vad säger man?

22 kommentarer:

 1. Det ligger mycket i vad du säger. Även fast jag skönjer lite bitterhet och ironi ;-)
  Att släppa taget är det bästa man kan göra faktiskt. Inte så, att man ska släppa allt. Men en del saker måste man bara "låta gå". Kanske börja bli lite smartare. För sin egen skull.

  SvaraRadera
 2. Jag förstår ditt tankesätt, men jag kan inte köpa den rätt av. På något sätt försöker du lätta på bördan genom att tänka dig in i framtiden. Jag och hustrun har varit i samma tänkande, men sen slår verkligheten till med något nytt. Idag är jag glad att vi fick det stora hus så att alla får plats.

  SvaraRadera
 3. Tja, kanske är det bara en dröm, men jag tänker försöka hålla det här som ett mål att drömma om i så fall. Så fort jag ser att dottern klarar sig själv, kommer jag att dra ner tempot så jag kan få andrum. Om det tar tre år eller tio år. Om jag så hamnar i en enrummare i nåt skitområde, kommer jag ha mer rörelsefrihet rent mentalt. I nuläget tänker jag på pengar från det jag vaknar till det jag somnar på kvällarna, och det är inget liv. Jag hade köpt ett gäng begagnade filmer och några böcker på loppis, som jag skulle fördriva tiden med i sommar när jag fick lite "semester", men koncentrationsförmågan är så dålig att inget har blivit av än... jag sover dåligt och känner mig jagad, och blir superstressad av så små skitsaker som att det är torrt ute så att bär och svamp inte kommer som de ska. Vad är det för livskvalitet?

  SvaraRadera
 4. Det är så gott när man kommit dithän och faktiskt ser det där ljuset i tunneln. Att släppa taget och få lite andlig vila gör gott, stressnivåerna sjunker och energin kan läggas på annat. Tyvärr har jag lätt att halka in i det igen periodvis men sen släpper man taget lite till igen en stund och det är bra. Inre frid kan inte köpas, bara upplevas.

  Livet brukar bli som det ska, ibland är det bara svårt att förstå de vägar man tar dit. Njut nu av din inre frid! Och svampen den kommer nog den också med tiden... vi plockade kantareller en första avdent för några år sen.... :)

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Jag tänker också som dig när jag blir själv då, då, då minnsan kommer jag kunna leva på filmjölk 7 dagar iveckan. Stressen över ekonomin att somna med pengar i tankarna och en stund senare vakna till med pengar i tankarna gör en verkligen sjuk.

  SvaraRadera
 7. men när mannan flyttar så får väl fogden en större del?

  SvaraRadera
 8. hej mannan..hur mår du?

  SvaraRadera
 9. Anonym: Själva problemet med att vara överskuldsatt, är att det inte spelar någon som helst roll om du betalar in tusen eller tiotusen kronor till Kronofogdemyndigheten varje månad, för skulderna minskar ändå inte och ingen skuld blir någonsin färdgbetald, för att pengarna går till räntor, räntor och räntor. Så det finns ingen anledning att betala, för det blir inget resultat av betalandet. Folk i allmänhet känner inte till att det är så, och då är det lätt att döma överskuldsatta som ger upp och skiter i att försöka reda ut sina skulder.

  SvaraRadera
 10. ta reda på VILKA du är skydlig pengar,ring DIREKT till företaget du är skyldig pengar och försök göra en uppgörelse...
  antingen får ni x kronor eller inget alls...

  SvaraRadera
 11. Anonym: Inkassobolaget X vill ha uppemot 200 000 kr av mig. Tror du verkligen de nappar om jag erbjuder dem 4 000? Det tror inte jag.

  Det kallas "att vara överskuldsatt" för att det inte GÅR att göra överenskommelser på Lyxfälle-tv-såpa-låtsas-nivå-sättet. Det är inte på tv, det är på riktigt, det är mitt liv. Så lägg ner nu. Inga fler råd som kommer från tv-underhållning, okej?

  SvaraRadera
 12. nyfiken på HUR du blev överskuldsatt? kan du inte berätta din historia? vad började det med?

  SvaraRadera
 13. Själv är jag väldigt, väldigt nöjd med att KFM-häxorna numera bara utmäter 253:- av min sjukersättning. Jag kommer aldrig att betala klart, så varför ska dom ha mer? Fick min sedvanliga brev från Lindorff's i Fredags. Dom vill att jag börjar betala av den skuld jag har. Men vad fan, dom pengarna finns inte. Inte idag, inte imorgon eller nästa vecka. Just det ja, jag har betalt deras semester i år också. Jag själv får ingen då jag alltid är ledig.

  SvaraRadera
 14. Stewball, jag förstår vad du menar. Blir man ändå aldrig skuldfri, känns det meningslöst att kämpa. Lindorff har känsla för att skicka ut brev som kan knäcka den starkaste...

