tisdag 6 april 2010

Skuldsättningen hotar folkhälsan - SVD 100406

Snabb kommentar ifrån en överskuldsatt: återigen är det SVD som tar täten och lyfter välfärdsfrågorna! Idag publicerar de artikeln "Skuldsättningen hotar folkhälsan" av ordföranden i socialutskottet Kenneth Johansson (C) tillsammans med professor Lennart Levi och docent Richard Ahlström. De viktigaste citaten:

"Allt fler hamnar i skuldfällan. Överskuldsättningen håller på att utvecklas till ett gigantiskt folkhälsoproblem. Hundratusentals barn växer upp under knappa förhållanden och hundratusentals vuxna ådrar sig psykisk ohälsa. Vi vill att färre ska fastna i skulder och fler ska bli skuldfria. För att åstadkomma detta måste vi jobba både förebyggande och återställande inom skolan, Kronofogdemyndigheten och vården."

Tack till herrar Johansson, Levi och Ahlström för väl utfört arbete. Ni kommer, ni ser att det är ett folkhälsoproblem som inte bara berör den som sitter med betalningsanmärkningar, och ni segrar när ni klart och tydligt talar om det som annars bara de mycket väl insatta vet:

att skattebetalarna varje år tvingas lägga ut mellan 30 och 50 MILJARDER kronor för oss överskuldsatta varje år. Pengar som skulle gått till skolan, och till pensionärerna som nu har det tuffare än någonsin med höga kostnader och sänkta pensioner. Pengar som kunde gått till att korta vårdköerna, och skapa arbetsmarknadsåtgärder för alla som nu håller på att slås ut ifrån arbetsmarknaden, framförallt ungdomar som tvingas in i studielånsfällan för att kunna försörja sig.

"Samhällskostnaderna för skuldsättningen är enorma. Enligt Kronofogdemyndigheten leder överskuldsättningen till kostnader för sjukvård och produktionsbortfall på mellan 30 och 50 miljarder kronor per år. Man kan här tala om ett stort, svart hål i svensk ekonomi. Det allra största problemet är dock det mänskliga lidande och de tragedier som följer i överskuldsättningens spår. De undersökningar som har gjorts visar att den psykiska ohälsan är betydligt högre bland dem som har stora skulder."

Jag vet. Jag har själv varit hos läkare idag, för jag lider av att bara få sova mellan fyra och fem timmar varje natt, och nu har jag fått utskrivet en tablett som "ska hjälpa mig att somna". Vid en närmare kontroll i FASS framgår att den även är ångestdämpande. Tack för det, landstinget, vi ska se om det hjälper när jag nu tackade nej till vanliga sömntabletter.

Varför man tackar nej till sömntabletter?

Jaa.. prova att leva som överskuldsatt några år, så inser du såsmåningom att man måste se till att inte ha tillgång till de enkla utvägarna, ifall dina sista försvar rasar samman.

Det handlar inte om att leva. Det handlar om att överleva. I det ämnet är jag expert.






Pingat på intressant.se och Twingly.com

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

10 kommentarer:

  1. hej mannan.
    hörde idag utav sambon att 2st på hans jobb har förlorat sina älskade.en kvinna miste sin man,han var 35år gammal och han bara damp ner och dog. en Man förlorade mamman till sina barn,hon var ochså runt 30år,hon damp också bara ned..
    ngot är ALLVARLIGT fel i det svenska samhällssystemet och det har det varit sedan jag blev sjuk år 2000! då var jag 20år gammal och blev utbränd första gången.
    hört talas om hjärnstress?
    läs här:
    http://www.nkmr.org/boktips_hjarnstress_utdrag_ur_christina_doctares_bok.htm

    MYCKET tänkvärt i dagens samhälle!!

    SvaraRadera
  2. Något är fel, det vet vi. Har också hört att Christina Doctare är duktig. Få se om jag kan få tag i nån av hennes böcker till sommaren, då jag är lite undersysselsatt under industrisemestern och har tid att läsa :)

    SvaraRadera
  3. Kul att man för en gångs skull har börjat resonemanget i rätt ände. Att det är ett hälsoproblem, att det FINNS orsaker bakom.

    SvaraRadera
  4. Jag håller med dig. Och ljuramannen och alla andra. :D

    Att det finns en koppling mellan ohälsa och oro kan väl inte vara någon nyhet? Men man blir förvånad...

    SvaraRadera
  5. Ja, jag tror att många upplever att deras liv är hotade och därmed de själva när man sparkats ut i utanförskap och jagas av kronofogden. Många har sådan ångest att de överhuvudtaget saknar energi att klara av sina liv. Spiralen är igång så att säga. Allt hänger ihop. Människans varningssystem sätter igång och går på högvarv vilket gör att utmattningen tar över. Och så fortsätter det i en ond cirkel till hjärta, hjärna eller något annat sätter definitivt stopp i vissa fall.

    SvaraRadera
  6. Ja, jag har väl i alla fall fått en liten kemisk respit nu, jag som avskyr tabletter... tog en igår kväll, och inget hände. Tog en till efter en halvtimme, gick och lade mig, och vaknade av väckarklockan imorse - första gången på många veckor jag lyckats sova sex, nästan sju timmar i sträck! Men på jobbet sa min anställda lite försiktigt att "du sluddrar idag", och jag har känt av effekten av medicinen fram till lunch, så det får nog bli att bara ta på helgerna så det inte går ut över jobbet.

    Och jag borde blogga om FR ikväll, och jag borde kommentera de andra bloggarna, men jag är så trött nu igen så jag har svårt att tänka klart, så det får nog bli att jag skriver imorrn istället.

    SvaraRadera
  7. Hjärnstress och ohälsa snart skörbjugg som en biverkan på tom portmonäääääääääää....

    SvaraRadera
  8. Ja,medicintillverkare av ångest,sömn,antidepressiva läkemedel måste ha sina gulddagar nu!Är det riktigt klokt att bestämmande politiker inte fattar allvaret nu att överskuldsatta människor som inte ser ett enda ljus längre i tunneln inte ens vill leva längre?Är det "samhällsekonomiskt" försvarbart?Nu kommer det forskningsrapporter som visar att detta är sant,men TYSTNADEN är total...Kränkande och respektlöst är det att bli behandlad som...ingen....Det är som att leva i en krigszon,brevlådan är just nu en av fienderna,skyddat nr på telefonen likaså.Jag har blivit paranoid på kuppen,ser fiender överallt,livslusten finns ej längre,arbeta är ledsamt för jag får ju ingen lön kvar efter att kronofogden fått sitt...kan det vara rimligt att man ser till att de arbetsföra som har turen att ha ett jobb tappar all lust till sitt arbete pga ett helt galet förbehållsbelopp som inte tar den minsta hänsyn till att man ej längre kan betala de mest basala räkningarna?Som en anställd på verkställigheten sa till mig en gång här:"det är inte meningen att du ska kunna betala annat än,hyra,el,mat"...Tack för det!Nu är jag sjukskriven 25% och orkar nog inte jobba vidare länge till som det ser ut nu,så då blir jag väl utförsäkrad också,för det finns ju inga sjuka i det landet utan bara fuskare,lata, och dom kan vi ju se hur dom är för dom hamnar ju i programmet Lyxfällan...eller....

    SvaraRadera
  9. Jag är livrädd för att regeringen skall börja NEKA vård till de med utmattningsdepressioner. Jag har nästan aldrig varit sjuk förut men sista åren fått svarta luckor. Koncentrationssvårigheter, tappat ord, glömt min adress etc. Detta har varit väldigt svårt för mig som alltid haft koll och varit glad och nyfiken. Jag har haft lätt att lära mig saker och se samband etc men när man hamnat i det här har stressen förvandlat mig till något som jag inte känner igen. Jag har tackat nej att träffa människor i allt högre grad. Jag tänker ofta på det, att jag som alltid varit så glad trots tuffa prövningar i familjen med sjukt barn etc så har jag istället börjat få mörka tankar. Kan inte allt bara ta slut snart? Det kommer då och då, oftare känns det som och jag tänker på mina barn. Men jag skäms för mina barn att det blivit så här fastän jag vet att de inte tycker det, att jag skall skämmas. Men det är tungt ofta. Jag tom skäms för att gå till läkare och berätta hur det är för jag tror att de skall kränka mig också. Jag försöker verkligen men jag tycker det är tungt.

    SvaraRadera
  10. Inspirerar, Mellow, Noomi: där är problemet i sin kärna. Vi är rädda hela tiden!

    Rädda att bli utan arbete, rädda att bli sjuka så vi blir av med arbetet och rädda att Kronofogden ska ställa till det så vi blir av med våra arbeten när de klampar in och ska mäta ut löner vi är så beroende av för att kunna överleva, rädda att bli bostadslösa, rädda att inte kunna betala elräkningen, rädda att inte få hjälp av läkare som inte rimligtvis kan förstå hur vi mår, rädda att bli utknuffade ännu litet längre ut på kanten av politiker som tar beslut som gör livet ännu svårare för oss, rädda för mediciner och rädda att bli utan mediciner som vi måste ha tillslut för alla dessa rädslor börjar ta ut sin rätt även på kroppen. Allt är bara en enda stor rädsla, och i perioder klappar man nästan ihop av den, eller klappar man ihop för gott en vacker dag.

    Såg ni förresten ProjektPåRiktigts starka inlägg idag, om statistiken som sätter ångest i relation till den privatekonomiska situationen? Om inte, titta här:

    http://projektpariktigt.blogspot.com/2010/04/ekonomi-halsa.html

    Helt otroligt. Det är bevisat att det finns ett samband mellan pengar och mående. HUR kan det få vara så som det är idag då?

    SvaraRadera