onsdag 14 april 2010

Fattiga i Sverige 2010, läsvärt av Anders Pihlblad TV4

Tv4:s Anders Pihlblad publicerar ikväll en mycket läsvärd artikel om fattigdom i Sverige år 2010. Kan man vara fattig i Sverige 2010?

"Allt fler personer räknas som fattiga i Sverige. Enligt nya beräkningar är 1,1 miljoner fattiga i dag, en ökning med en kvarts miljon sedan 2006.

Det är riksdagens utredningstjänst på uppdrag av Vänsterpartiet som kartlagt fattigdomen i Sverige. Som fattig räknas alla familjemedlemmar i hushåll som lever under den relativa fattigdomsgränsen enligt OECD:s skala. Det vill säga under 60 procent av medianinkomsten.

Kraftig ökning
Siffrorna visar på en kraftig ökning av antalet fattiga – en kvarts miljon fler nu jämfört med 2006. De senaste tre årens siffror är beräknade utifrån en prognos av det material som finns.

Fler kvinnor
Undersökningen visar också att ökningen av fattiga är större bland kvinnor. 452 000 kvinnor är fattiga idag jämfört med 247 000 2003. När det gäller män så är det 376 000 som är fattiga idag jämfört med 224 000 2003.

Anders Pihlblad

anders.pihlblad@tv4.se"

Och så tillhörande statistik över Fattiga i Sverige:

2003 596 000
2004 658 000
2005 766 000
2006 850 000
2007 958 000
2008 1 030 000
2009 1 033 000
2010 1 107 000


Kursivt=prognoser

Tack Anders. Vi vet. Du vet. Nu hoppas jag bara att så många som möjligt av dem som INTE räknas in 1,1-miljonsklicken läser vad du skrivit, och tar det till sig i sin trygga lullullvärld med fast inkomst, semesterresor och pensionssparande. Det vore nog bra.

Ikväll har jag bytt ett par av de stinkande pantkassarna som jag samlat ihop på min balkong, mot tomatkross och creme fraiche nere på storköpet. Det är också bra.


Andra onsdagsbloggare, varav några idag skrivit om fattigdom i dagens Sverige:

Insolvens Stockholm
Nollkoll
ProjektPåRiktigt
Ljuramannen
Affes Blogg
Att göra rätt för sig
Dwights13
Inspirerar Inspirationen
Johnny Rocker
Autodidact
Obestånd
Skuldsatt
NoCash is my name
Villerider
Blessed To Be Me
Fattig Riddare i Stockholm


Pingat på intressant.se och twingly.com

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 kommentarer:

 1. Det finns inget samhälle som TJÄNAR på att ha en så stor andel fattiga. Undrar vad den egentliga orsaken är till att man tillåter det.

  SvaraRadera
 2. Alltså, enligt statistiken har andelen fattiga fördubblats sedan 2003. Vart tog arbetslinjen vägen? Är det månne det hemska skattetrycket som är orsaken?

  SvaraRadera
 3. Fattigdom och hög arbetslöshet kommer att vara bra att hänvisa till när det börjar bli tal om att sänka lönerna framöver... Fattiga och hungriga ställer inte så höga krav.

  Dwight

  SvaraRadera
 4. Om man ser till den politik som förs idag, så går allt ut på att öka klyftorna mellan dem som har och dem som inte har. Gamla, arbetslösa, sjuka, handikappade och skuldsatta ska hållas ner i inkomst under fattigdomsgränsen: den som är frisk, har jobb och aldrig har behövt bli överskuldsatt får behålla mer av sina pengar och kan lägga på hög.

  Syftet? Att skilja agnarna ifrån vetet, d.v.s. dela upp oss i "bra" respektive "dåliga" så vi blir medvetna om våra platser i näringskedjan redan som barn. Så fungerar konservativ politik i verkligheten.

  SvaraRadera
 5. Bra! Sanningens siffror berättar hur det verkligen ligger till.

  Fast arbete, utlands semester och pensionsparande, vad f-n är det?

  SvaraRadera
 6. Om man ser detta i ett större perpesktiv blir man mer förvånad. Tänk er att alla dessa skulle samlas i en stad. "Fattigstaden" t.ex. Det är alltså en storstad vi pratar om. Den staden skulle sen vara utformad med utgångspunkten på folks ekonomi. Då skulle säkert makthavare och politiker se vilken situation som skulle finnas där. Skulle man tillåta det? Troligtvis inte, men när vi är utspridda över hela landet bryr man sig inte. För då är dom mycket starkare än vad vi är. Det är mycket lättare att hålla oss nere och trycka ner oss, än att låta oss vara en större del av Sveriges ekonomi. För tänk vad vi skulle kunna bidra med om vi inte varit fattiga!

  SvaraRadera
 7. Sh*t,
  Är så otroligt fast i mitt eget universum att jag inte förstått: Jag är fattig!!!

  //m-matten

  SvaraRadera
 8. http://www.namninsamling.com/site/get.asp?stoppa_jug_nu

  Min namninsamling mot Jobb och Utvecklingsgarantin!
  Stoppa JUG:en NU!

  SvaraRadera
 9. Hejsan, har du några källor till texten? skriver en uppsats, ville kolla lite mer.

  SvaraRadera
 10. Bästa Anonym, klicka på de blåmarkerade orden i texten så ser du att jag ofta länkar till mina källor. Har du någon specifik fråga om obestånd, har du en expert i Ulrika Ring som nås via http://blogg.segra.se/ Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera