tisdag 20 juli 2010

KFM 100720: "8 av 10 får skuldsanering"

Pressmeddelande ifrån KFM idag. Så vet man att inte riktigt hela landet har semester:

"8 av 10 får skuldsanering

En ny undersökning från Kronofogden visar att de allra flesta som söker skuldsanering, nästan 8 av 10, får sin ansökan om skuldsanering beviljad. Vi ser också att i de allra flesta skuldsaneringarna, nästan i 7 av 10, får fordringsägarna tillbaka en del av sina pengar.
– Det är positivt att vi ser att en skuldsanering får verkliga effekter för de skuldsatta, deras långivare och samhället i stort, säger Anna-Carin Gustafsson Åström, chef på Kronofogdens skuldsaneringsverksamhet. En skuldsanering kan alltså leda till en vinna-vinna situation för alla inblandade. Genom en skuldsanering kan vi på Kronofogden bidra till att återställa balansen mellan långivare och låntagare i samhället.
– Det är utomordentligt viktigt att det finns en väl fungerande och lagreglerad möjlighet till skuldnedskrivning för överskuldsatta gäldenärer. Gäldenären kan komma ur sin omöjliga situation och borgenärerna kan få en viss utdelning på sina fordringar. Skuldsaneringslagen fungerar dessutom som riktmärke för hundratusentals frivilliga avbetalningsplaner mellan borgenärer och gäldenärer. En förbättrad skuldsaneringslag från årsskiftet kommer också sannolikt att leda till fler lyckade skuldsaneringar, säger advokat Claes Månsson, ordförande i branschorganisationen Svensk Inkasso som företräder inkassobranschen och bland annat tillvaratar borgenärernas intressen i skuldsaneringsfrågor.

Tiden av lågkonjunktur har nu fått tydlig effekt på antalet ansökningar om skuldsanering. Under de tre senaste åren har antalet ansökningar varit relativt konstant, men under det första halvåret 2010 har vi sett en kraftig ökning. Hittills har nästan 4 200 ansökningar kommit in. Det är en ökning med 25 procent jämfört med motsvarande period 2009. Om det fortsätter så här kommer det ha slagits rekord i antal ansökningar när året är slut. Kronofogdens prognos visar på över 8 000 ansökningar för hela året. De senaste åren har siffran legat på mellan 6 500 – 7 000 ansökningar.

– Jag är inte förvånad över utvecklingen. Det finns ingenting i omvärlden som tyder på att en avmattning kommer att ske. Det finns fortfarande många som har behov av en skuldsanering, men som av olika skäl inte har sökt, säger Anna-Carin Gustafsson Åström. Kanske är det så att många skuldsatta förstått att kraven för att få skuldsanering inte är oöverstigliga."

Det jag skulle vilja veta, är vilka "förbättringar" Svensk Inkassos Claes Månsson talar om. Är det månne det urvattnade "förslaget" vi fick ta del av i april, med marginella förändringar främst i syfte att även inkludera småföretagare i målgruppen som karlen syftar på? Eller har han drabbats av solsting?

Och så det förbannade ordet "balans" igen. Använt om relationen mellan dem som lever i skuld och dem som kan kräva in skulden, till priset av att umgängesbarn inte får kosta en krona. Inte ens till mat. Barnet emot kapitalet. Vilken balans då?

Och samtidigt kommer färsk statistik från KFM om det ökade antalet vräkningar under de senaste sex månaderna, upp fyra procent and still counting... Kan det finnas en relation mellan antalet människor som sitter fast i skuldfällan utan chans att ta sig därifrån på grund av våra stelbenta regelverk kring skuldsanering, familjer som betalar avskyvärda räntor till inkassoföretagen utan att någonsin kunna bli skuldfria, och det växande antal människor som inte kan betala sitt boende? Finns det någon relation där? Finns det någon statistik på det? Troligen inte, troligen aldrig på ti´n....
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

17 kommentarer:

 1. Skönmålningarna duggar tätt som f_n nu i valtider.
  Regeringen skriker ut i sina megafoner att : ALLT HAR FAKTISKT BLIVIT.......MYCKET BÄTTRE. kan ingen j_vel hälla lut i deras megafoner. Det HAR inte blivit ett DUGG bättre än för 3 år 9 månader sedan. Kronofogden är allra bäst på att måla.
  Fattar de inte så patetiska de såg ut i Almedalen med sina asfula ROSA tröjjor.

