måndag 12 april 2010

Stora måndagsjakten...

...går av stapeln ikväll igen, jag har inte tid att gå ut bara för att njuta av vårvädret, nej, här ska traskas tvärs över halva stan för att köpas gurka för tolv kronor kilot, konserverad majs och kanske någon frukt också om jag hittar något billigt... för hur det är har jag mycket bekymmer just med frukt och grönt, det känns som det första man väljer bort när pengarna inte räcker, fast det borde vara det sista om man tittar på hälsan. Är det inte så?

Och så minns jag hur det var när vi hade det som värst, när jag varit sjuk länge och inte kunde klara oss ekonomiskt, när jag stod på storköpet varje söndag kväll och valde ut exakt fem frukter till den lilla Mannan, en för varje dag på förskolan då hon måste ha en frukt med sig till morgonsamlingen. Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag. För alla andra barn hade frukt med sig. Och när det inte gick blev det smörgås istället. Och när det inte fanns mellanmål till två barn hemma vid dagens slut, fanns det alltid nån ursäkt för att den lilla Mannan inte skulle få med sig någon lekkamrat hem...

Bara att traska iväg då.

10 kommentarer:

 1. Det är väldigt dyrt med grönsaker och frukt nu. Jag har också sprungit runt. Pris-Extra har billigt denna veckan såg jag. Jag tycker överhuvud taget att allt blivit väldigt dyrt. Men det beror väl som vanligt på att man inte har så mycket att handla för.

  SvaraRadera
 2. Pris-Extra verkar bra på frukt och grönt. Om du har Netto i närheten, är de också ganska duktiga på detta, och Coop Forum kör billigt ibland när de har medlemsveckor... men nu har tillochmed Willys börjat klättra upp i pris, jag såg att de vill ha femtio kronor för en femkilossäck med gul lök nu (vaaa!) och Lidl som körde billigt förut är nästan lika dyra som alla andra nu.

  Men nog har matpriserna ökat under det sista året! Försök hitta köttfärs under femtiolappen kilot - det går inte om du inte är beredd att acceptera 20% fetthalt. Likadant är det med matolja, tomatpuré och grönsakskonserver, kaffe, kakao, smala ostar, fullkornspasta, smörgåsmargarin, färdigbakat bröd, ägg (2 kr/st är standardpriset nu), nästan all fisk utom sill, juicer, ris, gryner och baljväxter och så vidare, och så vidare. Kanske bara två-tre procents ökning per varugrupp, uppåt 60% på matoljor och vissa konserver jag brukat köpa, men totalt blir det pengar! Det är nog bara vitt socker som blivit billigare sista tiden, och det kan man ju inte leva på... Och så menar KFM att vi överskuldsatta ska klara oss på ett MINDRE normalbelopp??

  SvaraRadera
 3. mannan,varför bakar du inte själv? det är ju billigare?

  SvaraRadera
 4. Om du har hängt med, Kattlivet, så ser du att jag redan bakar själv. Kånkar hem kilovis med mjöl med jämna mellanrum. Kan inte baka knäckebröd, men allt utom tunnbröd. Och du är den andra som talar om för mig att jag måste baka själv för att det är billigare, fast jag redan gör det.

  Undrar när nån som läser min blogg kommer tala om för mig att jag inte ska köpa så mycket läsk och chips varje vecka när jag har skulder ;)

  SvaraRadera
 5. Läsk och chips är inte nyttigt, därför skall man försöka undvika det. Däremot tycker jag att man kan gnälla på dom som röker och klagar för är det något som är riktigt dyrt så är det just rökat.

  SvaraRadera
 6. Tänker inte klaga på något den närmsta tiden. Även KFM-häxorna kommer att klara sig ifrån mina onda tankar. Idag fick kära hustrun besked att hennes praktiktjänst nu övergår till fast jobb. Sagolikt att slippa hennes 223:-/dagen, nu blir det en normal lön. Vad normalt nu är. Sen har äldsta grabben idag fått klart med sitt sommarjobb. Genom studentuthyrningen har han fått jobb hela maj och juni månad. OK, sitta vid en dator, men det är pengar vi talar om. Hans CSN-skuld kan han nu klara själv. Fredag 12/4 ska Ansvarsnämnden ta beslut ang hustruns förlorade inkomst under 5 år. Vilken vecka!! Tala om vändning i ekonomin. Och som någon skrev, nu får han betala rökat själv.

  SvaraRadera
 7. Gratulerar, Stewball! Hoppas inget grusar er lycka nu!

  SvaraRadera
 8. du skriver ju själv i kommentaren över min kommentar "färdigbakat bröd"

  SvaraRadera
 9. Yes, men sen har jag också i detalj redovisat alla inköp jag kunnat göra sen den 1 januari i år, och där finns inget bröd annat än knäcke och lite tunnbröd, däremot en massa mjöl och jäst, och jag har ju berättat 3-4 gånger att jag bakar vaje helg, så jag trodde inte det var nån tvekan?

  Man snålar in på allt. Men det gör säkert du också?

  SvaraRadera
 10. Det måste bara lyckas! Annars är man tillbaka på rutan "Gå till KFM utan att passera gå".

  SvaraRadera