  Anonym, du hittar en kort version i min personliga presentation, det handlar om ett företag som jag inte klarade att sköta, jag fixade inte att hålla rätt på alla papper eller vilka pengar som skulle till skatteverket och vilka som var mina egna, och när jag föll så föll jag rejält. Sedan dess samlar jag kravbreven på hög i kassar i källaren, och försöker bara överleva en månad eller två i taget. Oavsett om jag skulle klara av att bli skuldfri hos KFM på flera års sikt, om jag kunde klara mig med mindre pengar än jag har nu, så skulle inkassobolagen i samma sekund som jag blir färdig med betalningarna till fogden komma dragande med skulder så stora att jag INTE kan betala dem ens på tio år, om jag så lever på filmjölk 365 dagar om året. Så jag har verkligen inget att kämpa för. Och som mina inkomster ser ut idag, väldigt oregelbundna då jag är egenföretagare, så är skuldsanering inget alternativ ens om lagen ändras så att småföretagare *kan* beviljas sanering, för jag klarar inte att hålla en avbetalningsplan i fem år om så djävulen själv står med piskan över ryggen på mig. Å andra sidan: släpper jag firman är det tveksamt om jag alls kan försörja mig genom anställning, för jag har efter all stress fått problem med panikångest och jag har ingen utbildning som funkar heller, så den så kallade arbetsmarknaden är "ganska" stängd för mig, och studielånen ligger redan hos fogden så att börja om är omöjligt. Så jag är körd, på alla sätt, och ser ingen väg ut ur skulderna.

  Det låter kanske bittert, men det blir så, det finns ingen "andra chans" för alla oavsett hur mycket skit dåligt insatta makthavare eller köksbordsekonomer pratar. Jag blir bara trött när folk försöker tala om för mig att "jag ska ta kontakt med dem jag är skyldig pengar och försöka..." för DET FINNS INGET ATT FÖRSÖKA MED, det handlar innerst inne bara om att idiotförklara mig för att jag sitter i ett läge jag inte kommer ur. Tyvärr funkar det så. Är man överskuldsatt är man ju automatiskt en oansvarig idiot, eller hur?

  Och sen finns det ännu värre varianter av "medmänniskor" som då försöker värva en till olika pyramidspel och sekter där "man själv ska styra sin rikedom och kan bli skuldfri direkt om man bara VILL tillräckligt, och misslyckas man har man inte velat tillräckligt mycket...." Börjar bli lite trött på hela röran faktiskt. Och ganska arg på alla goda råd. Så till den av mina läsare som envisas med att maila mig om pyramidspelet Amway, jag har slutat öppna dina mail. Sluta skriva till mig om dina tjäna-en-förmögenhet-snabbt-ideer, är du snäll. SÅ korkad är jag inte!

  SvaraRadera
 15. Hejsan StorManna,

  När jag läste ditt senaste inlägg höll jag nästan på att svälja tungan. Amway, vet du något om detta? Har hört talas om affärsidén och varit SÅ nära att nappa men eftersom jag inte får något grepp om det hela hamnade det i den berömda "att göra-mappen". Antingen har jag en fantastisk intuition eller så ska jag tacka mina skyddsänglar låter det som ;D
  Har du någon info vad det hela handlar om och går ut på så berätta gärna, jag har en nära vän som försöker få vardagen att gå ihop bl.a gnm detta Amway...

  allt det bästa & massor av buffmednosen till dig & litenManna & Pälsbollen.

  m-matten&M

  SvaraRadera
 16. Jag har varit uppvaktad länge av Amway, och har kategoriskt tackat nej eftersom jag ser en kritik emot rörelsen som är riktigt otäck men tyvärr välgrundad. Se bland annat i Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Amway

  "I normalfallet köper en IBO utbildningsmaterial och går på seminarier, vilket är den väg som är önskvärd, för att lära sig affärsmetoderna och bibehålla motivationen för att utveckla rörelsen. Dessa tillhandahålls inte av Amway själva utan av andra grupper, ofta beskrivna som Amway motivationsgrupper, normalt skötta av personer högre upp i organisationen. Det påstås att detta material, eller verktyg, är till hjälp och i vissa fall helt nödvändiga för att bygga en god försäljningsorganisation. Dock har undersökning från april 2003 visat[16] att de flesta inkomsterna dessa personerna har kommer från tilhandahållande av dessa verktyg istället för från försäljning av produkter. Detta uttalande baserar sig på information från Bill Britts grupper i USA, och inte de grupper som bygger denna verksamhet i Sverige.

  Kritiker påstår också att materialet är vinklat på ett sätt så att en IBO skall fortsätta att arbeta för en icke-monetär förtjänst i motsats till att förbättra deras färdigheter i byggande av affärsrörelsen. Anhängare påstår att materialet är det bästa sättet att utveckla en stor rörelse eftersom varje person i deras grupp kan få samma information när man förmedlar kunskapen vidare. De konstaterar att många IBO med stora grupper inte kan lägga nödvändig tid till att lära ut detta utan att använda tid som borde användas till arbete, familj eller andra åtaganden.

