söndag 4 april 2010

När man skjuter kronofogdar

blöder ni lika mycket som alla andra människor, tror jag.
Eller gör ni inte det?

Rubriken på detta inlägg är inte satt för att mana till våld emot kronofogdar. Jag vet av egen erfarenhet exakt vad en kula, eller för den delen en hagelsvärm kan göra med en mänsklig skalle. Jag vet något om hur det luktar i ett rum där nyligen en stor mängd blod spillts eller en tarm i dödsögonblicket har tömts, och jag vill ingen annan så illa. Och jag är rå som på det här viset tar skamgrepp på en förhoppningsvis ganska stor grupp myndighetsanställda som läser det här inlägget, men jag tror det är nödvändigt, för nu vill jag att ni ska tänka till och vara mer vakna och skärpta än vanligt. Det här är ett inlägg om den mänskliga kronofogden, eller snarare människorna inom Kronofogdemyndigheten. Ni måste bli delaktiga i samma värld som vi överskuldsatta lever i, annars är ni, och vi, förlorade.

Minns ni det här? Det hände under den förra ekonomiska krisen, i november 1992 blev två kronofogdar under tjänsteutövning mördade, ihjälskjutna. Jag var inte kund hos er då men ett par år senare hamnade jag i era register, och första gången jag besökte era lokaler lär ha varit någon gång under 1998 eller 1999. Då fick jag träffa "min" handläggare uppe på hennes tjänsterum och ställa mina frågor, och så satte vi upp en frivillig betalningsplan där jag fick betala in en tusenlapp i månaden på min stora skatteskuld. Så var det då... Förra sommaren blev jag kallad till förhör på mitt lokala KFM-kontor, och på tio år hade mycket förändrats. Inget personligt möte i foajén, utan en ringklocka vid en reception täckt med vad jag tror var pansarglas, en liten lucka som öppnades, en legitimation som skulle visas och ett "Varsågod och gå in i tvåan och vänta så...". Ett metalliskt klickande när dörren låstes upp ifrån andra sidan pansarglaset, och så hölls samtalet i ett pyttelitet förhörsrum där bokstavligt talat allt utom den nervösa kronoinspektören satt fastskruvat i väggen. Så stor skillnad var det mellan att besöka er på Kronofogdemyndigheten åren 1999 respektive 2009. Vad är det som har hänt på vägen?

Är det hoten emot enskilda tjänstemän som ligger bakom? SVT rapporterade om det alldeles nyss, och jag vet ju att det varit på tapeten tidigare. 200 anmälda hot under 1999, 730 anmälda hot mot er anställda under 2008, det är en kraftig ökning. Ni väcker känslor, det ser vi skuldsatta också, och kanske blir det bara värre och värre. Hur ser er prognos ut för de kommande åren, när ni idag har mellan 400 000 och 600 000 överskuldsatta att tampas med (era egna siffror), varav 130 000 skulle kunna få skuldsanering direkt om de bara sökte (era egna siffror), och minst 100 000 svenskar med införsel på lönen? Hur ser prognosen ut framöver, när räntorna börjar stiga till hösten och fler bostadsrätter måste säljas exekutivt? Vad ser ni i kristallkulan? Jag ser våld. Så skriver jag det här inlägget nu, innan det händer, för när det händer kommer jag inte att kunna göra annat än att beklaga dem det drabbar, framförallt som även kronoinspektörer kan vara föräldrar.

Så varför tar jag upp det här? Är det inte bättre att tiga om det, låta bli att lyfta frågan om våldet emot Kronofogdemyndighetens personal och bara låta er fortsätta jobba bakom väggfasta möbler och pansarglas, helst i team där flera anställda i grupp ska hantera varje skuldsatt så att ingen enskild tjänsteman kan sägas vara ansvarig för gäldenärskontakten. Strikta säkerhetsrutiner på och utanför kontoret, jobba så anonymt och opersonligt det bara går, och skaffa skyddade personuppgifter om det hettar till. Ja, säg det. Kan det vara så att våldet emot tjänstemän ytterst är ett hot emot demokratin, då vi vanliga dödliga överskuldsatta stängs ute ifrån information vi behöver ha av er för att kunna navigera rätt, för att vi allihop stämplas som potentiella våldsverkare? Att en mer sluten verkställighet gör det ännu svårare för oss överskuldsatta att komma till rätta med våra problem, då vi bara har anonyma telefonröster eller anonyma mail från kundtjänst att förlita oss till? För dit är vi på väg idag, det blir svårare att få personlig kontakt med er på Kronofogdemyndighetens lokalkontor för vart år som går om ni måste hålla på och skydda er mot oss hela tiden, och idag får man en "egen" fogde först när man kommit så långt att man fått beslut om inledande av skuldsanering. Behövs inte den personliga relationen innan dess?

Den personliga relationen behövs innan dess. Det personliga förtroendet är grunden till att kunna ta hjälp av er när det har gått så långt att man är överskuldsatt.

