söndag 24 januari 2010

Svenska Högtider: Alla Heliga Senapsmackors Afton

Ikväll är det Alla Heliga Senapsmackors Afton, den kväll då flest senapssmörgåsar avnjuts i det svenska folkhemmet. Såhär gör du för att fira rätt och traditionsenligt:

Duka fint på köksbordet, med tända ljus, servett och ett stort glas vatten. Öppna skafferidörren och ta ut din sista brödskiva, den där du tänkt ha till frukost, "men vad fan...". Pilla bort eventuellt mögel innan du lägger brödet på en assiett, och placera denna på bänken jämte kylskåpet som om du tänkt göra dig en vanlig smörgås. Öppna kylskåpsdörren. Titta efter smörpaketet. När du tittat och vet säkert att det inte finns något smörpaket, titta efter osten, eller något annat pålägg. När du har tittat färdigt och konstaterat att det inte finns något pålägg alls, letar du efter majonnäsburken. När du konstaterat att den också har lämnat dig, är det dags. Sträck ut handen efter senapstuben i kylskåpsdörren, skaka den lite så oljan blandar sig med smeten inuti, och kläm sedan ut en rejäl klick senap mitt på brödbiten. Ta fram en smörkniv och bred ut senapen, sätt dig vid bordet och konsumera anrättningen under vördnadsfull tystnad. Sticker senapen för starkt i näsan, är det tillåtet att använda servetten till att snyta sig med, oavsett vad etikettexpert Magdalena Ribbing säger, för det är ändå ingen som ser dig. Drick vatten till.

Detta är vad som utspelar sig i folkhemmet just denna afton, då hundratusentals svenskar har tomt i kylskåpen kvällen innan januarilönen kommer. För barnfamiljer på marginalen infaller den årliga Senapsmackeaftonen den 19 januari, och emellanåt elva gånger till: 19 februari, 19 mars, 19 april et cetera, då barnbidraget som kommer den 20:e varje månad är vikt till matinköp och inte till barnens behov. För pensionärer och människor som lever på sjukbidrag, infaller Senapsmackedagarna på olika datum beroende på vilken dag i månaden de själva är födda. Några firar Senap den 20:e och får sina pengar den 21:a, andra firar Senap den 21:a och får pengar den 22:a, och så vidare. För löntagare som har utmätning på Kronofogdens begäran, för närvarande omkring 120 000 svenskar, är Senapsmackeaftnarna inget anmärkningsvärt, snarare en återkommande och tråkig vardagshändelse, och högtiden firas därför inte alls.

2 kommentarer:

  1. Japp...det här käns igen...nu min fråga till dej och alla andra bloggare och medmänniskor som inte bloggar ...ska vi ha ett upprop nu...jag kan fixa listan och en illustratin som kan tas till alla bloggar men jag behöver hjälp jag kan få hjälp med formuleringen? En lista att skriva på om förrändring för överskuldsatta arbetslösa och sjuka. Vad säger du? Min mail finns på min blogg låt oss göra det här nu!!!

    SvaraRadera
  2. Så väl beskrivet. *GILLA*

    //Ulrika

    SvaraRadera