  Det här luktar samarbete mellan regeringen och någon högt uppsatt på Kronofogden. "Vi ger dem ett litet strå fram till valet. Sen skiter vi på dom.........igen!!!

  SvaraRadera
 2. Johnny, jag älskar dig, men det vet du väl redan hoppas jag?

  Du ska få se när de så småningom lanserar KFM:s nya logotyp. Knallrosa, men tillägget "Nya" precis som när de lanserade "Nya moderaterna... Nya arbetarepartiet"

  "Nya Kronofogdemyndigheten" i knallrosa text. Tänk dig det.

  SvaraRadera
 3. Undrar vad de tänkte när de valde rosa ?
  // Annsie

  SvaraRadera
 4. Från SVT's hemsida nu ikväll. Så här mycket bättre blev det enl KFM. (Ironi!!)

  Det har skett en ökning av antalet vräkningar i landet under årets sex första månader. Till och med juni verkställdes 1.619 vräkningar enligt statistik från Kronofogden. Det motsvarar en ökning med fyra procent jämfört med samma period förra året.

  Under 2009 var ökningen av antalet vräkningar en procent jämfört med året innan.

  -Att ökningen är större i år beror troligen på lågkonjunkturen och finanskrisen, säger Alena Koren, verksamhetscontroller på Kronofogdens verkställighetsavdelning.

  -Folk som förlorar jobbet har naturligtvis svårare att betala sina månadsräkningar.

  Enligt Alena Koren finns det också en tendens att hyresvärdarna blivit något snabbare att ansöka om vräkning.

  Stod det inte i en rapport att det blivit mindre vräkningar? Nu bara stiger det rätt upp. Lägg märke till att hyresvärdarna har fått raketfart när det gäller avhysningar. Varför blir jag så jävla trött på dessa människor som skor sig på svaga människor?? Och är man svag så orkar man inte slåss. Varför vår Herre, varför gör du så här mot barn och vuxna? Det finns alltså barn som ska skämmas och redan ha ångest inför skolstarten. Varför gör du så här mot människor? Var finns solidariteten, att tänka på dom som har det sämst av alla?

  SvaraRadera
 5. Jag vet bara en sak, och det är att i det samhälle vi har idag så är det på gränsen till brottsligt att vara svag, framförallt om man är ekonomiskt svag. Man drar likhetstecken mellan att vara ekonomiskt svag och att inte duga riktigt som människa. Det är så fel!

  SvaraRadera
 6. Ja, jag är så in i satans trött på dessa människor som gömmer sig bakom direktiv. Som inte vågar ha en egen åsikt, utan gör som regelverket talar om för dom att göra. Varför önskar jag KFM och alla dess häxor så långt bort som det bara går. Ja, jag är förbannad på svensk politik som tillåter detta att ske varje dag. Ja, jag är äcklad av dessa inkassobolag som sätter folk i dessa hemska situationer. Ja, jag är äcklad över allt som sker. Jävla moderater!!!