Missförstå mig inte. Många skuldsatta har en bild av Kronofogdemyndigheten som något ont, och av kronofogdar som ett särskilt ondsint folkslag. När ni möter oss i verkliga livet är vi oftast föremål för någon åtgärd ifrån KFM´s sida, eller så är vi ute efter att få åtgärda er, bokstavligt talat. Vi är därmed inte helt enkla att tas med i alla lägen. Andra gör sitt bästa för att provocera KFM-anställda för att i möjligaste mån få till en debatt. Det kan nämligen tänkas att det bland såväl KFM´s tjänstemän som bland överskuldsatta finns individer och grupperingar som vill och kan se lösningar, exempelvis en mer tillgänglig och kortare skuldsaneringsprocess - men när parterna inte kan mötas i samtal, uppstår heller inget samförstånd. Så är vi evighetsgäldenärer ganska ensamma i kampen för en bättre tillvaro, oavsett att vi egentligen har vänner på Kronofogdemyndigheten, som ju är den del av samhällskroppen som går in och meddelar oss att vi måste lämna ifrån oss ägodelar för att reglera våra skulder, för att tala om för oss att är vräkta, som byter våra lås, magasinerar våra tillhörigheter och tar vår ilska och ett och annat mordhot under tiden. Vi å vår sida värjer oss med myndighetsförakt, frågar oss vem som egentligen vill jobba som fogde, och ifrågasätter gång på gång det personliga ansvaret när vi inte vet och inte ser hur man inom myndigheten arbetar med dessa frågor. På Fattiga Riddares forum har vi den senaste tiden kunnat konstatera - igen - att man inom myndigheten arbetar olika i olika städer när det gäller utmätning av fordon, och att samma sak verkar gälla glasögon. Det kan fortfarande vara sviter efter att KFM en gång i tiden var indelat i tio mindre enheter. Men vad kommer hända med den kunskapen? Ingenting, för den är inte efterfrågad och kommer inte föras tillbaka till KFM för hantering eller på något sätt bidra till kvalitetssäkringen av myndighetens verksamhet. Vi är motpoler, det är Kronofogdemyndigheten emot de skuldsatta, de skuldsatta emot Kronofogden. Kriiiiiig! Eller? Så kan vi stå där och lipa mot varandra. Eller skjuta på varandra.

Det finns vägar framåt. Jag tror det viktigaste verktyget för att kunna vända utvecklingen, för att komma ifrån polariseringen så långt det är möjligt, är att ha en ständigt pågående dialog mellan överskuldsatta och Kronofogdemyndigheten. KFM behöver visa upp sig, inte som en opartisk myndighet utan som en organisation uppbyggd av människor, individer med egna tankar, egna intressen, egna ingångar i yrket och yrkesrollen. Inte genom pressutskick, kvällstidningchattar eller bloggar på små lokala intresseforum, eller genom slutna möten mellan olika högt upsatta representanter för den ena eller andra organisationen, utan genom vardagliga och enkla möten i de sociala medier som gäller år 2010. Jag säger inte att KFM och dess anställda måste kasta sig in i olika forum och börja bygga nätverk med överskuldsatta på arbetstid, allihop och samtidigt. Men någon av er kanske kan hjälpa till med något, för att ge myndigheten gestalt i det verkliga livet utan att det gäller en utmätning eller att förmana någon skolklass som inte vet vad skulder är? I samarbete med oss det gäller, alltså vi som verkligen har så stora skulder att vi aldrig kommer kunna betala dem? För det var väl vi som skulle läggas på operationsbordet egentligen?

(text borttagen pga bruten relation till annan organistaion //Mannan 100711)

Andra som skriver om detta ämne idag:

Att göra rätt för sig
Ulrika Ring, Signerat Stockholm


Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Glöm inte ansluta dig till vår grupp på Facebook. Länk .
RESURS grupp på Facebook, "Det pågår en tragedi i Sverige just nu" ".
Gruppen Skuldsatt och sjuk på RESURS. Länk .

Pingat på intressant.se och Twingly.com

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

34 kommentarer:

 1. Hade jag inte mina barn att ta hänsyn till (statens hämndbegär skulle drabba dem) så skulle jag skjuta så många fogdar jag hann med.

  De SKULLE kunna vara människor i sin handläggning och visa CIVILKURAGE genom att vägra utföra de omänskliga handlingar de idag frivilligt gör. Exakt såsom eftervärlden krävde att koncentrationslägrens fångvaktare skulle gjort. Men fångvaktarna skulle ha blivit avrättade, men det blir inte en medmänsklig fogde. Så genom att neka civilkurage har de BEVISAT att de är sämre medmänniskor än fångvaktarna i all världens koncentrationsläger, och de är det på FRIVILLIG basis.

  FY FAAN SÄGER JAG!

  SvaraRadera
 2. Jo, jag förstår hur du tänker, men jag håller inte med dig. Visst finns det lägen då jag också tycker KFM är omänskliga, ett exempel är när de helt iskallt vräker barnfamiljer som inte kan hjälpa att mammas sjukpenning eller pappas a-kassa är fyra månader försenad, där socialtjänsten inte vill eller kan hjälpa så att alla dörrar är stängda för dem, och de därför inte avsiktligen försatt sig i skuld till hyresvärden. I det läget ser jag inget försvar för att utöva fogdemakt mot hjälplösa...