  Det kan konstateras att flera grupper, oftast före detta medlemmar, men också vissa exit-grupper, påtalat att taktiken påminner om den hos en sekt. Steven Hassans Freedom of Mind Institute, en respektabel grupp av kultbevakare, säger[17] att metoden är ett potentiellt missbruk enligt deras BITE-modell[18] för indoktrinering av grupper. Andra exit-grupper har också en uttalad oro över metoderna.[19][20][21]

  Många av Amways grupper, inklusive en av de största, Dexter Yager-gruppen, är nära anknutna till samma Pingströrelse och karismatiska rörelser vilket gör att Amway marknadsförs som en kristen verksamhet. Många Amway-distributörer rapporteras att förespråka en bokstavstrogen teologi som är nära relaterad till Pingströrelsen[22], men det är mycket svårt att säga om ursprunget är inifrån de religiösa grupperna, från Amway, eller en kombination av de båda och det är omöjligt att slutgiltigt avgöra det.

  72 procent av de som kommer till Amway slutar inom ett år. 96 procent slutar inom fem år. Över tio miljoner människor har varit igenom Amway, som tjänat pengar på dessa miljontals människor, men de skulle aldrig ha kunnat fortsatt om de inte kunnat expandera internationellt.[23]"

  Har även varit medbjuden på ett rekryteringsmöte, och blivit avskräckt på grund av "vittnesmålen" ifrån nyfrälsta säljare, som fått stå på scenen och prisa frälsaren/berätta om alla de problem de ska lösa med pengarna de ska tjäna på "nätverksförsäljningen". Det påminner inte så lite om tältmötena hos gamla religiösa alternativrörelse.

  Värst av allt: En av killarna bakom TV3:s Lyxfällan, gissa vilken, predikar om Amway-profeten Kiyosakis "lära" om ekonomi och hur man blir framgångsrik ekonomiskt. Vi som ligger illa till är högvilt på den marknaden....

  SvaraRadera
 17. Min pollett föll också ner: Det är ingen tillfällighet att det är en (kd)-minister som tagit nämnde Lyxfälle-kändis till sitt hjärta, och låter honom styra finansdepartementets syn på skuldsättning och vägen ur. Det är ju bara att ta sig i kragen, sluta köpa lyxartiklar och sälja av litet bilar, båtar m.m. som man ändå har två-tre av. Pingstkyrkan och Amway hand i hand. Så ska ett land styras.

  Per A

  SvaraRadera
 18. Per, du är GALEN! *skrattar så jag skriker* Äckligt nog tror jag att du har en poäng!! Undrar om de har tältmöten med handpåläggning och tungomålstalande på finansdepartementet nattetid? Kanske Odell utövar handpåläggningen som en modern frälsargestalt?!? Vilka syner jag fick för mitt inre öga...!

  SvaraRadera
 19. Jag måste bara få säga detta ang KD. Detta parti är inte ens i närheten av medmänsklighet, m.m. Dom är en dålig kopia av den kristna högern som finns i USA. Kärleksbudskapet, bergspredikan, höga visan, m.m. är något som dom tog bort när Alf S försvann. Dom har blivit så insyltade i privatismens gyllene regel; Allt vad ni kan ge oss ska ni göra, så ock på dödsportens glänt.
  Det vore en välgärning om KD försvann från riksdagen vid valet i höst.
  OK, det blev lite politik. Men det vänder sig för mig när jag ser Odell och hans pack.

  SvaraRadera
 20. Jag kan också sakna Alf Svensson, honom visste man iallafall vart man hade nio gånger av tio. Nya KD är så populistiska, man vet inte vad man ska förvänta sig av dem och det känns som att de flirtar med extremhögern ibland för att slippa åka ur riksdagen. Inte roligt!

  SvaraRadera
 21. Mannan. Tack för informationen du lämnade ang. Amway.
  Trots detta kan jag fortfarande inte komma underfund med om detta är bra eller dålig "rörelse". Inte heller om jag behöver oroa mig för min vän.

  Däremot är jag helt övertygad om att det inte är något för mig! Om något låter för bra för att vara sant då är det oftast så, det är min erfarenhet.

  m-matten

  SvaraRadera
 22. M-matten, jag tror att huvudsaken för din vän är att du finns kvar där som vän även om det kanske inte går så toppenbra med affärerna. Många förlorar pengar istället för att tjäna på det, och många gör sig osams med nära och kära för att de uppmanas bearbeta omgivningen med att köpa produkterna. Så oavsett hur det går är det nog din vänskap som betyder mest i långa loppet.

  SvaraRadera