fredag 10 juni 2011

Stopp, det är Kronofogden!

Jag upphör aldrig att förvånas över vår kära myndighet... eller snarare över myndighetsutövarnas uppfinningsrikedom. Nu har de börjat stoppa bilar för att utmäta "i farten" också. Från polisen.se

"Polisinsats på Essingeleden natten till 9 juni

Polisen har under natten genomfört en bred förebyggande polisinsats på Essingeleden. Målet var att öka tryggheten i trafiken.

Polisens arbete var inriktat på all typ av brottslighet exempelvis trafik- och drogonykterhet samt narkotikabrott i samband med fordonskontroller.

Ledningen för Operativa avdelningen, som ansvarade för ledning och planering av insatsen, menar att nattens insats var särskilt viktig och lyckad ur flera aspekter. Dels visade samtliga enheter vid Operativa avdelningen hur bra det går att samarbeta. Det var också framgångsrikt och lärorikt att samverkan utöver det även skedde med narkotikaspanare från City polismästardistrikt och Kronofogdens verkställighetsgrupp.

- Att hjälpa fogden ta en större mängd guldföremål från en HA-medlem men mångmiljonskulder kändes helt rätt. Och att redan på kontrollplatsen ha med en narkotikautbildad hund som efter beslut av en lika närvarande (!) fu-ledare kunna hitta välgömd narkotika i en bil är också exempel på bra arbete. Dessutom hade vi riktigt kul under hela passet vilket inte försämrade saken! säger Christian Agdur, chef för Operativa avdelningen.

Kontrollen skedde på Essingeleden i norrgående riktning mellan omkring klockan 22.30 och 04.30. Insatsen skedde i samverkan med flera operativa enheter inom Polismyndigheten i Stockholms län och med Kronofogden och Trafikverket.

Resultat av nattens trafikkontroll blev:
•963 utandningsprov, varav en var alkoholpåverkad
•6 misstänkta drogpåverkade förare anträffades
•11 grova olovliga körningar rapporterades
•13 utfärdade ordningsbot
•1 misstänkt för vapenbrott (ammunition)
•1 brott mot knivlagen
•5 narkotikabrott, 1 person greps
•1 efterlyst för utvisning
•3 fordon avskyltades
•Kronofogden kunde beslagta gods till ett värde av ca 100 000
Polisens arbete var inriktat på all typ av brottslighet exempelvis trafik- och drogonykterhet samt narkotikabrott i samband med fordonskontroller.

Kontrollen skedde på Essingeleden i norrgående riktning mellan omkring klockan 22.30 och 04.30. Insatsen skedde i samverkan med flera operativa enheter inom Polismyndigheten i Stockholms län och med Kronofogden och Trafikverket. Insatsen har planerats av Operativa avdelningens trafik- och tunnelbaneenhet.

News from
Stockholm"


SVT, DN, SVD, Metro.

Rent principiellt har jag inget emot att man klämmer på asociala grupper som Hells Angels. Men är det ens lagligt att passa på att utmäta på en människa som stoppats av annan myndighet, Polisen, i trafiksäkerhetssyfte? Det känns märkligt. Nästan lika märkligt som den där galne-professor-fogden som la en massa tid på att väga sushi-bitar (med eller utan wasabi framgick ej) förra året. Honom skrev jag om här .

Jag undrar om Kronofogdemyndighetens representanter bar rosa reflexvästar vid denna nattliga tjänsteutövning? Och om myndighetens kommande slogan kanske blir

"Bilar är hårda. Kronofogdar är mjuka"

16 kommentarer:

 1. Man slutar aldrig att förvånas över statliga myndigheter

  SvaraRadera
 2. Åtal för t.ex. skattebrott har ju fällt åtskilliga gangsters, Al Capone till exempel. Men om de stoppar en överskuldsatt fyrabarnsmamma med löneutmätning på Essingeleden, rotar de igenom handväskan då i jakt på kontanter?

  SvaraRadera
 3. Tycker det är bra att de genomför manuella insatser som tar betydligt tyngre kriminalitet än att annars försöka jaga statistik med sjöfylla i gästhamnen, lanternor och fortkörare med automatiska hastighetskameror, som i princip bara drabbar i övrigt laglydiga och arbetande skattebetalare.

  SvaraRadera
 4. Bra jobbat, polis&fogde!