  ...men om man tittar på andra sidan av myntet, kan en hyresvärd (och nu pratar jag inte om stora MKB eller Riksbyggen) gå i konkurs för att bara en hyresgäst inte klarar hyran, och då är det ju också ett jätteproblem som måste hanteras när fastighetsskötaren blir arbetslös, måste vänta fyra månader på a-kassan och hinner bli vräkt med sina barn. För barnens skull önskar jag att vi hade bra skyddsnät och att vräkningar aldrig skulle behöva genomföras, men i verkligheten står vi där och BLIR vräkta. Varenda j***a vecka! Vem ska sköta det då? Uniformerad polis som skrämmer skiten ur ungarna? Något rövarföretag med kamphund ifrån Holmsund som specialiserat sig på "hårda tag mot skuldsatta"?

  Sen är det sant att en fogde som vägrar vräka en barnfamilj inte blir skjuten - han blir bara av med jobbet på sikt - men blir det bättre om en fogde med samvete vägrar vräka en barnfamilj och blir ersatt av någon som är helt samvetslös, eller är det bättre att han jobbar kvar inom myndigheten och försöker ändra systemet inifrån? Att han blir skjuten, eller att han får leva och kan ta tag i sina erfarenheter och få chefernas öron med förslag på andra lösningar? För jag tror det finns såna fogdar också. Annars skulle förslaget om en kortare skuldsaneringstid inte ens kommit upp på bordet från början. Vad vi skuldsatta tycker skiter politikerna i - vi har ingen köpkraft och är skitdåliga på att uttrycka vårt missnöje politiskt, så vi är värdelösa på alla sätt. Vi har bara KFM som kan och vill prata för oss. Sen "glömmer" KFM fråga vad vi tycker innan de pratar, men det går att ändra på. Om vi ger tusan i att skjuta dem. För då blir det ju bara ännu hårdare tag mot oss skuldsatta... förstår du min logik?

  SvaraRadera
 3. Oj, vad det här var klokt.

  Jag behöver läsa en gång till tror jag.

  //Ulrika

  SvaraRadera
 4. Äntligen resonerar någon av oss kring denna möjlighet på ett sansat och förnuftigt plan. Ty många mord har det planerats, många molotovcoctails har det tänkts ut och mycket inmaginär dynamit har det stulits på tänkta vägbyggen.

  SvaraRadera
 5. Applåder! Utvecklingen är sjuk, systemet är sjukt. Det här med säkerhetstänket är symptom på det sjuka.

  MVH
  Robert

  SvaraRadera
 6. ronny gustafsson5 april 2010 12:27

  har många gånger haft tankar på att spränga hela skiten i luften. nu har jag också barn som håller mig borta från sådana åtgärder. har träffat kronofogdar som verkligen vill hjälpa till att få ner månadskostnaden. men dom är få. fick ett beslut från kronofogden för 3 vekor sedan då skulle dom dra 1200 kr i månaden ok det var väll axeptabelt. men i föra veckan kom det ett omprövningsbeslut i ärendet då helt plötsligt skulle dom dra 3000 i månaden. då var måtet rågat ringde upp dom och sa from den 1 april så avsäger min sambo aktivitetsersättningen från arbetsförmedlingen.detta innebär att sambon får ledigt från arbetsförmedlingen tills hon skälv vill vara till arbetsmarknadens förfogande. samt att vi blir nollade hos kronofogden. ska dom djävlas så kan vi djävlas tillbaka. berättade detta för kronofoden och fick till svar att sitat.kan man göra så. ska bli så djävla skönt och inte ha med dom att göra på ett bra tag. vi har räknat ut att vi förlorar 1500 krononor på detta beslut. det är det värt.

  SvaraRadera
 7. Ronny, jag förstår dig och sambon helt och fullt, det finns gränser och när man kommer till en viss punkt går det inte längre, man kan lika gärna sluta jobba eller söka jobb för man får inte behålla nåt ändå. Men jag är glad att du tänker på dina barn och låter bli att ta till våld. Några av oss klarar inte att sätta barnens behov först när vi blir för pressade. Du tar ansvar för att dina barn har pappa kvar, och det är värt mer än alla pengar i världen!

  Viktigt, Ronny: Kolla med försäkringskassan om ni kan få lite högre bostadsbidrag nu när sambon inte har aktivitetsersättning längre. Med barn i hushållet undrar jag om ni inte kan få lite extra, utan att komma över gränsen för att det blir utmätningsbart? Fråga f-kassan är gratis. Jag tänker ni kan behöva någon krona till nu, för maten blir inte billigare bara för att ni får femtonhundra mindre varje månad, och bostadsbidraget har du betalat för med dina skattepengar.

  SvaraRadera
 8. Det är som "Villerider" skriver på Fattigga Riddares Forum. Det enda som biter på myndigheter är: Fakta! Detta är ett inlägg med Kalla Fakta.

  Socialtjänsten har haft liknande säkerhetsnivå sedan 10 år tillbaka. Låsta dörrar, pansarglas etc, etc. Det dröjjer inte länge förrän Försäkringskassan har likadant.

  Samhället är upp och ner. Welcome to the 51:th state of USA.

  SvaraRadera
 9. hej mannan.
  jag känner att överlag i samhället så är inte folk medmänskliga längre,de kan inte svara i telefon,på telia,utan man ska prata med en dataröst.inte heller svarar de på vårdcentarlen som vanlit folk,nej där ska man lägga sitt nummer i kö,för att sedan bli uppringd? är man ordentligt sjuk och är orolig måste man väl få prata med en PERSON SOM är MEDMÄNSKLIG?
  va fan har änt med samhället? inte konstigt att folk tar till våld och hot,när det inte går och få prata med en MÄNNISKA,utan antingen en dataröst eller en handläggare på en mYNDIGHET
  gör att msn inte ser sig sedd som person.
  nä,tllbaka till den gamla goda tiden när man kunde ringa och de svarade på en gång!

  SvaraRadera
 10. Jag tror du har helt rätt om Försäkringskassan, Johnny. Tråkigt men sant, det lär bli lås och pansarglas där också. På Arbetsförmedlingen ska det vara två handläggare närvarande idag när man ska meddela en arbetssökande att arbetslöshetsunderstöd är indraget etc. Man förväntar sig bråk, man förväntar sig våld.

  SvaraRadera
 11. Som sagt så ser politikerna endast gäldenärerna som skyldiga vilket man inte gör i andra länder, där är det borgenärerna som är dom skyldiga. Varför driver man ett företag? jo för att tjäna pengar. Liksom inom aktiemarknaden så är det ett risktagande och detta risktagande skall man vara beredd på att ta, annars skall man inte ge sig in i leken.

  SvaraRadera
 12. Anonym 1: Nog kan man bli förbannad på att inte få prata med människor, det ÄR omänskligt många gånger. Jag tror de försöker spara bort alla som behöver hjälp? Vore det inte enklare att slå ihjäl oss direkt undrar man ibland? Det är ett slags ättestupa, att sparka på dem som redan ligger när det ska sparas på sjuka och hjälpbehövande.

  Anonym 2: Sant, det är bara här i Sverige man korsfäster skuldsatta utan att tänka på vem som lånar ut pengar, sluter avtal och så vidare utan att tänka på vad som händer om vi drabbas av exempelvis sjukdom och därför inte kan betala allt vi vill kunna betala. Kanske är det så illa att några företag spekulerar i att några av oss inte SKA kunna betala, för det verkar ju gå väldigt bra för inkassoföretagen som säljer våra skulder emellan sig. Samtidigt var det över 35% av dem som fick skuldsanering av Kronofogden förra året, som hade sin försörjning genom sjukförsäkringen. Det visar ju också vilken grupp som har mest problem med att försörja sig, vilka som får mest skulder och som då blir "godast mat" för företagen som spekulerar: de sjuka.

  SvaraRadera
 13. hej mannan!

  idag i min blogg bjuder jag påköttfärsbiffar+recept.
  välkommen.

  SvaraRadera
 14. ronny gustafsson5 april 2010 16:44

  hej mannan vet att jag kommer att få bostadsbidrag kommer att ansöka om det senare. nu vill jag bara inte ha med kronofogden att göra. nu får dom nolla oss. så att dom fattar vad det är frågan om. önskar att man bode kvar i stockholm där kunde man om det knep i kassan jobba lite svart i alla fall. har haft indrivning sedan den föra finanskrisen. inväntar den nya skuldsaneringslagen. sedan får man se vad man ska göra. om den nu kommer. politikerna måste fatta att dom sitter på en tickande bomb. hare bra ronny.

  SvaraRadera
 15. Vem var det som startade denna hämnd-cykelsdiskussion? var det månne jag...?

  SvaraRadera
 16. Ronny, ta hand om dig och familjen! Sen ska du söka skuldsanering oavsett ifall de lyckas sjabbla med förslaget av ändring i skuldsaneringstiden. Jättemånga går och väntar på beslut om att det ska bli på tre år, och det hoppas jag också, så vi får ett slut på fler människors ändlösa lidande nån gång. Men om det blir fortsatt femårig, sök ändå! Du kan inte göda systemet med dina ihopslitna pengar i resten av ditt liv, det bara går inte. Sen ska du ha en tiopoängare för att politikerna måste fatta, det stämmer fullständigt. Frågan är om de kanske HAR fattat, men skiter i det och lämnar kronofogdarna till sitt öde att skjutas på bäst de vill?

  Anonym 3: om det var du, är du i vart fall inte ensam. Många som går med knuten näve i fickan nu.

  SvaraRadera
 17. ronny gustafsson5 april 2010 19:30

  kommer att lägga in om skuldsanering oavsett om det blir 3 eller 5 år. för mig spelar tiden ingen roll. hoppas bara på att kronpelle får sina verktyg som dom har önskat. samt att esborns förslag uppmärkssamats. skulle bara en bråkdel av förslagen gå i genom så tror jag att många med mig skulle ta sig ur denna skuldfälla för egen maskin. ta bara detta. 1 stoppa räntan på skulden när den kommer in till kronpelle. 2 sätt ett tak på hur gamla skulderna får bli. osv finns massor med enkla lösningar som skulle genomföras med omedelbar verkan. sen om borgarna får hemliga bidrag från skuldindustrin. klart att dom inte vill ta tag i problemet.

  SvaraRadera
 18. Kära gamla KFM.Det är därför jag hållt mig borta ett antal veckor. Vi trodde vi klarat oss, men så står KFM-häxorna utanför dörren. Vi visade brevet från Hyresnämnden att ärendet var tillbakadraget. Men icke, det papperet kunde man snyta sig i. Det var alltså dags för avhysning igen. Man börjar bli van på detta djävla flackande. I 5 dagar slet jag med telefonen, husannonser, allt som kunde ge tak över huvudet. Vi försökte med att köpa oss tid, men icke. Värden skulle bara bli av med oss. Till slut blev det personligt, att slänga in extrahyror var inte intressant. Han kontaktade alla kunde tänkas för att stoppa oss. Men på dom sista skälvande dagarna hände något. Ett hus vi kunde titta på! Och nära havet var ju bara en bonus. Telefonen gick varm efter hustitten, för detta hus var ju en dröm!! Glädjen ville inte ta slut när vi hämtade nyckeln hos vår blivande granne. Med ens insåg vi att KFM skulle bli blåst på en avhysning. Lycka,lycka!! 10timmar innan KFM's besök med nya lås, stängde vi dörren och flyttade det sista. Vi hade åter en högre makt som hjälpte oss. Till ett drömhus 300meter från havet! Till långa promenader utmed stranden, till ett hundbad för våra 4-fota vänner. Kunde det bli bättre, fast man lekt med avhysningens regler i bakhuvudet. Nu hoppas jag att jag aldrig mer ska ha med KFM att göra, utan nu ska dom vara väck för alltid. Jag har lärt mig att hata denna myndighet till den grad att förnuftet inte hinner med. Måtte hela dj..la myndigheten flyga i luften, låt folket grilla korv i resterna med pilsner stulet från KFM. Det var allt för denna gång.

  SvaraRadera
 19. Herregud, Stewball! Jag undrade precis vart du tagit vägen, men så tänkte jag att ja, nu borde hustrun snart få första lönen och det kanske har ordnat sig för grabben med CSN också, så de har väl fått en respit nu hela familjen och kan koppla av lagom till våren... och så blir ni påhoppade angående vräkning i alla fall! Helt otroligt! Vilket lagrum stöder de sig på när inte hyresnämnden har något att säga till om? Jag begriper inte det, ärligt talat.

  Men som du skriver, ni hade nog en högre makt som hjälpte er, det måste ni haft. Nån kanske har sett att ni gör ert allra bästa, och jag ska verkligen hoppas för er skull nu att ni får vara ifred och ha ert boende för er själva. Jag skulle verkligen unna er en lång och underbar vår och sommar utan mer problem, så ni och barnen fick njuta av det nya läget tllsammans med hundarna.

  Ronny: det låter bra att du ansöker i vilket fall. Jag är lite rädd att folk ska ge upp om det blir bakslag nu med ett urvattnat lagförslag. Sen håller skuldindustrin emot så mycket de kan, men varje liten krona vi kan rädda till våra familjer är en krona vunnen, och ett litet steg till ett mer anständigt liv.

  SvaraRadera
 20. ronny gustafsson5 april 2010 23:13

  hej mannan jag kommer aldrig att ge upp så länge jag har knoppen i behåll. nu ska jag ge igen för deras behandling av min familj. där går gränsen. nu får dom inte ett öre utav mig hädanefter. det hade dom inte räknat med. nu ska vi koppla av och ha det lungt och skönt i sommar. vi alla i familjen tackar dig för denna pratstund. samt önskar dig en trevlig fortsättning på det nya året. hälsningar ronny med familj.

  SvaraRadera
 21. Mycket, mycket bra skrivet. Jag funderar ofta på det här med hur mycket en människa kan utstå och tåla. Vi är ju beskaffade med ett varningssystem i hjärnan som slår på när vi känner oss hotade. En långvarig negativ psykisk stress kan utlösa irrationella handlingar hos vem som helst.

  Vad du beskriver är ju att myndigheter arbetar på ett sådan sätt att människors varningssystem slås på och en konstant psykisk stress kan frammana ett risktagande hos myndigheten att verka utan säkerhetsåtgärder.

  Nu blir ju inte alla hotfulla utan många drabbas av ångest (den syns ju inte) och den äter upp människor inifrån, tar ifrån dem all energi och försätter dem i ett tillstånd som ingen vill vara i som varit där.

  De som mot förmodan skulle inbilla sig att det är roligt att vara skuldsatt skulle få en provvecka - sedan skulle de aldrig käfta igen.

  SvaraRadera
 22. Ska tillägga att jag hade flera tel.samtal med Jan Ertsbom, där jag försökte få hans hjälp. Jag försökte få honom att använda sin politiska makt i vad jag tyckte han borde kunna ställa upp med. Ok, han var tydligen i kontakt med värden för att se vad han kunde göra. Men givetvis var det för döva öron han pratade. Senare när jag åter var i kontakt med honom och frågade ang vad han försöker göra med en ev lag, så blev svaret att någon lag finns inte. Allt handlar om godtycke! När jag försöker få fram ytterligare svar, blev svaret något jag kanske visste men det blev ändå så jag hoppade till. "Det är inte förbjudet att vräka folk eller avhysa"! Det var nog där som mitt ev förtroende för honom försvann. Jag hade nog räknat mer av en politiker som ska framstå lite mer än andra i just dessa ärenden. Nåväl, vi har nu firar vår första påsk i nya huset. Vi har betalt vår hyra och allt känns bra. Det är fortfarande svårt att förstå denna högre makt som än en gång har stått oss bi i en mycket svår period. Jag är inte religiös, men jag närmar mig nog det steget snart.

  SvaraRadera
 23. Har för en liten stund sen fått veta att Ansvarsnämnden ska ha sitt möte ang hustruns ersättning för förlorad arbetsinkomst den 16/4. Det ser nu ut som om vi kan få ett avslut på denna 5-åriga historia. Samt att denna gång kan inte Trygg-Hansa få in någon mullvad i mötet. Som man hade i juni förra året, när personen upptäcktes i sista stund. Grabbens CSN blev aldrig av då vi inte kunde lösa hans skuld. Lyckligtvis trivs han i vårt nya hus, så det är lite lättare för honom. Hustruns första lön dröjer nog tyvärr, då man förlängt hennes praktiklön istället. (223:-/dag). Vi får försöka hanka oss fram, tänka på alla kronor vi kan undvara. Men KFM får inte ett öre under en längre tid. vilket är en glädjande del av vardagen. Vi har även fått veta att vår f.d. värd, har ägnat en hel del av sin tid att smutskasta oss. Han har fullständigt tagit all heder av mig och min familj. Vi övervägde polisanmälan, men lyckan att vara från honom är/var större. Han försökte stjälpa oss, men han åkte på det själv.

  SvaraRadera
 24. Jag lider med dig och hustrun, att det ska behöva ta FEM år att få en försäkringshistoria utredd är skandal och jag undrar verkligen om det hade fått ta så lång tid om ni varit miljonärer, aktiva politiker eller tv-kändisar eller på andra sätt räknats som "framstående". Men folk som har det tufft, som sliter med ekonomin eller har dålig hälsa, dem kan man trampa på. Det är diskriminering!

  Och den där hyresvärden hade ni visst tur som kom ifrån. Synd bara att man inte kan förbjuda en sån att hyra ut. Jag tror ju inte han kommer bli bättre emot nästa hyresgäst förstås, men det lär ni kanske få höra talas om med tiden?

  SvaraRadera
 25. Det som hänt är att man inte ser träden för all skog. Vi har helt enkelt blivit för många. Och för mångkulturella.

  SvaraRadera
 26. Anonym, tror du det? Jag undrar om det kanske är så att så många har så stora skulder att man blir lite apatisk inför problemet ibland... men å andra sidan, alla jag har talat med hittills uttrycker ju samma sak: man mår dåligt av att inte kunna betala för sig som man vill kunna göra, man skäms och man vill inte att någon annan ska få veta det. Framförallt skämd man inför sina barn och sina släktingar. Det går igen hela tiden, oavsett vem som säger det eller vilken kultur den personen kommer ifrån. Det är lika skamligt att inte kunna betala för sig i Finland som i Paraguay, och min väninna som kommer ifrån Irak har berättat att inom den variant av islam hon har växt upp med är det vansinnigt fult att ta emot almossor (hon menar socialbidrag) framförallt om man är frisk och stark och kan arbeta för sina pengar, och lika fult att inte betala sina skulder.

  SvaraRadera
 27. Mannan, du skriver lika bra som Ulrika Ring och jag kunde bara inte låta bli att också kopiera in din artikel i min egen blogg: http://cyberliv.se/blog.html

  Hoppas det inte gör nåt, men jag tycker det här är så enormt viktigt att folk får läsa mer om!

  Fogdeskulder och besök på Soc har i alla tider betraktats av alla som enormt skämmigt och något enormt fult, VARFÖR???

  Särskilt nu när bankirerna och staten verkligen går hand i hand med varandra och samarbetar mer än någonsin!

  Jag har läst mycket på nätet de senaste 4-5 åren och det jag kommit fram till är att det här inte sker av en slump.
  Att folket blir fattigare och skolan fördummar i stället för att göra barnen kloka och smarta, allt detta är planerat för sedan länge och satt i system ungefär runt 1930-talet, i alla fall när det gäller Sverige.

  Andra västländer började lite tidigare och en del något senare, men ATT det är medvetet råder det INGA tvivel om!

  Just därför skriver jag så mycket jag nånsin orkar om det jag upptäcker, för jag tycker det är enormt viktigt att sprida information när man har lite tur och hittar den, för det är inte alltid lätt ATT hitta den!!! :)

  Hur som helst, TACK för en jättebra blogg, den här kommer jag att länka till, liksom Ulrikas, om det är ok alltså...

  SvaraRadera
 28. Helt OK, Stig, det jag skriver här är fritt att kopiera så länge du inte säljer det under eget namn och sticker till Mallis för pengarna ;) Närå, du har mitt tillstånd :)

  Och ja, klyftorna mellan dem som har och dem som inte har ökar, och vissa kämpar som bara den för att öka dem ännu mer, och några av oss ramlar ner för stupet och kommer inte upp mer.

  SvaraRadera
 29. Då tycker jag att vi alla ska hjälpas åt att ändra på hela skitsystemet!

  TILLSAMMANS kan vi vara riktigt starka, men då måste dom svenskar som leker struts och inte vågar/orkar se skiten vakna upp och ta fajten dom med!

  DÅ KAN VI FÖRÄNDRA VÅR LILLA ANKDAMM I ALLA FALL :)

  Tack för att jag får länka in dig ;)

  SvaraRadera
 30. Mannan sa: "Jo, jag förstår hur du tänker, men jag håller inte med dig."

  Anonym 1:
  Inte för att jag förstår ditt resonemang något bättre med en sådan kommentar, i synnerhet som du helt negligerar likartade inlägg i samma stil som mitt.
  Det HAR FUNNITS folk som du beskriver anställda hos kf, men de pressas (ev mobbas) till att sluta sin anställning. Ett exempel: Jag försökte förklara för en rep från kf att efter jag betalt hyra och el, hade jag bara c:a 2500 kr kvar var månad till mat, mm. Ok sa hon då kan vi inte mäta ut någon lön från dig. En vecka senare hade big boss på det kontor hon tillhörde skrivit till mig och min arbetsgivare och därmed var min anställning omöjlig, jag skulle inte ha något kvar till hyra och el+mat var inte att tänka på ens. Jag ringde och försökte få tag på min första kontakt, men hon fanns ej kvar på avd, man kan bara gissa varför??
  Det är DEN organiserade terrororganisationen du stöttar Mannan, skäms på dig!

  SvaraRadera
 31. Jag skäms inte, och jag stöttar ingen organiserad terrororganisation. Det finns helt klart fogdar som den första du träffade, som är bättre lämpade att ha kontakt med oss som sitter i skuldfällan, som har en realistisk uppfattning om vad som är möjligt och vad som faktiskt är omöjligt. I ditt fall låter det helt åt helvete att mäta ut, INGEN ensamstående svensk kan leva på 2500 kronor när hyran är betald, och har du fått det beslutet är det tamigfan emot allt som KFM själva beslutat om förbehållsbelopp etc. Normalbeloppet för dig som ensamstående är över 4400 kronor när hyran är betald. Varför överklagar du inte, chefen du pratade med har också en chef!

  Och ja, inom KFM finns det även fradgatuggande bindgalna nötter som SKA mäta ut oavsett om det finns något att mäta ut eller inte, det har du en poäng i. Ovanpå det finns inom myndigheten vissa skillnader i hur man jobbar: det som är utmätningsbart i en del av landet blir inte utmätt i en annan del av landet, och när enskilda fogdar tillåts ta beslut som egentligen borde tas på riksnivå, exempelvis vilket värde en bil ska kunna uppbringa vid försäljning för att den ska vara värd att mätas ut, ja då är det fel, det begriper ett barn.

  Värre exempel finns: på Fattiga Riddares forum finns en kille som inte har nåt kylskåp. Det gamla gick sönder och KFM vägrar låta honom behålla pengar för att köpa ett nytt. Hur hälsovådligt är inte det? Jäveldåren på KFM i Västerås om tog det beslutet borde låsas in i nåt källararkiv för att sortera dammtussar!

  Men igen då: om inte KFM hanterar skuldsättning och skuldsatta personers svårigheter, vem ska göra det då? Nåt maffiaföretag ifrån Holmsund, Zeltz eller vad de heter som poserat på sin hemsida med kamphund och stora svarta bilar, som andas "hårdatag" med varje ord i sin marknadsföring? Alektum Inkasso eller Intrum Justitia, ska de driva in skulder istället för KFM, när det inte ens kan sköta inkassoverksamheten lagligt? Vill du ha Peter Hellman rotande i din kalsonglåda efter småpengar? Eller vad tusan, ska vi inte vara lite effektiva nu och lägga ut all inkasso, alla återtag, all indrivning och utmätningsprocesserna på Hells Angels direkt? Vad säger du, låter inte det ganska bra?

  Kritisera är lätt. Jobba för förändring och förbättring kräver mer än ilska - kom med förslag istället.

  SvaraRadera
 32. Mannans skrev:
  "Men igen då: om inte KFM hanterar skuldsättning och skuldsatta personers svårigheter, vem ska göra det då? Nåt maffiaföretag ifrån Holmsund, Zeltz eller vad de heter som poserat på sin hemsida med kamphund och stora svarta bilar, som andas "hårdatag" med varje ord i sin marknadsföring? Alektum Inkasso eller Intrum Justitia, ska de driva in skulder istället för KFM, när det inte ens kan sköta inkassoverksamheten lagligt? Vill du ha Peter Hellman rotande i din kalsonglåda efter småpengar? Eller vad tusan, ska vi inte vara lite effektiva nu och lägga ut all inkasso, alla återtag, all indrivning och utmätningsprocesserna på Hells Angels direkt? Vad säger du, låter inte det ganska bra?

  Kritisera är lätt. Jobba för förändring och förbättring kräver mer än ilska - kom med förslag istället."