  SvaraRadera
 7. Och eftersom jag vet hur jävla hemskt det är att bryta upp från hus och hem så tar jag mig rätten att fullständigt spotta, kleta ner alla dessa svin som jobbar inom denna avhysningscirkel. För det är en cirkel över människor som sopar undan dessa människor all deras heder. Jag vill försvara och slåss för varenda en av dessa människor. Semester, sommarlov, lata dagar som till ett helvete. Ja, jag vet Mannan, att jag kanske ska lugna ner mig. Men vem försvarar dessa människor som sitter så illa till? Silbersky?? Jag hånskrattar!!! Förlåt Fader, ty de veta icke vad dom gör........ Amen och godnatt

  SvaraRadera
 8. Godnatt, Stewball. Jag har inget att säga för att klandra dig när du är arg, för jag har ju fått en uppfattning om hur du och din familj har haft det under årens lopp. Man har rätt att bli arg också.

  SvaraRadera
 9. Ha ha ha, det var skoj. Nästan 8 av 10 som ansöker får sin skuldsanering beviljad..... Det märks verkligen att det är valår! Nyss sa de något annat.... Har de ingen presstjänst som håller reda på statistik och pressreleaser?

  SvaraRadera
 10. Kronofogdemyndigheten och Svensk Inkasso går hand i hand och ger ut pressrelease tillsammans. Balans, var ordet, sa Bull.

  Par A

  SvaraRadera
 11. De valde rosa eftersom vissa moderater valt att använda rosa istället för blått när de utsmyckat sina bilar inför valet.

  Som du säger, så står det säkert "Nya Kronofogden" snart, men med ett tillägg med lite mindre text; "sponsrat av Svensk Inkasso"

  SvaraRadera
 12. Om det inte vore så hemskt skulle jag skratta, Roger. Men risken finns att du har alldeles rätt, och när man tänker på allvaret i det hela är det snarare så att man vill gråta åt det.

  SvaraRadera
 13. Jag har hela tiden glömt en sak som jag nu ska rätta till. Under dessa år som vi varit under hot om avhysningar, KFM-häxor, inkasso, m.m. så har våra hundar varit med oss. Så dom har verkligen varit med om en massa. Vid vår första avhysning så bet vår ena tax hyresvärden i benet. Jag kunde bara inte förmana vår hund med ett "Fy på dig!". Det blev duktig gosse istället.

  SvaraRadera
 14. Ojdå. Det var en känslig hund. Menar såhär: vissa hundar är väldigt känsliga för hur husse/matte mår och hur de reagerar känslomässigt på andra människor, som kan uppfattas som ett hot och därmed ur hundens synvinkel hota flocken så att den måste försvaras. Min pappa hade en jakthund som gjorde en liknande sak, vi fick ovälkommet besök av en man som pappa tyckte riktigt illa om och denne förde ett väldigt liv innan pappa fick honom att vilja gå. När han skulle ta på sig trätofflorna hade hunden varit där och lyft på benet. Det var enda gången hunden pissade ner ett par skor i sitt långa liv... pappa sa nåt liknande när karlen gått. "Duktig hund!"

  SvaraRadera
 15. @Stewball *GILLA* dig och din tax!

  SvaraRadera
 16. En sak som ingen tar upp är att när man gått igenom en skuldsanering på 5 år så får du lida yterligare 3 år där du är spärrad i allt.
  Du kan inte byta boende tex till billigare för att inte hamna i samma situation igen, då har du spärren ytterligare att brottas med, varför måste man straffas fler år än de fem ?
  En som är mitt uppe i en sanering

  SvaraRadera
 17. Anonym: du har en klar poäng i det du skriver. Tack för input. Jag trodde ärligt talat att man efter sanering var "ren" ifrån betalningsanmärkningar, men så är alltså inte fallet? Ledsamt, det finns ju ett tydligt strafftänkande i hela systemet och då kunde man ju tycka att det logiska vore att straffet vore helt avklarat efter genomliden skuldsanering, så att individen kunde få gå vidare direkt med förbättrade förutsättningar.

  Att hitta ett billigare boende är en nödvändighet, det förstår jag även om det bara är ett exempel av många, många där en människa med ekonomiska svårigheter blir nekad hjälp. Jag hoppas att du klarar det, och att du inte dukar under på vägen.

  SvaraRadera