  SvaraRadera
 5. Ja, det är ju alla gånger bättre att polisen lägger krut på trafiksäkerhet än på att jaga nerskräpande ungdomar i parkerna, så en riktad insats har bra sidor. Jag undrar om de inte hade något tips innan, för en indrivning på över 100 000 kan ju inte göras på vilken trafikant som helst. Men om jag bara gissar, så skulle en motsvarande insats på en vanlig landsväg i mellansverige en måndagkväll knappast ge samma utfall, vare sig ekonomiskt eller säkerhetsmässigt. Och jag är inte säker på att det är OK rent juridiskt att "passa på" när en annars laglydig trafikant stannat för polisen vid vägkanten. Om de däremot går in på mc-fester, så hejar jag på! Det kan man läsa om här, bland annat: http://mc-razzia.blogspot.com/2008/04/kronofogden-tog-bilar-och-guldkedjor-av.html

  SvaraRadera
 6. Bravo!
  Mer sånt. Gangsters ska vara rädda för
  att röra sig fritt. Mespropperi har
  provats i Sverige i över 50 år. Enda resultatet
  är att banditismen har brett ut sig.

  SvaraRadera
 7. jag tycker det va ett JÄTTEBRA intiativ,har man inget att dölja behöver man inte vara orolig!

  SvaraRadera
 8. Vad är problemet? Det handlar om människor som lånat pengar av andra utan att betala igen, och sedan försöker de gömma sina dyra smycken för att slippa göra rätt för sig. Betala tillbaka det ni är skyldiga i stället för att fuska!

  SvaraRadera
 9. Mycket bra! Mera razzior! Heja Sverige!

  SvaraRadera
 10. ALLA har nått att dölja, och det innebär faktiskt inte att det behöver vara nåt olagligt. Förbaskat trött på att folk drar till med det argumentet. Hade man inget att dölja skulle man aldrig bita sig i tungan och bestämma sig för att inte säga nåt, eller stänga dörren när man går på toaletten, eller ha kläder på sig när det är varmt osv osv osv. Det är dessutom ett förrädiskt argument, att påstå att man är safe, när ANDRA avgör om man gjort nåt fel eller så. Det är alltså inte du som bestämmer om du är "clean" eller inte, utan andra, och dessa regler förändras utan att man ens får en chans att tycka till om det, som fallet med den här razzian.

  SvaraRadera
 11. Jag vidhåller min ståndpunkt: jag är tveksam till om det ens är lagligt att utmäta på en person som stannat för att Polisen vinkat in bilen till vägkanten för trafikkontroll. En följdfråga: är det OK att Kronofogden utmäter inne på akutmottagningen, när sjuka som söker hjälp kan tänkas bära smycken eller ha kontanter i handväskan? Att motarbeta organiserad brottslighet genom att utsätta dem för hårdare kontroll än Svensson i allmänhet är däremot givande för hela samhället, men det gör man väl inte bäst genom att delta i en större trafikkontroll på Essingeleden, utan genom att gå in på mc-fester och liknande evenemang? Där har Kronofogden en viktig roll, inte vid vägkanten.

  SvaraRadera
 12. Men ni som sitter här och klagar över den här utmätningen gör ju det för att ni i grunden inte anser att ni ska behöva betala era skulder till era medmänniskor. Det är inte mer stötande att få sina smycken kontrollerade när man har skulder som man inte vill betala, än att man måste ge prov på sin inandningsluft trots att man kör sin bil helt normalt. Det är viktigt för tilliten i samhället att folk hålls ansvariga för det de lovat. Annars riskerar vi att vissa börjar ta indrivningen i egna händer, och det vill ni väl inte?

  SvaraRadera
 13. Anonym ovan, vad dillar du om? Vem har påstått att "vi inte vill betala"? Och var läser du att "vi inte vill ha våra smycken kontrollerade"? Utmätning är en självklar del av att reda ut en skuldhärva. Trafikkontroller är en självklar del av att röra sig i trafiken. Det jag är tveksam till är att man kombinerar trafikkontroller, där man kan anta att de allra flesta bilförare INTE har skulder, med att köra samtliga stoppade förare mot Kronofogdemyndighetens register och mäta ut på plats, inför andra förare, vid vägkanten. Polisen har inte utmätning som arbetsuppgift, Kronofogden kan inget om trafiksäkerhet, så samarbetet är inte naturligt. Hur är det, tycker du Kronofogden ska ställa sig på landets akutmottagningar, köra inkomna olycksfall mot skuldregistret och mäta ut skuldsatta direkt på båren också?

  Lade de tiden på att samverka med polisen vid större tillslag mot exempelvis mc-klubbar och svartkrogar, så skulle jag tycka det var bra. Det som hände på Essingeleden är jag fortsatt tveksam till.