  Anonym 1:
  Nej det är inte så att jag inte förstår din humanitära sida Mannan, jag själv har varit humanist i många många år och pläderat mot våld i alla dess former.
  Men när staten själva står för den värsta terrorismen i detta land genom att låta privata intressen utnyttja statligt finansierade verksamheter som kf OCH de anställda där inte vill/vågar stå upp och visa civilkurage nog att stoppa detta vansinne. DÅ ställer sig de på skurkarnas sida.
  En av de mest vansinniga sakerna är att organisationen amnesty som säger sig verka mot tortyr mm inte säger ett ord om den statligt organiserade (moraliska) brottslighet som breder ut sig mer och mer över vårt(??) land.
  Jag tycker (kanske i ensamhet) att de indrivare och skurkar som du nämner ovan redan finns och rotar inte bara i byrålådan utan i vår själ efter ALLT som kan tas ifrån oss.
  Att jag då lyfter mitt (imaginära) vapen och vill försvara mig är för mig en naturlig överlevnadsinstinkt.

  Förslag: Ta bort fogdens befogenheter och skrota utsökningsbalken. Med ett enkelt laggenomförande så skulle politiken kunna återställa de flesta överskuldsattas heder och ära till bara en bråkdel av kostnaden som samhället har idag. Ja, staten skulle kunna lösa de VERKLIGA skulderna, dvs ej lögnräntor och hittepåavgifter, för samtliga överskuldsatta, ge en nystart som kostar mindre än det samhällsslöseri som idag skattefinansieras, dvs det kontraproduktiva arbete som kf utför.

  Detaljerna går jag ej in på här, men i detaj kan jag peka på hur man löser de flesta "men om" och de "men" som okunniga idioter har något slags inbyggd reflex att rapa upp när någon vill lösa detta samhällsvansinne.

  Så var vänlig att sparka ej mer på mig Mannan, jag har blivit sparkad på mer än de flesta och jag VET att problemen går att lösa, men viljan finns INTE på beslutsnivå i detta land. Trots att det går att motivera både ekonomiskt men mer än allt annat MORALISKT.

  Att skjuta en torterare/terrorist (kf) är lättare att förklara och försvara än det som vi dagligen utsätts för av staten, DET de göra är helt förkastligt och ej försvarbart.

  SvaraRadera
 33. PS Mannan, ta bort trackern du har längst ner på dina sidor. Det är en kul "manick" men mha all den makt som politiken i vårt land försett sig med så kan den "manicken" liksom mycket annat användas mot dina läsare. Det betyder att ju fler som ser den och förstår den, ju fler får sämre förtroende för att läsa och kommentera på dina sidor. I all välmening / Anonym 1 DS

  SvaraRadera
 34. Nu, bäste Anonym, har du tagit i en del av problemet som är fullständigt makalöst vedervärdig:

  "Förslag: Ta bort fogdens befogenheter och skrota utsökningsbalken. Med ett enkelt laggenomförande så skulle politiken kunna återställa de flesta överskuldsattas heder och ära till bara en bråkdel av kostnaden som samhället har idag. Ja, staten skulle kunna lösa de VERKLIGA skulderna, dvs ej lögnräntor och hittepåavgifter, för samtliga överskuldsatta, ge en nystart som kostar mindre än det samhällsslöseri som idag skattefinansieras, dvs det kontraproduktiva arbete som kf utför."

  Du har helt rätt! Där är ett vansinne i att de överhuvudtaget får förekomma, lögnräntorna och hittepåavgifterna! Och när KFM bara mäter ut och mäter ut utan att de för en sekund försöker ta reda på om räntor och avgifter är rimliga eller sanna, utan som en huvudlös höna bara ska plocka i sig vad än de får tag på och då plockar av gäldenärer allt de äger INKLUSIVE ära och heder, då är det verkligen kontraproduktivt. Folk bryts ner, allrahelst över tio-tjugo års tid med skulder, och KFM vet och ser och det är ingen tvekan om att många fogdar ser de yttersta konsekvenserna också: tandlösa, hemlösa skuldsatta som bokstavligt talat dör i förtid av sjukdomar skapade av ekonomisk stress, gödda av ekonomisk stress, otillräckligt behandlade på grund av ekonomisk stress. Så ja, där har du verkligen en poäng. Om staten genom KFM skalade bort lögnräntor och hittepåavgifter och lät oss betala de verkliga skulderna och bara dem, skulle mångas liv se annorlunda och bättre ut. Visst skulle det få folk tillbaka på banan igen med sin ekonomi, och det skulle verkligen minska statens kostnader för överskuldsatta. Och har du fler förslag på vad som kan göras, hoppas jag att du lyfter fram dem - anonymt om så är, och gärna inne på Fattiga Riddares forum där det du skriver om blir läst av betydligt fler än de få som läser min blogg. För oavsett du tycker jag sparkar på dig eller inte (inte min mening) så tror jag du har ett och annat att säga som tål att läsas av fler än mig.

  Ang. trackern, är det Creeper du tänker på? För den låter mig bara veta hur ofta KFM/Skatteverket mfl är in och läser här. Den andra prylen talar om var i världen folk läser min blogg, inget annat. Men som jag ser det: vill KFM veta vem jag är eller vem som läser här måste de antagligen få det till att jag gjort nåt brottsligt och straffbart för att få tillstånd av åklagare att övervaka min blogg. Det är säkert möjligt genom FRA-lagen, och jag tror inte att nån av manickerna jag har gör någon skillnad. Däremot kan våra myndigheter kolla all trafik till vilken sajt som helst genom storservrarna som "hostar" Blogger med flera blogghotell. Det kan man väl inte hindra efter att FRA-lagen gick igenom? (Skitlag!)

  SvaraRadera