torsdag 13 oktober 2011

Razzia mot svartjobbshärva - Eat Food Factory Europa AB

Poäng till Skatteverket - igen! Jag har tidigare hudflängt dem för att in absurdum förfölja småföretagare med egenhändigt ihopknåpade och lätt vansinniga kalkyler på hur mycket fisk som ingår i en normal sushiportion, i jakten på eventuella svartförsäljningar på restauranger. Kronofogdemyndigheten har fått några välförtjänta kängor också, som när de stod på Essingeleden och utmätte bilister som stoppats av Polisen i vanliga nykterhetskontroller. Men idag har de gjort en riktig samhällsinsats. Från Aftonbladet , nätupplagan:

"I morse slog polisen och Skatteverket till mot en av Nordens största producenter av kylda färdigrätter. Företaget levererar mat till Coop, Lidl, SJ och SAS. 34 arbetare är nu frihetsberövade och ägaren misstänks för brott mot utlänningslagen. Företaget Eat Food Factory Europa AB tillverkar mat som var och varannan svensk serveras på SJ eller köper som snabblunch i matvaruaffärer."


Minst 34 personer har alltså arbetat utan tillstånd, utan att betala skatt, utan att några arbetsgivaravgifter blivit betalda, utan att de anställda kommer få pension eller andra förmåner för sitt slit. Sannolikt har de inte heller fått någon rimlig lön för sitt arbete, och de har säkert varit rättslösa mot arbetsgivaren eftersom de inte haft normala medborgerliga rättigheter. Det är mig veterligen Svenska myndigheters hittills största "sweatshop-tillslag".

I USA är detta vardagsmat. Något media knappt skriver om längre. Är det dit vi är på väg? En slags arbetslinje för illegala invandrare?

Tidningen SVD betonar i sin lilla notis att de anställda har saknat arbetstillstånd. Aftonbladet berättar en annan historia, som är så mycket mer välbekant för oss som jobbat många år i det undre samhällskiktet, där skattebrott är vardagsmat och arbetsgivarna sällan har samvetskval över hur de skaffar sina pengar.

"De flesta kommer från Uzbekistan eller andra före detta sovjetrepubliker.
– Många som har jobbat där har varit asylsökande och har varit skrivna i lägenheter i Jordbro, berättar en källa för Aftonbladet.

"Mycket låga löner"

En före detta anställd berättar samtidigt om hur han känner sig sliten och utnyttjad av företaget. Han talar mycket knackig svenska och vi får tolkhjälp av hans släkting.
– Det är låga löner och alltid kallt där inne. Protesterar man mot något blir de jätteförbannade, säger mannen.
Flera anställda kördes i dag till polishuset för förhör. De kunde inte svenska och polisen behövde tolkar.

Totalt togs 34 personer, de misstänks för allt i från brott mot utlänningslagen till att ha arbetat utan arbetstillstånd. Några är också sedan tidigare efterlysta för verkställighet av utvisning."


"Företaget uppmärksammades i samband med en radiodokumentär 2008. Det hette då Mo Catering. Anställda beskrev slavliknande förhållanden och 2007 dog en truckförare av hjärtinfarkt. Istället för att ringa ambulans kontaktade de anställda cheferna.

Mannen fördes sedan i en privatbil till sjukhuset och var död när han kom fram."

Före detta Mo Catering heter idag Eat Food Factory. Ägaren har redan uttalat sig om att han ska ha blivit lurad av de anställda, att han inte haft en aaaaaning om att han hade olaglig arbetskraft på företaget. Gissar att han kommer skylla på personalchefen och såsmåningom revisorn för alla de skattepengar som aldrig kommit in till myndigheterna.

För många av svartjobbarna är razzian naturligtvis en personlig tragedi, slutet på en desperat flykt undan utvisning. Jag är övertygad om att ganska många av dem tagit jobben för att kunna äta medan de gömt sig från utvisningshotet, och att de haft urusla förhållanden som de bara accepterat för att slippa bli utslängda ur landet. Många av dem lär ha farit riktigt illa. Ingen av dem kommer få något gott med sig av den här historien. Några av dem kommer säkert drabbas av allt möjligt elände när de småningom tvingas lämna landet. Men Skatteverket och polisen satte stopp för ett fortsatt utnyttjande av dem när de slog till idag, och förhoppningsvis kanske det bromsar någon annan kriminell från att driva liknande verksamhet och utnyttja fler gömda flyktingar på samma hänsynslösa sätt. Verkets anställda kanske drevs av ett av världens krångligaste byråkratiska regelverk för arbete och beskattning, men resultatet blir ändå höga poäng i humanitet, för de satte stopp för ett omänskligt utnyttjande av rättsligt sett svaga människor.

Gamla artiklar från SVD om Mo Catering, 2008:

MO Catering: Vi kan bevisa att vi inte gjort fel

Coop slutar sälja färdigmat efter avslöjande om usla förhållanden

Metro och DN ikväll.

EDIT: Idag 111014 har misstankarna mot Eat Factory utökats till att även gälla människohandel. Läs mer på SVDEn mer personlig reflektion: en av Eat Factorys största kunder är SJ. Kontrollerar de inte sina leverantörer bättre när de upphandlar sina vedervärdiga "tåg-måltider"? Minns med ett snett flin den där julen då en företagare här i Mellanstad som var misstänkt för skattebrott lyckades kränga på Skatteverket årets julklapp till drygt 12500 anställda. Jaja, ingen är perfekt. Och julklappen var säkert fin.

11 kommentarer:

 1. Jag håller fullständigt med dig. Helt sjukt att så stora kunder som ICA,Coop och framför allt SJ inte har bättre koll på sina leverantörer. Detta är ju som sagt inte första gången det dyker upp oenligheter. Min åsikt är att kunderna (SJ,Coop,ICA) inte betalar tillräckligt för produkterna och det finns bara en som klarar av att pressa priserna. KONSTIGT VA???

  SvaraRadera
 2. Mycket konstigt... Tänk att detta är Sverige 2012, och fortfarande blir människor utnyttjade på det här sättet. Hoppas de ansvariga blir hårt straffade, och att de som utnyttjats får någon slags ersättning för sitt lidande. Glad att våra myndigheter gör vad de kan för att bekämpa detta.

  SvaraRadera
 3. Nja,,det är 2011 än och vi ska överleva en julhelg och glädja livsmedelsindustrins ägare,
  när bryr sig de stora grosshandlarna om regler
  och människovärde med tanke på vad som paketeras.
  Köp ej produkterna, Blockad tycker jag.
  //pluribus
  http://pluribusevinst.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Helt rätt, Pluribus: står det nu mot förmodan Eat Food Factory på en portion färdigmat, så kommer jag inte heller köpa den. Man kan påverka lite som konsument, så det är bara att vara besvärlig om man vet att en leverantör bär sig illa åt mot personalen.

  SvaraRadera
 5. Sj och Coop samt Lidl med flera bör avsluta sitt arbete omedelbart.
  Framför allt Sj som är statligt samt Coop ett cooperativt förbund som jobbar för rättvisa......går inte så bra ihop va.
  Bojkott. Det enda rätta. Som sagt detta är ju inte första gången det händer så nu måste alla sluta handla omedelbart.

  SvaraRadera
 6. I lördags var jag på Coop som hade ett stort utbud av Eat food factory kvar i disken. Berättade då för personalen om vad som hänt och att de bör ta bort det för att visa på etik och moral.

  Tjejen jag pratade med lovade att plocka bort allt direkt men när jag kom tillbaka för att handla på kvällen var varorna kvar. Då pratade jag med butikschefen, som också lovade att ta bort varorna. Sedan läste hon på Coops intranät vad som stod om det hela, och läste rader ur mailet för mig.
  Där stod det bara att de skulle ta bort en viss produkt. Varpå jag påpekade att personal med kassa löner och värdelösa arbetsförhållanden hade tillverkat samtliga produkter från Eat F F. Hon nickade som att hon tog mig på allvar.

  Därför blev jag förvånad när jag skulle handla frukost på söndagsmorgonen när samtliga varor fortfarande låg i disken.

  Bojkott av Coop Kungsholmen!!!!

  SvaraRadera
 7. Hm... ledsamt att läsa, Ellen. Just Coop som varit så stöddiga med sitt etiska tänkande borde ju vara försiktiga med vad de säljer.

  SvaraRadera
 8. jag ska köpa deras matt INGEN BESULUTT

  SvaraRadera
 9. Det stavas mat och inte matt!
  Det är ett vidrigt företag som döljer sig grovt bakom försvarslösa anställda som lever på små pengar. Bojkotta detta företag och dess produkter.

  SvaraRadera
 10. Hej! Kan inte du kontakta mig, Annika Persson. Jag är journalist och vill prata om ett inlägg jag läste hos dig förra året.
  Du når mig på annikatmpersson@gmail.com

  Med vänliga hälsningar
  /Annika

  SvaraRadera
 11. hej hej.
  dags att skriva lite i bloggen snart? vi saknar dig! kram

  SvaraRadera