  SvaraRadera
 14. Att glida runt med massa dyra smycken medan man har skulder till andra är likvärdigt med stöld eller bedrägeri, och om polisen kan vara behjälplig med att få tillbaka folks surt förvärvade slantar från bedragare, så är det positivt. Jag plågas inte av att köras i Kronofogdens register, lika lite som jag klagar över att de söker i körkortsregistret eller efterlysningsregistret. Har man stora skulder till andra människor som man inte kan betala igen, så får man acceptera att dessa har rätt att genom Kronofogden kontrollera att man inte smusslar undan någonting. Det är synd att det måste ske via visiteringar i trafiken, men om det är det som behövs, så borde ni förespråka desto större straff för era skuldsatta fränder som gömmer andras pengar. Att göra motsvarande vid akutmottagningar har potentiellt skadligare effekter (vissa kanske drar sig för vård), samtidigt som det inte skulle ge samma utdelning (folk tar inte med sina värdesaker till akuten), och fungerar därför inte som liknelse.

  SvaraRadera
 15. Jag har förståelse för hur du resonerar, men vill be dig att i större utsträckning sålla agnarna från vetet. Nu är min personliga erfarenhet att det bara är en liten andel överskuldsatta som gömmer undan tillgångar för att slippa göra rätt för sig: jag känner bara en enda familj som gör så. Maken blev genom preskription av med en halv miljon i skatteskulder, samtidigt som de lät värdera villan i Thailand till 1,3 miljoner - den är för övrigt uppbyggd med hans svarta inkomster på dryga 30000 i månaden plus de pengar han drar in på svarta fordonsförsäljningar. Den familjen är inte välkommen hem till mig, kan jag lova... I övrigt är samtliga personer jag känner eller har kontakt med, och som sitter i skuldfällan, människor som rasat ihop i samband med företagskonkurser, snabbt uppstånden arbetslöshet, kronisk sjukdom, skilsmässor och - på ren svenska - klantighet med juridiska avtal de inte kunnat sköta och därigenom fått plikta för ekonomiskt. Ingen av dem äger smycken, dyr hemelektronik eller fina bilar, det var nog det första som försvann iväg till pantbanker och försäljning när de försökte betala för sig in i det längsta.

  Jag har också fått en bild av att myndigheterna egentligen vet ganska väl vilka som ingår i den fuskande gruppen, dit mitt första exempel hör. En inte så liten andel av dem ingår nog i både Polisens och Skattemyndigheten/Kronofogdens register. Och jag tror fortfarande att Kronofogdemyndigheten kommer mycket längre med att ta till riktade insatser mot exempelvis svartkrogar eller ett byggföretag som det maken i den fuskande familjen arbetar på - eller varför inte gryningsrazzia i hemmet? För några år sedan klev Polis och Kronofogde tillsammans in på en stor mc-fest i Norrköping - där fanns det guld att hämta, fick jag höra av en festdeltagare efteråt. Den aktionen var lyckad för hela samhället! På så sätt går man mer rakt på problemets kärna - att några individer skiter i att följa samhällets normer.

  På det individuella planet: personligen skulle jag inte heller ha problem med att bli stoppad på vägen, det skulle inte finnas något att mäta ut ändå, men jag vet flera som skulle tycka att det vore en katastrof. Med skuldsattas ekonomiska problem följer också en social stigmatisering, man skäms som en hund helt enkelt, och då är det ett hårt slag att bli utmätt offentligt vid vägkanten, i värsta fall inför grannar och bekanta. Och jag ser en viss relevans i liknelsen med akutmottagningen: man är i ett hjälplöst tillstånd vare sig man måste lyda en polis eller en läkare. Det handlar om auktoritet, och att hantera makt med gott omdöme.

  SvaraRadera
 16. Vilket tilltag! Jag häpnar! Och skrattar hellre än gråter för detta är bedrövlig läsning. Polisen lägger dessutom till att de hade ett kul arbetspass..... pust. Men inte är det mycket att skratta åt inte.

  Och vilka anonyma kommentarer till inlägget! Häpnar ännu mer.... Oj, oj. Ju mer kunskap man har i ett ämne desto mer inser man att man inte vet..... :-p

  Om man vet så där mycket och är så väl insatt i att ALLA skuldsatta går att klumpa ihop i en homogen grupp.... ja... då finns väl inte så mycket mer att tillägga eller???? Okunskapen är dock totalt bevisad, hoppas Anonym läser Mannans kloka texter och tar de till sig så kanske det för ett ögonblick klarnar lite och du får se hur okunnigt du lever i vårt fagra land. Men men, alla är väl barn i början. Värst är när de som fattar besluten bara kommit till krypstadiet....

  SvaraRadera